Τρίτη 8 Ιουνίου 2021

Έπρεπε να τρομάξει η κοινωνία για να αυστηροποιήσει τις ποινές το Υπουργείο Δικαιοσύνης

 


Με αύξηση του χρόνου παραμονής στις φυλακές, όσων καταδικάζονται για οργανωμένα ή ειδεχθή εγκλήματα, και περιορισμό πολλών άλλων ευεργετημάτων που έως τώρα τους παρέχει ο νόμος, επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης κατόπιν εορτής και αφού έχει τρομάξει η κοινωνία, να ενισχύσει το νομικό οπλοστάσιο κατά της οργανωμένης εγκληματικότητας.

Έπρεπε εδώ και μήνες και γίνονται στυγερές δολοφονίες, και στυγερά εγκλήματα για να πιεστεί το υπουργείο και ο υπουργός ώστε να επισπεύσει τις διαδικασίες.

Σε τροχιά μπαίνουν νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα ληφθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πολύ καιρό στο υπουργείο Δικαιοσύνης και βάδιζε σαν σαλιγκάρι. 

Όπως μαθαίνουμε θα αυξηθούν τα όρια κράτησης καταδίκων για οργανωμένη εγκληματικότητα, ληστείες, ανθρωποκτονίες, βιασμούς και άλλα αδικήματα. Η αύξηση του χρόνου έκτισης των ποινών θα κυμαίνεται στα τρία ή τέσσερα χρόνια σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα. Αν δηλαδή ένας καταδικασμένος για ληστεία σε 12 χρόνια με την ισχύουσα νομοθεσία μένει στη φυλακή τέσσερα χρόνια, με την προτεινόμενη ρύθμιση θα εκτίει επτά χρόνια, λές και τρία επιπλέον χρόνια θα τον κάνουν να φοβηθεί, ενώ τα 12 πραγματικά εκτίσιμα θα τα υπολόγιζε ένας κακοποιός. Το ίδιο θα συμβαίνει και για καταδίκες όσον αφορά τα οργανωμένο έγκλημα. Για παράδειγμα, καταδικασμένος σε 15 χρόνια για οργανωμένη εγκληματική δράση, με την ισχύουσα νομοθεσία μένει μέσα έξι χρόνια, ενώ με τη νέα ρύθμιση που προτείνεται θα εκτίει εννέα χρόνια.

Αν και κανένας κακοποιός δεν θα υπολογίζει τα μόλις τρία επιπλέον χρόνια έκτισης, είναι και αυτό κάτι απο το τίποτα που προσφέρει εδώ και δύο χρόνια το υπουργείο δικαιοσύνης.

Αλλαγές θα γίνουν και στα ισόβια, ποινή που επιβάλλεται συνήθως για ανθρωποκτονίες αλλά και για άλλα βαριάς μορφής εγκλήματα. Με τα μέχρι τώρα ισχύοντα τα ισόβια σημαίνουν 16 χρόνια παραμονής στη φυλακή, ενώ προτείνεται η έκτιση της ποινής των ισοβίων να είναι 20 ή 18 χρόνια.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης θα κάνει αλλαγές και στην προσωρινή κράτηση των υποδίκων για βαριάς μορφής εγκληματικότητα, οι υπόδικοι για οργανωμένο έγκλημα, ληστείες, ανθρωποκτονίες και λοιπά, να μην μπορούν να βγουν από τη φυλακή πριν δικαστούν αν δεν περάσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο, και σε κάθε περίπτωση οι προϋποθέσεις για να αποφυλακίζονται πριν λήξει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης να είναι πολύ αυστηρές. 

Το ίδιο αναμένεται να προβλεφθεί και για άλλα «ευεργετήματα» που αναγνωρίζει σήμερα η νομοθεσία στους κρατουμένους, όπως άδειες και λοιπά. Και για τις άδειες αναμένεται πρόβλεψη περιορισμού τους όσον αφορά καταδικασθέντες για οργανωμένο έγκλημα και ειδεχθή εγκλήματα.

Βέβαια μην περιμένετε οι αλλαγές να γίνουν άμεσα αφού θα πρέπει πρώτα οι μεταβολές να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση, στο πλαίσιο αλλαγής των Ποινικών Κωδίκων, ώς το τέλος του μήνα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου