Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο Παπαγγελόπουλος - Τουλουπάκη

 


Σήμερα, θα λάβουν γνώση οι συνήγοροι του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέως Εφετών, Ελένης Τουλουπάκη, του περιεχομένου του αμετάκλητου βουλεύματος με το οποίο αργά χθες το βράδυ παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών, για κακουργηματικά αδικήματα τα οποία διέπραξαν στην υπόθεση της σκευωρίας της Novartis.

Το πενταμελές δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κατά την χθεσινή τελευταία μέρα της δικαστικού έτους κατά την οποία αποχώρησαν δυο μέλη του, λόγω συνταξιοδότησης (ο πρόεδρος του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου Μιλτιάδης Χατζηγεωργίου), με αμετάκλητο βούλευμα παραπέμπει να δικαστεί στο Υπουργοδικείο τόσο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, όσο και η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς.

Το βούλευμα του πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου αποδέχεται εν μέρει την 365 σελίδων πρόταση της εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου Ελένης Μετσοβίτου- Φουρλή.

Στον κ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης τον Σεπτέμβριο του 2015, με το επίμαχο βούλευμα, ομόφωνα του αποδίδεται το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και το σε βαθμό πλημμελήματος αδίκημα της παράβαση καθήκοντος.

Η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κατά πλειοψηφία (3-2), παραπέμπεται να δικαστεί για το αδίκημα της κατάχρηση εξουσίας σε βαθμό κακουργήματος.

Αντίθετα, απαλλακτικό είναι το βούλευμα και δεν παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο, οι δύο στενοί συνεργάτες της Ελένης Τουλουπάκη, επίκουροι εισαγγελείς Διαφθοράς (εισαγγελείς Πρωτοδικών) Χρήστος Ντζούρας και Στέλιος Μανώλης, όπως απαλλακτικό είναι το βούλευμα και για τους εκδότες Γιάννη Φιλιππάκη και Κώστα Βαξεβάνη, καθώς και για τους δημοσιογράφους Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρο Τάρκα. Να σημειωθεί ότι η εισαγγελική πρόταση ήταν να παραπεμφθούν στο Ειδικό Δικαστήριο και οι δύο επίκουροι εισαγγελείς διαφθοράς.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου