Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

ΝΔ: Συμμετοχή και συμμαχίες κρίνουν τον νικητή



Ισχυρή εντολή για ανασυγκρότηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και άσκηση σκληρής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης ανεξάρτητα από το πρόσωπο αυτού που θα ηγηθεί, απέστειλαν την Κυριακή 400.000 και πλέον πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη μεταξύ τους διαφορά να διαμορφώνεται περί τις 10 μονάδες, είναι οι δύο διεκδικητές, με τη συμμετοχή στον β΄ γύρο αλλά και τις φανερές και, κυρίως, υπόγειες συμμαχίες που θα συγκροτηθούν να είναι αυτές που θα διαμορφώσουν και το τελικό αποτέλεσμα. Οι κ. Απ. Τζιτζικώστας με ένα τελικό ποσοστό που θα διαμορφωθεί κάτω από το 20% και Αδωνις Γεωργιάδης (αναμένεται να φθάσει περί το 12%) καθίστανται, εκ των πραγμάτων, ρυθμιστές καθώς η στάση που θα τηρήσουν οι ψηφοφόροι που τους στήριξαν προχθές θα αποδειχθεί καθοριστική. Ηδη, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε τη στήριξή του προς τον κ. Μητσοτάκη ενώ, παρά τις εισηγήσεις που δέχεται να πράξει το ίδιο, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να μη λάβει σαφή θέση αλλά, εμμέσως μόνον, να «δείξει» προς τον πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επιδιώξει να αξιοποιήσει το προβάδισμα που έχει ήδη εξασφαλίσει, καθώς ακόμη και χωρίς να αυξήσει τις ψήφους του, ενδεχόμενη αποχή ψηφοφόρων, κυρίως όσων ψήφισαν τους δύο που δεν συνεχίζουν, από τον δεύτερο γύρο, θα τον φέρει αυτομάτως πολύ κοντά στο κατώφλι του 50%. Εν αντιθέσει με τον κ. Μητσοτάκη, που θα επιδιώξει να ερμηνεύσει το 60% που δεν έλαβε ο κ. Μεϊμαράκης ως μήνυμα αλλαγής και ανανέωσης του κόμματος και, προφανώς, να το εκφράσει στον δεύτερο γύρο, ο τέως πρόεδρος του κόμματος θα επιχειρήσει να απευθυνθεί στα παραταξιακά αντανακλαστικά της βάσης και να εμφανιστεί ως εγγυητής της «όλης κεντροδεξιάς» που είναι μεν μεταρρυθμιστική αλλά δεν αποκλίνει σε ακραίες πολιτικές επιλογές με κοινωνικό κόστος.

Η σύγκρουση μεταξύ των κ. Μεϊμαράκη και Μητσοτάκη έχει και αύρα από την πρόσφατη ιστορία του κόμματος, καθώς αποτελεί ένα ακόμη «επεισόδιο» στην ιστορική σύγκρουση των δύο «στρατοπέδων», καραμανλικών έναντι μητσοτακικών, που πάντως συνοδεύτηκε και από περιόδους αγαστής συνεργασίας. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνον γι’ αυτό. Η ίδια σύγκρουση έχει και στοιχεία αμφισβήτησης της ισχύος της καραμανλικής πτέρυγας στο κόμμα. Με τον ένα ή το άλλο τρόπο, οι τρεις υποψήφιοι (Μητσοτάκης, Τζιτζικώστας, Γεωργιάδης) αμφισβήτησαν τα «καραμανλικά» πρωτεία, κάτι που προκάλεσε την απάντηση της καραμανλικής πτέρυγας μέσω της σαφούς στήριξης του κ. Μεϊμαράκη. Δεν διέλαθε, δε, την προσοχή πολλών η επιλογή του κ. Κ. Καραμανλή να μεταβεί, ήδη από την Παρασκευή, και να ψηφίσει στη Θεσσαλονίκη, ούτε βέβαια και το γεγονός ότι στο μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της βορείου Ελλάδας, το Βελλίδειο, ο κ. Τζιτζικώστας δεν κατάφερε να κερδίσει ούτε σε μία κάλπη, καθώς αυτός που υπερψηφίστηκε ήταν ο κ. Μεϊμαράκης.

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, και η στάση που θα κρατήσει το στρατόπεδο Σαμαρά, μέλη του οποίου παρείχαν στήριξη στην υποψηφιότητα Γεωργιάδη, ενώ βουλευτές επιρροής του περιλαμβάνονται στους υποστηρικτές Τζιτζικώστα, τις δύο υποψηφιότητες που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου. Αν και ο πρώην πρωθυπουργός δεν έχει λάβει δημόσια θέση, είναι σαφές το μέτωπο με την πλευρά Μεϊμαράκη, με αφορμή και το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου, αλλά και η ικανοποίηση από τη θεσμική υποστήριξη της κυβερνητικής περιόδου 2012-2014 εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη.


Έντυπη Καθημερινή


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου