Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.


 

Ο Υπουργός Επικρατείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο την  Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη.

Η Εθνική Στρατηγική για την Τεχνητή Νοημοσύνη ορίζει το πλαίσιο και την πολιτική για την ανάπτυξη και εφαρμογή της στην Ελλάδα, δομημένη σε ένα σύνολο συντονισμένων και διασυνδεδεμένων ενεργειών, με στόχο τη μεγιστοποίηση των πιθανών οφελών και την ελαχιστοποίηση πιθανών παγίδων για την οικονομία και την κοινωνία. Η στρατηγική είναι ευθυγραμμισμένη με τις σχετικές πολιτικές της Ε.Ε., ενώ έχουν ληφθεί υπόψη οι βέλτιστες διεθνείς πρακτικές από τις στρατηγικές άλλων χωρών. Kαθοδηγείται κυρίως από τις κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Οικονομικής Ανάπτυξης, του Ψηφιακού Μετασχηματισμού και της προώθησης των Αξιών και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε..

Αναγκαία συνθήκη για την ασφαλή και αξιόπιστη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης από την Ελλάδα συνιστά η εισαγωγή των κατάλληλων θεσμικών εργαλείων, μέσων και πρωτοβουλιών, καθώς και η ανάπτυξη του κατάλληλου νομικού και ρυθμιστικού πλαισίου.

Η ανάπτυξη της στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης βασίζεται σε συγκεκριμένες αρχές και κοινωνικοοικονομικές προτεραιότητες. Αρχικά, εκτιμάται ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την ταχεία υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού της χώρας. Παράλληλα, η στρατηγική περιλαμβάνει δραστηριότητες που μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Τέλος, η Ελλάδα σχεδιάζει να αναλάβει πρωτοποριακό ρόλο στη διάδοση των αξιών και των θεμελιωδών δικαιωμάτων σε ολόκληρο το οικοσύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης της Ε.Ε..

Η αποτελεσματική εφαρμογή της στρατηγικής διασφαλίζεται, μεταξύ άλλων, από θεσμικά όργανα, όπως η Συντονιστική Επιτροπή, αρμόδια για την εφαρμογή πολιτικών αποφάσεων που σχετίζονται με τη στρατηγική, και το Παρατηρητήριο Τεχνητής Νοημοσύνης, αρμόδιο για την παρακολούθηση της προόδου της εφαρμογής βάσει δεικτών απόδοσης.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου