Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για το ιδιωτικό χρέος και τα «κόκκινα» δάνεια

 


Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε σειρά μέτρων για την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών, για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και την επίλυση του προβλήματος των “κόκκινων” δανείων. Ανάμεσα στ’ άλλα:

Υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας -στο μέτρο του εφικτού- τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους.

Μέτρα, όπως είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, τα προγράμματα «Γέφυρα Ι» και «Γέφυρα ΙΙ», τα προγράμματα εγγυοδοσίας, οι μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, τα μέτρα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, οι στοχευμένες ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας κ.ά..

Επίσης έχει ήδη κατατεθεί  Σχέδιο Νόμου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας, που αυξάνει σε 24 τις μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση ασφαλιστικών εισφορών.

Νομοθετήθηκαν και αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.

Ενισχύονται οι τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων προκειμένου αυτές να ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

Έχουν ρυθμιστεί επιτυχώς 746.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, ύψους 43 δισ. ευρώ, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα.

Δόθηκε η δυνατότητα αναστολής πληρωμής δόσεων σε 408.632 δάνεια, ύψους 29 δισ. ευρώ, από τα μέσα Μαρτίου 2020.

Υλοποιήθηκε το Πρόγραμμα «Ηρακλής», το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στη σημαντική μείωση των «κόκκινων» δανείων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών. Σήμερα, ο όγκος αυτός έχει μειωθεί σε λιγότερο από 10% του συνόλου των δανείων, από το 44% που ήταν στα μέσα του 2019. Συνεπώς, ο «Ηρακλής», εκ του αποτελέσματος, πέτυχε. Και αυτό αναγνωρίζεται σήμερα, παγκοσμίως.

Υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020. Μέχρι στιγμής, έχουν υλοποιηθεί 2.072 ρυθμίσεις οφειλών, συνολικού ύψους 373 εκατ. ευρώ. Μόνο τον τελευταίο μήνα, πραγματοποιήθηκαν 500 περίπου νέες ρυθμίσεις οφειλών και έπεται ακόμη πιο δυναμική αύξηση αυτών, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της ρύθμισης οφειλών ύψους 1 δισ. ευρώ εντός των επόμενων μηνών. Αυτές οι επιδόσεις, αν και δεν είναι ακόμη οι επιθυμητές, είναι καλύτερες από τα σχήματα που υλοποιήθηκαν τα προηγούμενα 12 έτη. Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο εξωδικαστικό μηχανισμό της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μόλις 2.200 ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία ρύθμισης οφειλών.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου