Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Αναμορφώνεται ο ΕΦΚΑ

 



Σε ό,τι αφορά τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την καλύτερη και ταχύτερη ανταπόκριση του Κράτους στα αιτήματα των πολιτών,  η Κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ  που αποτελεί  διαχρονικά ένα προβληματικό φορέα της δημόσιας διοίκησης με τις καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων να είναι μόνο η «κορυφή του παγόβουνου». Για το σκοπό αυτό καταρτίστηκε και μπαίνει σε δημόσια διαβούλευση, με στόχο να ψηφιστεί τον Ιανουάριο, σχετικό νομοσχέδιο  του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το οποίο προωθούνται  οκτώ μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ:

Πρώτον, δίνεται η δυνατότητα πρόσληψης επιλεγμένων Διευθυντικών Στελεχών τόσο από τον ιδιωτικό τομέα όσο και με μετακινήσεων από το δημόσιο τομέα, με ειδικό σύστημα αμοιβών πάντοτε σε σχέση με την επίτευξη των στόχων.

Δεύτερον, προβλέπεται ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης και οργανογράμματος του ΕΦΚΑ, με στόχο τη βελτίωση της λειτουργίας του σε όλα τα επίπεδα διοίκησης.

Τρίτον, προβλέπεται πρόσληψη 500 μόνιμων υπαλλήλων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022,  καθώς και άμεση πρόσληψη 100 υπαλλήλων με συμβάσεις έργου με στόχο την επιτάχυνση της απονομής συντάξεων.

Τέταρτον, καθιερώνεται πριμ παραγωγικότητας για τους υπαλλήλους, που θα συνδέεται με συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους.

Πέμπτον, συστήνεται νέα Μονάδα Εσωτερικών Υποθέσεων, με επικεφαλής πρώην ανώτερο δικαστικό, επιφορτισμένη με την άμεση διερεύνηση καταγγελιών και αιτημάτων και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ελέγχων.

Έκτον, προβλέπεται η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη πειθαρχική διαδικασία. 

Έβδομον, θεσπίζεται ένα πιο ευέλικτο σύστημα προμηθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα όπως η μη έγκαιρη προμήθεια αναλώσιμων και ανταλλακτικών.

Και όγδοον, προωθείται η  σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ. Είναι ενδεικτικό ότι ο Φορέας διαθέτει 400 ακίνητα σε όλη τη χώρα, συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ και τουλάχιστον το 20% -που αφορά ακίνητα μεγάλης αξίας- μένει τελείως αναξιοποίητο.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου