Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2021

Κορωνοϊός: Υπό κατάρρευση το σύστημα Υγείας της Πορτογαλίας- Μετατρέπεται στην Ιταλία του πρώτου κύματος

 



«Στην Πορτογαλία δεν έχουν που να βάλουν τους νεκρούς», είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, μιλώντας χθες στη Βουλή. «Το αντέχουμε αυτό;».

Πράγματι, καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας διαδέχεται σιγά-σιγά το δεύτερο, η Πορτογαλία μετατρέπεται στην Ιταλία του πρώτου κύματος, με ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία να σπεύδουν προς ενίσχυση του συστήματος Υγείας της που βουλιάζει.

Χθες, η Γερμανία απέστειλε αεροσκάφος της πολεμικής της αεροπορίας, φορτωμένο με 50 μηχανικούς αναπνευστήρες, 150 νοσοκομειακές κλίνες και μια επίλεκτη ομάδα εξειδικευμένων γιατρών, με στόχο την υποστήριξη των νοσοκομείων και ΜΕΘ της Πορτογαλίας που αντιμετωπίζουν έλλειψη σε νοσηλευτικό προσωπικό, κλίνες και εξοπλισμό.

Ενδεικτικά, την περασμένη εβδομάδα, ένα νοσοκομείο στην Αμαδόρα, βόρεια της Λισαβόνας, αναγκάστηκε να στείλει εκτάκτως πολλούς από τους ασθενείς του σε άλλες νοσοκομειακές μονάδες λόγω της έλλειψης οξυγόνου.

Παράλληλα, το περασμένο σαββατοκύριακο, ασθενοφόρα κόλλησαν στην κίνηση επί 12 ώρες έξω από νοσοκομείο της πόλης Αλμάδα, το οποίο αδυνατούσε να πραγματοποιήσει νέες εισαγωγές λόγω του μεγάλου αριθμού των ασθενών.

Έκτοτε στήθηκαν ειδικές σκηνές ως αυτοσχέδια νοσοκομεία για την διαχείριση των ασθενών που δεν μπορούν να εισαχθούν κανονικά σε νοσοκομείο.

Στην Πορτογαλία τα ημερήσια κρούσματα έχουν δεκαπλασιαστεί σε σχέση με αυτά της άνοιξης του 2020, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε νοσοκομεία πενταπλασιάστηκε, ενώ μόλις μέσα στον Ιανουάριο καταγράφηκε το 45% επί των συνολικών θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού έως τώρα.

Η τρέχουσα κατάσταση στην Πορτογαλία:

Ενεργά κρούσματα: 164.513

Νοσηλευόμενοι: 6.684

Διασωληνώσεις: 877

Θάνατοι: 13.257

Συνολικός πληθυσμός: 10,3 εκατομμύρια

Περισσότερα από τα μισά νέα κρούσματα εμφανίζονται στην πρωτεύουσα της χώρας, Λισαβόνα, και τις γύρω περιοχές.

Από τις 15 Ιανουαρίου η κεντρική Πορτογαλία τελεί υπό λοκντάουν που έχει καταφέρει μεν να περιορίσει την μετάδοση του ιού, με τα ενεργά κρούσματα, δε, να συνεχίζουν να παραμένουν πολυάριθμα.

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων της Πορτογαλίας, Ricardo Mexia, απέδωσε τα αίτια στη χαλάρωση των μέτρων κατά την περίοδο των Χριστογέννων και στην διάδοση του βρετανικού στελέχους του ιού προσφάτως στη χώρα.

Η εμφάνιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης αποτέλεσε και την αφορμή στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για την επιβολή του νέου λοκντάουν, το οποίο, αν και φαίνεται να εξομαλύνει κάπως την κατάσταση, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η «κρίση απέχει πολύ από την οριστική της λύση», όπως προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι της χώρας.


ΠΗΓΗ: BBC 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου