Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Το CoronaVac μειώνει τη θνητότητα κατά 97% και της Pfizer κατά 80%

 


Το κινεζικό εμβόλιο CoronaVac για τoν COVID-19 μειώνει τη θνητότητα της νόσου κατά 97%, ενώ αυτό της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNTech κατά 80%, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μελέτης που διενεργήθηκε στην Ουρουγουάη, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη.

«Η μείωση της θνητότητας του COVID-19, πάνω από 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου, είναι 97% για το CoronaVac και 80% για αυτό της Pfizer», σύμφωνα με τη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας της Ουρουγουάης στον πληθυσμό της χώρας της Λατινικής Αμερικής νωρίτερα φέτος.

Κατά τα στοιχεία της έρευνας, από τον συνολικό αριθμό των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το CoronaVac ως την 25η Μαΐου (712.716), οι 5.360 διαγνώστηκε πως μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό. Από αυτούς, οι 19 χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 6 απεβίωσαν.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από το σύνολο των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το προϊόν της Pfizer ως την ίδια ημερομηνία (149.329), οι 691 παρουσίασαν συμπτώματα του COVID-19, μόνο ένας χρειάστηκε να εισαχθεί σε ΜΕΘ, ωστόσο 8 απεβίωσαν.

Στη μελέτη διευκρινίζεται πως σε όλες τις περιπτώσεις, επρόκειτο για ανθρώπους άνω των 80 ετών.

Με βάση τα στοιχεία της μελέτης, η μείωση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 μεταξύ των ανθρώπων που ανοσοποιήθηκαν με το CoronaVac έφθασε το 57%, ενώ μεταξύ όσων έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer έφθασε το 75%.

Για όσους εισήχθησαν σε ΜΕΘ, διαπιστώθηκε ότι το CoronaVac ήταν κατά 95% αποτελεσματικό στην αποτροπή του θανάτου και το εμβόλιο της Pfizer κατά 99% αποτελεσματικό.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν πως τα στοιχεία αυτά είναι προκαταρκτικά και «πρέπει να ερμηνευθούν με σύνεση, διότι δεν παίρνουν υπόψη την ηλικία, τα υποκείμενα νοσήματα και τις ομάδες με τη μεγαλύτερη έκθεση» στον ιό, πρωτίστως τα μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Λεπτομερέστερα στατιστικά στοιχεία αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αργότερα.

Στην Ουρουγουάη των 3,5 εκατομμυρίων κατοίκων ουδέποτε επιβλήθηκε lockdown, με το μεγαλύτερο μέρος των δραστηριοτήτων να συνεχίζεται κανονικά. Η κυβέρνηση του συντηρητικού προέδρου Λουίς Λακάγιε αποφάσισε να βασιστεί στον εμβολιασμό, που προχωρά με σταθερό ρυθμό αφότου ξεκίνησε την 1η Μαρτίου. Μέχρι εδώ, το 47% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, ενώ το 28% και τη δεύτερη.


Πηγή



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου