Κυριακή 8 Απριλίου 2018

Επίθεση στο Μύνστερ: Ο δράστης είχε πει ότι ήθελε να «αυτοκτονήσει με θεαματικό τρόπο»



Δύο νεκροί και 20 τραυματίες ο τραγικός απολογισμός της επίθεσης του 48χρονου - Έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και είχε σχέσεις με κύκλους της ακροδεξιάς.

Δύο άνθρωποι, μια γυναίκα 51 ετών και ένας άνδρας 65, σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίστηκαν το Σάββατο, όταν ένας 48χρονος, γερμανός πολίτης, έριξε το μίνιβαν στο τιμόνι του οποίου βρισκόταν πάνω στο πλήθος που ήταν καθισμένο στο εξωτερικό εστιατορίου στο πολυσύχναστο, τουριστικό, εμπορικό κέντρο του Μύνστερ -μιας πόλης που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες φοιτητές- πριν αυτοκτονήσει μέσα στο Φολκσβάγκεν με το οποίο διέπραξε την επίθεση.

Απομένουν ωστόσο κάποια σκοτεινά σημεία όσον αφορά την ενέργεια.

Τι συνέβη;

Στις 15:27 τοπική ώρα (16:27 ώρα Ελλάδας), το βαν έπεσε πάνω στα μέλη του προσωπικού και πελάτες που κάθονταν στα τραπέζια στο εξωτερικό του καφεστιατορίου Grosser Kiepenkerl, στην πόλη Μύνστερ, στη βορειοδυτική Γερμανία. Δύο άνθρωποι, ένας άνδρας 65 ετών και μια γυναίκα 51 -και τα δύο θύματα εργάζονταν στο εστιατόριο, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης- σκοτώθηκαν. Είκοσι τραυματίστηκαν, εκ των οποίων περίπου δέκα βρίσκονται σε «σοβαρή» κατάσταση, σύμφωνα με τον Χέρμπερτ Ρόιλ, τον υπουργό Εσωτερικών της κρατιδιακής κυβέρνησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Ο δράστης σταμάτησε το αυτοκίνητό του αμέσως μετά και αυτοκτόνησε μέσα σε αυτό με πυροβόλο όπλο, κατά την αστυνομία.

Ποιος ήταν ο δράστης;

Επρόκειτο για «Γερμανό, όχι πρόσφυγα, όπως διαδόθηκε παντού», υπογράμμισε ο Ρόιλ.


Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ, επρόκειτο για έναν 48χρονο που είχε προβλήματα ψυχικής υγείας. Είχε ήδη κάνει μια απόπειρα αυτοκτονίας και πρόσφατα, είχε αναφερθεί στην πρόθεσή του να τερματίσει τη ζωή του με θεαματικό τρόπο, σύμφωνα με γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα. Κατά την εφημερίδα Westfälische Nachrichten, ήταν γνωστός στις αρχές, καθώς στο παρελθόν είχε διαπράξει μικροαδικήματα, αλλά και διότι φέρεται να είχε διακινήσει ναρκωτικά. Είχε μια δουλειά, μια θέση σε εταιρεία βιομηχανικού σχεδιασμού, αλλά αντιμετώπιζε επαγγελματικές δυσκολίες.

Το τηλεοπτικό δίκτυο ZDF μετέδωσε ακόμη ότι ο δράστης της ενέργειας είχε σχέσεις με κύκλους της άκρας δεξιάς, ενώ σύμφωνα με την εφημερίδα Bild και το περιοδικό Der Spiegel, μέσα στο διαμέρισμά του, όχι μακριά από τον τόπο όπου διέπραξε την επίθεση, βρέθηκε ένα AK-47. Ωστόσο κατ' άλλα μέσα ενημέρωσης, το όπλο ήταν ρεπλίκα ή ακόμα και παιχνίδι, όχι πραγματικό και λειτουργικό τουφέκι εφόδου. Λίγη ώρα μετά την επίθεση μεταδόθηκε πως στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ένα «ύποπτο αντικείμενο» και κλήθηκαν πυροτεχνουργοί, πάντως αργότερα ξεκαθαρίστηκε από τις αρχές ότι δεν υπήρχε βόμβα. Βρέθηκαν μόνο ένα πιστόλι με το οποίο ρίχνει κανείς φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα.

Το κίνητρο;

Παραμένει ασαφές. Το μόνο βέβαιο: οι αρχές απέκλεισαν το σενάριο τζιχαντιστικής ενέργειας, όπως εκείνη που είχε αιματοκυλισει το Βερολίνο τον Δεκέμβριο του 2016 με δράστη έναν Τυνήσιο η αίτηση του οποίου για τη χορήγηση ασύλου είχε απορριφθεί, που έριξε το φορτηγό που οδηγούσε πάνω σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά.

Έδρασε μόνος ο 48χρονος;

Αρχικά, η αστυνομία έκανε λόγο για καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων που ανέφεραν πως είδαν πιθανούς συνεργούς του άνδρα να βγαίνουν από το αμάξι πριν από την τραγωδία. Αλλά δεν έχει υπάρξει κάποιο στοιχείο που να υποστηρίζει αυτή την υπόθεση.

Ο εισαγγελέας Μάρτιν Μπότσενχαρτ δήλωσε ότι οι αστυνομικοί και οι εισαγγελικοί λειτουργοί που διενεργούν την έρευνα για την υπόθεση «την εξετάζουν από όλες τις οπτικές γωνίες».

Αντιδράσεις για την τραγωδία

Βαθύτατα συντετριμμένη δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ για τα γεγονότα στο Μύνστερ και διαβεβαίωσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την διαλεύκανση της ενέργειας αυτής, αλλά και για την στήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Στην δήλωσή της, η κυρία Μέρκελ ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες που εργάζονται από την πρώτη στιγμή στο Μύνστερ και επισήμανε ότι βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, τον Αντικαγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ.

Την θλίψη του για το περιστατικό εξέφρασε με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: «Όλες οι σκέψεις μας είναι στα θύματα της επίθεσης στο Μύνστερ. Η Γαλλία μοιράζεται την οδύνη της Γερμανίας», έγραψε ο γάλλος Πρόεδρος.

Δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, προτίμησε να απευθυνθεί στον Εμανουέλ Μακρόν -- χωρίς καν μάλιστα να αναφερθεί στα θύματα. «Να, βλέπετε τι κάνουν οι τρομοκράτες στην Γερμανία, ε; Αυτό θα συμβεί και στην Γαλλία. Θα βυθίζεστε, όσο η Δύση τρέφει αυτούς τους τρομοκράτες. Γαλλία, επιδοτείς την τρομοκρατία, την υποστηρίζεις και μετά δέχεσαι τρομοκράτες στο Ανάκτορο Ελιζέ. Η Γαλλία δεν θα απαλλαγεί από την μάστιγα της τρομοκρατίας με αυτόν τον τρόπο», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος εμμέσως στην συνάντηση που είχε ο γάλλος πρόεδρος με αντιπροσωπεία μελών της κουρδικής οργάνωσης Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Το περιοδικό σημειώνει πάντως ότι δεν είναι απολύτως σαφές εάν ο τούρκος πρόεδρος αναφερόταν όντως στο τραγικό συμβάν στο Μύνστερ.

Αύριο το βράδυ στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου θα τελεστεί δέηση στην μνήμη των θυμάτων, ενώ θα επισκεφθεί το Μύνστερ ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, προκειμένου να ενημερωθεί τόσο για τα θύματα της επίθεσης όσο και για την πορεία των ερευνών της αστυνομίας.



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου