Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2021

Με διαφανείς διαγωνισμούς η σίτιση των αιτούντων άσυλο

 


Την κατάργηση του ειδικού άρθρου 96 του Ν. 4368/2016 - βάση του οποίου επιτράπηκαν οι αναθέσεις με διαπραγμάτευση - χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού για ποσά εκατομμυρίων - στο τέλος του έτους, ανακοίνωσε στη Βουλή ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Προτάσσουμε ένα ορθολογικό, μακροχρόνιο σχεδιασμό δαπανών, προβλέποντας την μεταβλητότητα που αναμφίβολα έχουν οι ροές και κατά συνέπεια οι ανάγκες κάλυψής τους. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μακροχρόνιες συμβάσεις πλαίσιο, συμβάσεις στις οποίες το Υπουργείο, αξιοποιώντας φυσικά ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, θα πληρώνει μόνο για το ύψος των υπηρεσιών που καταναλώνει, με άνω όριο το όριο τον προϋπολογισμό της συμφωνίας - πλαίσιο και θα έχει διαθεσιμότητα υπηρεσιών, για κάθε πιθανή μεταβολή συνθηκών. 

Η συμφωνία-πλαίσιο για τη σίτιση των αιτούντων άσυλο, έγινε με διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες, έχει διάρκεια τέσσερα έτη και αξία 102.773.050 ετησίως (χωρίς ΦΠΑ).  

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου κάνει την διαφάνεια πράξη στην διαχείριση των εθνικών και των συγχρηματοδοτούμενων πόρων. Καταργώντας τις διατάξεις για κατά παρέκκλιση αναθέσεις, προχωρώντας σε διαγωνισμούς πλαίσιο – την βέλτιστη Ευρωπαϊκή πρακτική – με διεθνείς ανοικτές διαδικασίες.

Η συμφωνία - πλαίσιο για τις ανάγκες σίτισης των αιτούντων άσυλο είναι η 3η που έρχεται στη Βουλή.

Έχει προηγηθεί η Σύμβαση για το Φράκτη του Έβρου και η Σύμβαση κατασκευής των Κλειστών Ελεγχόμενων Δομών Σάμου, Κω, Λέρου που εγκαινιάζονται τις επόμενες εβδομάδες.

Θα ακολουθήσουν:  

Η 4η Σύμβαση που αφορά την διαχείριση δομών, υπηρεσίες facility management, η οποία σήμερα βρίσκεται στο Ελεγκτικό για προσυμβατικό έλεγχο.

Η 5η σύμβαση για τις Δομές Λέσβου και Χίου και την αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου, όπου ολοκληρώνεται η κατάθεση των προσφορών, καθώς έχουν ήδη τελεσιδικήσει όλες οι προσφυγές και ενστάσεις και μετά θα πάει και αυτή στο Ελεγκτικό. 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου