Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Δραστική επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων


 

Ένα σοβαρό κοινωνικά πρόβλημα που κληρονόμησε η Κυβέρνηση από το ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε στη συσσώρευση εκκρεμών συντάξεων. Για την αντιμετώπιση του καταβλήθηκαν ήδη συστηματικές προσπάθειες με αποτέλεσμα:

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από εκκρεμείς συντάξεις προς τους συνταξιούχους να έχουν περιοριστεί από 486 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2019, στα 220 εκατ. ευρώ.

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν περιοριστεί στις 83.000 από 133.000 που ήταν έναν χρόνο πριν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αποφάσεις για έκδοση συντάξεων μεταξύ 2019 και 2021 αυξήθηκαν κατά 83%. Το 2021 εκδόθηκαν 224.000 αποφάσεις, που αποτελεί ρεκόρ όλων των εποχών.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, αντιμετωπίζοντας με ευαισθησία τα κοινωνικά προβλήματα επιδιώκει την περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής συντάξεων. Για το σκοπό αυτό προχωρά στην άμεση κατάθεση δύο νομοθετικών ρυθμίσεων που η εφαρμογή τους θα ξεκινήσει μετά το Πάσχα και θα επιφέρει περαιτέρω σημαντική επιτάχυνση στην έκδοση νέων, αλλά και εκκρεμών συντάξεων.


Η πρώτη ρύθμιση θα αφορά στην έκδοση συντάξεων fast track, για τις νέες συντάξεις. Με βάση τη νέα ρύθμιση  ο ΕΦΚΑ θα είναι υποχρεωμένος να ολοκληρώνει τον έλεγχο και να εκδίδει συντάξεις εντός τριών μηνών. Εάν η προθεσμία αυτή δεν τηρείται, τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες για να εκδώσουν την απόφαση θα πρέπει να στηρίζονται στα  στοιχεία που περιέχει το ηλεκτρονικό σύστημα «ΑΤΛΑΣ» για το ασφαλιστικό ιστορικό του αιτούντος, αφετέρου στα επιπλέον στοιχεία που έχει ο ίδιος προσκομίσει για τον χρόνο της ασφάλισής του. 

Η δεύτερη ρύθμιση είναι η «σύνταξη εμπιστοσύνης»  και θα αφορά στο στοκ των εκκρεμών συντάξεων. Για τους συνταξιούχους  που είναι ήδη σε αναμονή, η σύνταξη θα εκδίδεται με βάση τα στοιχεία του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», τα στοιχεία που έχουν οι ίδιοι προσκομίσει στον ΕΦΚΑ, αλλά και με βάση τις δηλώσεις τους για επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο, ακόμα και αν γι’ αυτές δεν έχουν υποβάλει αποδεικτικά. Δηλαδή, χωρίς περαιτέρω έλεγχο, με βάση τη δήλωση-απάντηση του ασφαλισμένου στο ιστορικό ασφαλιστικό που λαμβάνει από τον ΕΦΚΑ  θα βγαίνει η σύνταξη. Γι’ αυτό και η διαδικασία σε αυτή την περίπτωση θα είναι ακόμη ταχύτερη και θα στηρίζεται στην εμπιστοσύνη του Κράτους προς τον ασφαλισμένο. 

Και για τις δύο περιπτώσεις, ο ΕΦΚΑ θα διενεργεί εκ των υστέρων ελέγχους για να διαπιστώσει εάν τα στοιχεία που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος είναι σωστά και να προχωρήσει στις απαραίτητες αναπροσαρμογές του ποσού της σύνταξης, αν είναι απαραίτητο.  Σε   περίπτωση υποβολής πλαστών στοιχείων, θα επιβληθούν και οι αντίστοιχες ποινές.


 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου