Ενάμιση χρόνος έχει περάσει από τότε που ο επικεφαλής των εργασιών του ομίλου στην Ελλάδα, Λαυρέντης Αλβέρτης έδινε μία πρώτη εικόνα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Θεόδωρου Δουζόγλου στην εγχώρια αγορά real estate.
Ο Θεόδωρος Δουζόγλου, επιχειρηματίας από τη Βενεζουέλα έκανε αισθητή την παρουσία του στην Ελλάδα το 2015 όταν αγόρασε το ξενοδοχείο Πεντελικόν της Κηφισιάς πλειοδοτώντας με 23 εκατ. ευρώ.
Ήταν η πρώτη φορά και φυσικά όχι η τελευταία που το όνομα του ακούστηκε στην ελληνική αγορά.
Μέσα στην τετραετία (2015 - 2018), έλαβαν χώρα μία σειρά ακόμη επιβλητικών επενδύσεων από τον ομογενή επιχειρηματία, που προκάλεσαν αίσθηση στην ελληνική αγορά και το ελληνικό επιχειρείν.
O κ. Αλβέρτης τότε, ο οποίος πλέον έχει αποχωρήσει από τον Όμιλο, είχε ανακοινώσει στην διάρκεια της παρουσίασης των δραστηριοτήτων του Ομίλου σε εκπροσώπους του τύπου, ότι στο χαρτοφυλάκιο της SCD Group (κυπριακή holding που λειτουργεί ως επενδυτικός βραχίονας του Δουζόγλου στην Ελλάδα), βρίσκονται περί τα 70 ακίνητα, για τα οποία μέχρι τώρα έχουν δαπανηθεί 180 εκατ. ευρώ από ίδια κεφάλαια για την εξαγορά τους και η τρέχουσα αποτίμηση ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα σε αυτό το εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων του κ. Δουζόγλου, για τα οποία υπήρχε σχέδιο σύστασης ΑΕΕΑΠ, ξεχωρίζουν σημαντικά περιουσιακά στοιχεία όπως το ξενοδοχείο Πεντελικόν της Κηφισιάς για το οποίο πλειοδότησε με 23 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο το οποίο αποκτήθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ έναντι 17 εκατ ευρώ, το ιστορικό κτίριο του ΟΤΕ στην οδό Σταδίου το οποίο αποκτήθηκε το 2016 έναντι τιμήματος 13 εκατ. ευρώ, το ξενοδοχείο Mistral στην Καστέλλα του Πειραιά που απέκτησε το 2017 έναντι 6 εκατ ευρώ, το ξενοδοχείο Αtheneum Smart στη Συγγρού, έκταση στην Ελιά Μυκόνου όπου είχε ανακοινωθεί ότι θα κατασκευαστούν 140 Bungalows αλλά και δύο βίλες στον Αγιο Λάζαρο Μυκόνου που ανήκαν στον Θεόδωρο και τη Γιάννα Αγγελοπούλου.
Επίσης ανήκουν κτίρια γραφείων σε Μαρούσι και Πειραιά, αποθήκες (ήδη έχει αποκτηθεί μία και έχει μισθωθεί από τον όμιλο Σκλαβενίτη, ενώ ετοιμάζεται μεγάλη επένδυση για δεύτερη αποθήκη σε έκταση 100.000 τ.μ στην Αττική, κατοικίες στο Ψυχικό και αρκετές εκτάσεις γης κυρίως στα νότια προάστια της Αττικής καθώς και στην Αγία Παρασκευή.
Ακίνητα που δεν αξιοποιήθηκαν
Η υλοποίηση των επενδυτικών του σχεδίων είχε ανακοινωθεί ότι θα γίνει με τραπεζικό δανεισμό, με τον όμιλο Δουζόγλου να προσανατολίζεται στην άντληση κεφαλαίων από την Aegean Baltic Bank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ από την Optima Bank.
Για την αξιοποίηση της σημαντικής αυτής ακίνητης περιουσίας, ο επικεφαλής του Ομίλου δήλωνε πως είναι σε διαπραγματεύσεις με ξενοδοχειακές αλυσίδες για τη διαχείριση των ξενοδοχείων και την αναβάθμισή τους, ενώ μέχρι το 2020 θα προχωρούσαν σε εισαγωγή της SCD Group στο χρηματιστήριο Κύπρου, προκειμένου να "ενισχυθεί η διαφάνεια των δραστηριοτήτων του Ομίλου".
Ενάμιση χρόνο μετά, ο όμιλος του ομογενούς επιχειρηματία από τη Βενεζουέλα, τον οποίο αρκετοί ήταν εκείνοι που έχουν χαρακτηρίσει "μυστηριώδη" αφού ουδέποτε έχει εμφανιστεί δημόσια, δεν προχώρησε σε καμία επένδυση, δεν εισήχθη καμία εταιρεία στο Χρηματιστήριο της Κύπρου και δεν υπέγραψε καμία συμφωνία με διεθνή ξενοδοχειακή αλυσίδα για τη διαχείριση των ξενοδοχειακών του μονάδων.
Η ιστορία της οικογένειας Δουζόγλου
Η ιστορία της οικογένειας Δουζόγλου, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, ξεκινά από την Κωνσταντινούπολη στις αρχές του 20ου αιώνα και εν συνεχεία στη Ρουμανία, όπου ξεκίνησαν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Με την εγκαθίδρυση του κομμουνιστικού καθεστώτος εκδιώχθηκαν και ο Σπύρος Δουζόγλου, πατέρας του Θεόδωρου εγκαταστάθηκε στη Βενεζουέλα, όπου διακρίθηκε επιχειρηματικά στον χώρο των τροφίμων και στο λιανεμπόριο.
Τα ηνία πήρε το 1986 ο γιος του Θεόδωρος Δουζόγλου καταφέρνοντας να πολλαπλασιάσει την αξία των επιχειρήσεων της οικογένειας του.
Είχε την αντιπροσωπεία της Ολυμπιακής Αεροπορίας στη Βενεζουέλα, ενώ έλεγχε έναν επιχειρηματικό όμιλο με 10.000 εργαζομένους και διαφοροποιημένη δραστηριότητα στο λιανεμπόριο, μέχρι και πριν από λίγους μήνες, οπότε το καθεστώς Μαδούρο προχώρησε στη δήμευσή του.
Ωστόσο από την εποχή Τσάβες που άρχισαν οι αποκρατικοποιήσεις, ο Δουζόγλου κατάφερε να διαστηρήσει κάποιες από τις δραστηριότητές του αλλά επί Μαδούρο όλη η περιουσία του πέρασε στο κράτος.
Έτσι το 2015 ξεκίνησε να επενδύει από τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε τράπεζες των ΗΠΑ, σε ακίνητα στην Ελλάδα
Το όνομα του κ. Δουζόγλου, είχε ακουστεί στο εγχείρημα για την εξαγορά ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της Creta Farms, αλλά η συναλλαγή δεν πραγματοποιήθηκε "επειδή δεν υπήρξε το επιδιωκόμενο επίπεδο συνεννόησης με τη διοίκηση της εταιρείας” καθώς επίσης και στο διαγωνισμό για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Ελένη Μπότα
Πηγή : capital.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου