Ήταν λίγο μετά τον Δεκαπενταύγουστο του 2016 όταν ο Βασίλης Στεφανάκος βγήκε από τη φυλακή. Στον Κορυδαλλό είχε μπει για πρώτη φορά το 2008. Εκτοτε είχε δικαστεί δώδεκα φορές για μια σειρά αδικημάτων (ηθική αυτουργία στην ανθρωποκτονία του Θέμη Καλαποθαράκου, κατασκευή βομβών, οπλοφορία, επικίνδυνη σωματική βλάβη κ.ά.). Οι ποινές του αθροιστικά είχαν φτάσει στα 50 έτη κάθειρξης. Αυτό σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα αντιστοιχεί σε 25 εκτιτέα και με τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταφέρει να αποφυλακιστεί ύστερα από 8 χρόνια και 4 μήνες στη φυλακή.
Γεννήθηκε στο Χαϊδάρι το 1961 και σε ηλικία 23 ετών έστησε την πρώτη του επιχείρηση. Τα επόμενα χρόνια δραστηριοποιήθηκε σε επιχειρήσεις εμπορίας αυτοκινήτων, κατασκευαστικές και νυχτερινά κέντρα. Το 2002 κατηγορήθηκε πρώτη φορά για συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης. Για έξι χρόνια όμως κυκλοφορούσε ελεύθερος. Τον Ιανουάριο του 2007 είχε προσπαθήσει μάλιστα να εκδώσει δελτίο ταυτότητας σε τμήμα ασφαλείας της Πετρούπολης με τη βοήθεια δύο αστυνομικών.
Στον Κορυδαλλό, δεν φαίνεται να σταμάτησε τη δράση του. Το 2009, η δικογραφία που σχηματίστηκε έπειτα από επιχείρηση της αστυνομίας με την κωδική ονομασία «Τσάπα» είχε αποκαλύψει πως ο Στεφανάκος μαζί με δύο ακόμη ποινικούς είχαν ενωθεί ενάντια σε κοινούς εχθρούς –μια άλλη ομάδα που ήλεγχε ένα άλλο κομμάτι της νύχτας– και με μια σειρά από εντολές μέσα από τα κελιά τους πραγματοποιούσαν με επιτυχία –σύμφωνα με εκείνη την παλιά δικογραφία– εκβιασμούς, προστασία σε μαγαζιά, την απαγωγή Παναγόπουλου, αλλά και συμβόλαια θανάτου.
Μετά τις αποκαλύψεις, ο Στεφανάκος μεταφέρθηκε στις φυλακές της Λάρισας. Οι τρεις άνδρες βρέθηκαν όμως ξανά στον Κορυδαλλό αλλά και σε μια ακόμη δικογραφία, αυτήν τη φορά το 2015, πάλι για εγκληματική οργάνωση που δρούσε μέσα από τις φυλακές.
Ο Στεφανάκος στη φυλακή είχε αποκτήσει στενή σχέση και με τα μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς». Ο ίδιος είχε δηλώσει πως «Είναι φίλοι μου. Είναι αυτοί που χαίρομαι να κουβεντιάζω και να κάνω παρέα στα σοκάκια της φυλακής», ενώ μέλη των Πυρήνων –όταν ο Στεφανάκος είχε κατηγορηθεί ότι είχε χρηματοδοτήσει την προσπάθεια απόδρασής τους από τις φυλακές– είχαν σπεύσει να τον υπερασπιστούν: «Ο συγκεκριμένος φίλος, όπως και άλλοι βαρυποινίτες που αναφέρονται στις ειδήσεις ως δήθεν συνεργάτες μας, ΔΕΝ είχαν καμιά σχέση με τη σχεδιαζόμενη απόπειρα απόδρασης. Τη φιλία μας αυτή θα την υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο γιατί δεν χωράει σε ταμπέλες “τρομοκρατών” ή “ποινικών”», είχαν δηλώσει.
Ο Στεφανάκος βγαίνοντας από τη φυλακή προσπαθούσε με κάθε ευκαιρία να πείσει τους συνομιλητές του πως είχε αφήσει τη νύχτα και τα παλιά πίσω του. Συνέχιζε να εργάζεται στη μάντρα αυτοκινήτων στο Χαϊδάρι και σύμφωνα με πληροφορίες είχε αρχίσει να επενδύει στην ενέργεια.
ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΑΚΑΟΥΝΑΚΗ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου