Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διασφαλίζουμε την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία της αγοράς

 


Ο Πρωθυπουργός από την έδρα της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙ.Μ.Ε.Α), υπογράμμισε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων στη λειτουργία της αγοράς -με την επιβολή προστίμων όπου κρίνεται αναγκαίο- για να προσθέσει τη σημασία μιας σειράς παρεμβάσεων:

  • Πρωτοβουλία “Μόνιμη Μείωση Τιμής”:  Έως σήμερα έχουν ενταχθεί 1.286 προϊόντα, εκ των οποίων το 90% είναι επώνυμα, ξεπερνώντας κατά πολύ τους στόχους που είχαν τεθεί. 
  • «Καλάθι των Χριστουγέννων»: Ακόμα ένα εργαλείο, στην προσπάθειά μας να συγκρατήσουμε τις τιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φέτος δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση ειδικά στα κρεατικά προϊόντα, ώστε να μπορούμε να πετύχουμε τιμές χαμηλότερες και από εκείνες της περιόδου του Πάσχα. 
  • «e-Kαταναλωτής»: Ένα πολύ χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο για:
    • Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές,
    • Αντιμετώπιση των φαινομένων καταστρατήγησης της λειτουργίας της αγοράς και
    • Ένα βήμα πιο μπροστά απ΄όσους σκέφτονται κακόβουλα, προς όφελος -τελικά- του ίδιου καταναλωτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός κατέγραψε δύο παραδείγματαπου η Κυβέρνηση, σοβαρά και με σχέδιο, επιχειρεί να αντιμετωπίσει.

  • Πλασματικές εκπτώσεις: ένα προϊόν στο οποίο ξαφνικά, από τη μια μέρα στην άλλη, αυξάνει η τιμή αναφοράς χωρίς να υπάρχει κανείς απολύτως λόγος και εμφανίζεται πλασματικά μεγαλύτερη έκπτωση ενώ η τιμή του προϊόντος είναι ακριβώς η ίδια.
  • Fake reviews: ψεύτικες αξιολογήσεις προϊόντων που μπορεί να γράφονται από κάποιο chatbot.

Τονίζω ότι δεν είναι προβλήματα που αφορούν μόνο την ελληνική αγορά, αφορούν συνολικά την ευρωπαϊκή αγορά, αλλά θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι η αγορά λειτουργεί πραγματικά εύρυθμα. Και μια αγορά που λειτουργεί εύρυθμα και ανταγωνιστικά, με διαφάνεια στις τιμές, τελικά είναι και προς όφελος του καταναλωτή. Οπότε, θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου