Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα



Παραδόθηκε στην Αστυνομία μετά από δύο και πλέον ημέρες αντίστασης και οδηγήθηκε στη φυλακή ώστε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών που του έχει επιβληθεί για υπόθεση διαφθοράς.

Στα χέρια των Αρχών βρίσκεται ο αριστερός πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα ντα Σίλβα, αφότου τα ξημερώματα παραδόθηκε στην Αστυνομία μετά από δύο και πλέον ημέρες αντίστασης, κατά τις οποίες έμενε ταμπουρωμένος στην έδρα συνδικάτου μεταλλεργατών στα περίχωρα του Σάο Πάουλο.

Ο 72χρονος μεταφέρθηκε στο αρχηγείο της Αστυνομίας στην νότια πόλη Κουριτσίμπα, ώστε να αρχίσει να εκτίει την ποινή κάθειρξης 12 ετών και ενός μηνός που του έχει επιβληθεί για υπόθεση διαφθοράς.

Ο κ. Λούλα όφειλε κανονικά να παραδοθεί στην Αστυνομία έως το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όμως αρνήθηκε και οχυρώθηκε στο συνδικάτο του Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο, όπου άρχισε την συνδικαλιστική και πολιτική του σταδιοδρομία πριν από τέσσερις δεκαετίες.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του προσπάθησαν αρχικά να εμποδίσουν την έξοδό του από το κτήριο του συνδικάτου. Ο πρώην πρόεδρος τελικά κατάφερε να φτάσει στα οχήματα της Αστυνομίας συνοδεία σωματοφυλάκων.

Όταν προσγειώθηκε με ελικόπτερο της Αστυνομίας στην Κουριτσίμπα η ατμόσφαιρα ήταν πολύ διαφορετική, με διαδηλωτές να πανηγυρίζουν για την επικείμενη φυλάκισή του. Οι Αρχές έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, δακρυγόνων και σφαιρών από καουτσούκ για να σκορπίσουν το πλήθος, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters. Για οκτώ ελαφρά τραυματίες κάνει λόγο το BBC.

Ο κ. Λούλα αρνείται τις κατηγορίες σε βάρος του, υποστηρίζοντας πως αποσκοπούν στο να εκτροχιάσουν την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, όπου δημοσκοπικά ήταν το φαβορί. Η φυλάκισή του κατά πάσα πιθανότητα θέτει τέλος στις φιλοδοξίες του για επιστροφή στον προεδρικό θώκο, όπου υπηρέτησε από το 2003 έως το 2011.

Λίγες ώρες πριν την παράδοσή του, είχε εκφωνήσει παθιασμένη ομιλία ενώπιον των υποστηρικτών του, επιμένοντας στην αθωότητά του. «Θα συμμορφωθώ με την εντολή [για κράτηση], δεν είμαι υπεράνω του νόμου. Εάν δεν πίστευα στον νόμο δεν θα είχα ιδρύσει κόμμα αλλά επανάσταση», είπε.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρόκειται για θεματική πτώση για έναν από τους πολιτικούς-σύμβολα της λατινοαμερικανικής αριστεράς στην εποχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Οι κατηγορίες σε βάρος του κ. Λούλα συνδέονται με τα πολύκροτα σκάνδαλα διαφθοράς που περιστρέφονται γύρω από την κρατική εταιρεία ενέργειας Petrobras.

Ο πρώην πρόεδρος έχει κριθεί ένοχος για δωροληψία διότι φέρεται να έλαβε ένα ανακαινισμένο παραλιακό διαμέρισμα από την εταιρεία OAS, η οποία επιδίωκε να λάβει εργολαβίες από την Petrobras. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το διαμέρισμα ουδέποτε ήταν ιδιοκτησία του.


Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου