Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Σε λειτουργία Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και MyAuto


 

Για τη διευκόλυνση της καθημερινότητας ιδιοκτητών και οδηγών οχημάτων τέθηκαν σε λειτουργία δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες, η Ψηφιακή Μεταβίβαση Οχημάτων και το MyAuto που αφορά στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματος.

Σε ό,τι αφορά την μεταβίβαση αυτοκινήτων πλέον μπορεί να γίνεται ψηφιακά μέσω του drivers-vehicles.services.gov.gr, με ελάχιστες ενέργειες από πλευράς τόσο του πωλητή, όσο και του αγοραστή. Με τη συγκεκριμένη διαδικασία αυτοματοποιείται ο έλεγχος των προϋποθέσεων μεταβίβασης, καταργείται η προσκόμιση των δικαιολογητικών και καθιερώνεται η ψηφιακή βεβαίωση, με την οποίο ο αγοραστής μπορεί να ασφαλίσει άμεσα το όχημα. Ταυτόχρονα, ο πωλητής αποδεσμεύεται από την υποχρέωση επίσκεψης στην υπηρεσία, ενώ μειώνεται ο απαιτούμενος χρόνος ελέγχου της αίτησης, ενισχύεται η διαφάνεια, και εξασφαλίζεται η πρόσβαση του αγοραστή σε όλα τα στοιχεία του προς πώληση οχήματος.

Η ψηφιακή υπηρεσία MyAuto αποτελεί τον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε οχήματος. Μέσω της συγκεκριμένης υπηρεσίας, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πρόσβαση στο σύνολο των πληροφοριών γύρω από το όχημά του (άδεια κυκλοφορίας, ΚΤΕΟ, τέλη κυκλοφορίας, ασφάλιση). Είναι η πρώτη φορά που οι πολίτες μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για το όχημά τους χωρίς πολλαπλές και χρονοβόρες επισκέψεις σε δημόσιες υπηρεσίες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο νέες ψηφιακές υπηρεσίες έρχονται να πλαισιώσουν τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει την τελευταία τριετία τα Υπουργεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Υποδομών και Μεταφορών για την ψηφιοποίηση και την απλούστευση διαδικασιών για ιδιοκτήτες και οδηγούς οχημάτων.

Μέσα σε τρία χρόνια αποκτήθηκε ένα νέο πληροφοριακό σύστημα που βγάζει το Υπουργείο Μεταφορών από έναν ψηφιακό Μεσαίωνα.

Το επόμενο βήμα θα γίνει στο τέλος του μήνα, όταν πλέον το δίπλωμα οδήγησης μαζί με την ταυτότητα θα μπουν στο κινητό τηλέφωνο και, συγκεκριμένα, στο Gov.gr Wallet, κάτι το οποίο πραγματικά θεμελιώνει και συμβολικά μια αλλαγή εποχής.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου