Τετάρτη 5 Απριλίου 2023

Με τον ποινικό κώδικα έγκλημα του ΣΥΡΙΖΑ αφέθηκε ελεύθερος ο Νίκος Σειραγάκης

 


Ο Νίκος Σειραγάκης, μετά την καταδίκη του το 2011 οδηγήθηκε για να εκτίσει την ποινή του στις φυλακές Γρεβενών, από όπου αποφυλακίστηκε στις 22 Απριλίου 2020. 

Μετά από 7 έτη και 10 μήνες πραγματικής έκτισης αφέθηκε ελεύθερος και αυτό γιατί με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα έγκλημα υπέρ των κακοποιών που ψηφίσθηκε το 2019 επί ΣΥΡΙΖΑ τα εκτιτέα έτη μειώθηκαν στα 20 ( από 25 έτη). 

Έτσι, μπόρεσε να επικαλεστεί τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου, καθώς ,μαζί με τα μεροκάματα που είχε κάνει στη φυλακή, είχε εκτίσει τα 2/3 της ποινής του

Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Γρεβενών διέταξε την υπό όρους αποφυλάκισή του. Δηλαδή με τους περιορισμούς της διαμονής του σε συγκεκριμένη διεύθυνση εντός του δήμου Καλαμαριάς, της αυτοπρόσωπης εμφάνισής του στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Και ενώ στο θέμα της αποφυλάκισης είχε ήδη παρέμβει ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, ο Νίκος Σειραγάκης παραβίασε τον πρώτο όρο, καθώς εντοπίστηκε στην περιοχή Ανάληψη της Θεσσαλονίκης – και συνελήφθη από αστυνομικούς.

Με βούλευμα του δευτεροβάθμιου Δικαστικού Συμβουλίου ( Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας) κρίθηκε ότι υπήρξε σκόπιμη παραβίαση των όρων αποφυλάκισης, αλλά και δεν τηρήθηκαν πλήρως τα ουσιαστικά - κοινωνικά κριτήρια για την αποφυλάκισή του.

Έτσι ο Νίκος Σειραγάκης μετήχθη στις φυλακές Τρίπολης, όπου κρατούνται κατά κύριο λόγο υπόδικοι ή κατάδικοι για εγκλήματα προσβολής της γενετήσιας ελευθερίας.

Ο Νίκος Σειραγάκης πριν ένα χρόνο υπέβαλε νέα αίτηση για αποφυλάκιση υπό όρους και το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ναυπλίου στις αρχές του 2022 απέρριψε το αίτημά του. Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση κατά του πρωτοβάθμιου βουλεύματος.

Το δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο (Συμβούλιο Εφετών Ναυπλίου) με οριακή πλειοψηφία 2-1 έκανε δεκτή την έφεση και διέταξε την υπό όρους αποφυλάκισή του, καθώς είχε εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Οι νέοι όροι που επέβαλε το Δευτεροβάθμιο Δικαστικό Συμβούλιο είναι: Να μην διαμένει και να μην επισκέπτεται την Κρήτη, να δίνει το «παρών» δύο φορές το μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα, να διαμένει σε περιοχή της Αττικής που έχει οριστεί, να μη συναναστρέφεται με ανήλικους χωρίς παρουσία ή τη συναίνεση των εχόντων την επιμέλεια και να πηγαίνει για συνεδρία με ψυχίατρο μία φορά το μήνα (με αυτό ασχολείται η υπηρεσία επιμελητών).

Μετά την χθεσινή παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, η Εισαγγελία Εφετών Ναυπλίου θα διαβιβάσει στον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό το βούλευμα του δευτεροβάθμιου Δικαστικού Συμβουλίου, προκειμένου να εξετάσει εάν περιλαμβάνει την απαιτούμενη ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία.

Εάν ο κ. Ντογιάκος διαπιστώσει πλημμέλειες στην αιτιολογία, ασάφειες ή νομικά κενά, τότε θα ασκήσει αναίρεση κατά του βουλεύματος. Στην περίπτωση αυτή τον τελευταίο λόγο θα έχει το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου, που ουσιαστικά θα κρίνει αν θα παραμείνει ή όχι ελεύθερος ο Νίκος Σειραγάκης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου