Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Σύμβουλο τον Πολάκη είχε; Ασθενής στο Σίδνεϊ με κορονοϊό πήρε αντιπαραστικό για άλογα

 


Ο ασθενής κατανάλωσε ένα «κοκτέιλ» από ιβερμεκτίνη και άλλα φάρμακα που αγόρασε από το ίντερνετ και εισήχθη σε νοσοκομείο της Αυστραλίας, υποφέροντας από διάρροια και εμετούς.

Ο επικεφαλής τοξικολόγος του νοσοκομείου Westmead στο Σίδνεϊ, όπου εισήχθη ο ασθενής, σχολίασε ότι η περίπτωσή του αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μιας επικίνδυνης «μόδας» που εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο και αφορά την αγορά μη πιστοποιημένων φαρμάκων, με σκοπό την θεραπεία του κορονοϊού. «Ευτυχώς, ο συγκεκριμένος ασθενής δεν υπέστη οξεία δηλητηρίαση από αυτά που κατανάλωσε. Βέβαια, δεν κατάφερε ούτε να θεραπευτεί από τον κορονοϊό», σχολίασε ο δρ. Naren Gunja.

«Δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να στηρίζουν την υπόθεση ότι η ιβερμεκτίνη δρα κατά του Covid-19. Μην αναζητάτε “μαγικές” θεραπείες στο διαδίκτυο, μην βασίζεστε σε όσα γράφονται εκεί. Τίποτα από αυτά δεν λειτουργεί».

Ο Επικεφαλής Ιατρικός Λειτουργός της Αυστραλίας, Πολ Κέλι, ζήτησε επίσης από το κοινό να μην επιλέγει τέτοιου είδους αυτοσχέδιες θεραπείες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

«Η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει πολλές δοκιμές και καμιά τους δεν έχει δείξει ότι η ιβερμεκτίνη αποτελεί φάρμακο κατά του Covid-19. Ίσως στο μέλλον βρούμε κάτι διαφορετικό. Μέσα στην πανδημία, μάθαμε να είμαστε ευέλικτοι και ανοιχτόμυαλοι στις αξιολογήσεις μας, ωστόσο, για την ώρα, σας λέω κατηγορηματικά και απόλυτα ότι δεν θα έπρεπε να παίρνετε ένα φάρμακο που δεν έχει εγκριθεί. Δεν είναι αποτελεσματικό, ούτε και ασφαλές».

Η ιβερμεκτίνη πρόκειται για ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για ασθένειες που προκαλούνται από ακάρεα, σκουλήκια κ. ά. Παρόλα αυτά, η προώθηση της ιβερμεκτίνης ως πιθανού «αντι-Covid» φαρμάκου, που ξεκίνησε στις ΗΠΑ, φαίνεται να γνωρίζει πλέον εξάπλωση και σε άλλα μέρη του πλανήτη. Στην Αυστραλία, ο ανεξάρτητος βουλευτής Κρεγκ Κέλι ζήτησε πρόσφατα την αναγνώριση της ιβερμεκτίνης ως φαρμάκου κατά του κορονοϊού, λέγοντας: «Πώς γίνεται να “χάσουμε” αυτό το “πλοίο”; Είναι μια μοναδική ευκαιρία να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πως η Αυστραλία καινοτομεί. Η ιβερμεκτίνη θα μπορούσε να γίνει παγκοσμίως γνωστή ως το αυστραλιανό φάρμακο του κορονοϊού».

Ο Οργανισμός Ελέγχου και Διανομής Θεραπευτικών Αγαθών της Αυστραλίας αναφέρει πως τον Αύγουστο παρατηρήθηκε έλλειψη της ιβερμεκτίνης από τα φαρμακεία. Με βάση τα δεδομένα που έλαβε ο Οργανισμός από τους φαρμακοποιούς, η ζήτηση για ιβερμεκτίνη έχει αυξηθεί, το τελευταίο διάστημα, κατά δέκα ολόκληρες φορές.

Σε αντιεμβολιαστικά γκρουπ που εντοπίζονται στο Facebook και αλλού, τα μέλη αναφέρουν γιατρούς που συνταγογραφούν ιβερμεκτίνη στον οποιονδήποτε, «χωρίς ερωτήσεις». Οι φαρμακοποιοί της Αυστραλίας έκαναν λόγο για πελάτες που εμφανίζονται με συνταγές για ιβερμεκτίνη, χωρίς να θέλουν να πουν για ποιον προορίζεται.

Στις ΗΠΑ, οι αυξανόμενες κλήσεις σε γραμμές εκτάκτου ανάγκης για περιστατικά δηλητηρίασης από ιβερμεκτίνη ώθησαν τον FDA στο να ζητήσει, επίσης, από τον κόσμο να μην την καταναλώνει.

«Δεν είστε άλογα», έγραψε ο Οργανισμός στο Twitter. «Δεν είστε αγελάδες. Σοβαρά, σταματήστε το».

Ο FDA προειδοποίησε πως οι παρενέργειες της ιβερμεκτίνης περιλαμβάνουν τα δερματικά εξανθήματα, την ναυτία, τους εμετούς, τη διάρροια, τον στομαχόπονο, το πρήξιμο του προσώπου και των άκρων, την ξαφνική υπόταση, τα νευρολογικά συμπτώματα όπως η σύγχυση, οι ζαλάδες και οι κρίσεις, ακόμα και την ηπατίτιδα.

«Τα εργαστηριακά μας τεστ έδειξαν ανωμαλίες στον οργανισμό των ασθενών, όπως τα χαμηλά ποσοστά λευκών αιμοσφαιρίων και οι διαταραχές στο ήπαρ. Η χρήση της ιβερμεκτίνης για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα έπρεπε να αποφεύγεται», εξήγησε ο FDA.


Πηγή: The Guardian 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου