Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022

Το Διεθνές Δίκαιο και ο απόλυτος σεβασμός της κυριαρχίας είναι οι καταστατικές αρχές του παρόντος κόσμου


 

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετέβη στο Κάιρο, όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κ. Shoukry για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την παράνομη συμφωνία της Κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία.  Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν η επισφαλής κατάσταση στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο και κοινός στρατηγικός στόχος μια σταθερή, ευημερούσα και ειρηνική Λιβύη για μια σταθερή Ανατολική Μεσόγειος. Όπως επεσήμαναν οι δύο Υπουργοί:

Η θητεία της προσωρινής Κυβέρνησης της Λιβύης έχει λήξει προ πολλού, οπότε δεν έχει καμία αρμοδιότητα  για συμφωνίες σχετικά με το μέλλον των εξωτερικών σχέσεων της Λιβύης.

Κυρίως όμως δεν μπορεί να παραχωρήσει στην Τουρκία δικαιώματα έρευνας σε περιοχές που δεν ασκεί κυριαρχικά δικαιώματα. Και στην περιοχή αυτή η Ελλάδα και η Αίγυπτος υπέγραψαν Συμφωνία για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία δημιουργεί αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και για την Ελλάδα και για την Αίγυπτο.

Υπενθυμίζουμε ότι η τουρκολιβυκή συμφωνία, πέραν από την Αίγυπτο, έχει προκαλέσει την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας:

Πρωτ’ απ’ όλα ο Εκπρόσωπος του State Department τόνισε ότι «η προσωρινή Κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται -σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη- να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού Κράτους».

Ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων επανέλαβε ότι «το “Μνημόνιο” Τουρκίας- Λιβύης του 2019 παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομα αποτελέσματα».

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι «το “μνημόνιο” παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν συμμορφώνεται με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να έχει έννομα αποτελέσματα για τρίτα κράτη».

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε ότι η χώρα του «δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, τα δύο κράτη δεν μπορούν να κάνουν συμφωνίες σε βάρος τρίτων και η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να έχει την παραμικρή νομική επίπτωση». 

Βλέπουμε λοιπόν ότι η Δύση έχει δείξει ότι το Διεθνές Δίκαιο και ο απόλυτος σεβασμός της κυριαρχίας είναι οι καταστατικές αρχές του παρόντος κόσμου. Και αυτή είναι μια θέση που η Ελλάδα αναδεικνύει και υπερασπίζεται με συνέπεια.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου