Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022

Νέο φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ με την ελληνογαλλική συμφωνία

 


«Θα βγείτε, κ. Μητσοτάκη, με δήλωση ότι δεν θα συμμετάσχουν Ελληνες στρατιώτες σε μάχες υπό γαλλική διοίκηση στο Σαχέλ;», φώναζε στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση και κύρωση της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Και λίγο μετά: «Αυτή η συμφωνία δεν εξασφαλίζει ενίσχυση για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, μας εμπλέκει σε συγκρούσεις μακριά από τα σύνορά μας, δεν εξασφαλίζει ούτε ένα ευρώ για την αμυντική μας βιομηχανία και θα την καταψηφίσουμε. Θα αλλάξουμε τη συμφωνία σε ό,τι αφορά στο άρθρο για την παρουσία Ελλήνων στρατιωτών έξω από τη χώρα μας».

Αυτά έλεγε στις 7 Οκτωβρίου του 2021 στη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας για να δικαιολογήσει στην απορημένη ελληνική κοινή γνώμη την αρνητική στάση του στην αντικειμενικά θετική για τα ελληνικά συμφέροντα ελληνογαλλική συμφωνία.

Το 2018, ως πρωθυπουργός τότε, έλεγε άλλα για το Σαχέλ, αλλά ούτε αυτό είναι κάτι καινούργιο από τον πολιτικό που έδωσε τον όρο «kolotoumba» στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή, για να περιγράφεται η αθέτηση λόγων και έργων.

Επίσης, δεν έχει πια και μεγάλη σημασία τι έλεγε το 2018 ως πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας για το Σαχέλ, τι έλεγε τον Οκτώβρη του 2021 για να δικαιολογήσει την άρνησή του να στηρίξει την ελληνογαλλική συμφωνία ή τι θα πει αύριο. Τώρα πια δεν έχει σημασία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων από τη στεπική λωρίδα γης στην Αφρική και όσα έλεγε ο κ. Τσίπρας περί παρουσίας Ελλήνων στρατιωτών εκεί, ως πρόβλεψη της ελληνογαλλικής συμφωνίας, για άλλη μία φορά διαψεύστηκαν.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει με όρους κοντόφθαλμης μικροκομματικής σκοπιμότητας τα μεγάλα εθνικά ζητήματα και εκτίθεται. Και αυτός είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ως πρωθυπουργός ήταν πάντα μέσα στα αφιερώματα των μεγάλων διεθνών ΜΜΕ για τους λαϊκιστές της Ευρώπης και σήμερα ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται πρωτοσέλιδο στις τουρκικές εφημερίδες κάθε τόσο.

Και ούτε πρόκειται η Κουμουνδούρου να βγάλει κάποια ανακοίνωση για το φιάσκο του ΣΥΡΙΖΑ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έλεγαν ότι δεν ψηφίζουν την ελληνογαλλική συμφωνία, επειδή δήθεν θα πήγαιναν Ελληνες στρατιώτες στο Σαχέλ. Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια, και στα εθνικά ζητήματα και τις διεθνείς εξελίξεις κοντύτερα. Και οι πολίτες το έχουν αντιληφθεί.

Δεν είναι τυχαίο που σε όλες ανεξαιρέτως τις δημοσκοπήσεις ο Αλέξης Τσίπρας υπολείπεται με μεγάλη διαφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων. Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο χειρισμό μεγάλων κρίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης. Οφείλεται και στην επιλογή του κ. Τσίπρα να αντιμετωπίζει τα εθνικά ζητήματα που χρειάζονται γνώση, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με όρους λαϊκισμού και εφήμερης δημοσιότητας.

Αποσύρει τα γαλλικά στρατεύματα από το Μάλι ο Μακρόν

Την απόσυρση των γαλλικών στρατευμάτων από το Μάλι και την αναδίπλωσή τους σε άλλα σημεία της Σαχέλ, κυρίως στον Νίγηρα, αναμένεται να ανακοινώσει ίσως και σήμερα ο Εμανουέλ Μακρόν. Στην απόφαση αυτή κατέληξε ύστερα από την παρατεταμένη διάρρηξη των σχέσεων του Παρισιού με το στρατιωτικό καθεστώς του Μάλι, που στρέφεται ολοένα περισσότερο προς τη Ρωσία και στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Σύμφωνα με πληροφορίες πηγών ασφαλείας που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Γάλλος πρόεδρος θα επισημοποιήσει τις αποφάσεις του στη σημερινή και αυριανή σύνοδο Ε.Ε.-Αφρικανικής Ενωσης στις Βρυξέλλες. Χθες εξάλλου είχε προκαταρκτικές συνομιλίες στο Παρίσι με ηγέτες αφρικανικών κρατών.

Η Γαλλία έστειλε για πρώτη φορά δυνάμεις στο Μάλι το 2013, προκειμένου να ανακόψει την επέλαση τζιχαντιστικών ομάδων στον Βορρά, αλλά οι εξτρεμιστές προωθήθηκαν στο κεντρικό Μάλι το 2015, προτού εξαπολύσουν επιδρομές στα γειτονικά κράτη του Νίγηρα και της Μπουρκίνα Φάσο. Οι σποραδικές διεισδύσεις τους προς το Νότο δημιουργούν ανησυχία ότι θα φτάσουν ως τον κόλπο της Γουινέας.

Η επικείμενη απόσυρση συνιστά μείζονα στρατηγική στροφή της Γαλλίας από μια πολιτική που εφάρμοσε ο Φρανσουά Ολάντ και την ακολούθησε ο Εμανουέλ Μακρόν, με στόχο τη διασφάλιση των γαλλικών συμφερόντων και της συνολικότερης περιφερειακής και ευρωπαϊκής ασφάλειας. «Αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες για να δράσουμε στο Μάλι -που έτσι έχουν ξεκάθαρα- θα συνεχίσουμε να πολεμάμε την τρομοκρατία με τις πρόθυμες χώρες του Σαχέλ», είχε προαναγγείλει από τη Δευτέρα ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να συνδράμει τις γαλλικές προσπάθειες στο Σαχέλ. Πάντως ο Μακρόν έχει υποσχεθεί να μειώσει τις 5.000 γαλλικές δυνάμεις στην περιοχή (όπου από το 2013 έχουν σκοτωθεί 48 Γάλλοι στρατιώτες), ενώ Δανία και Εσθονία ανακοίνωσαν ότι αποσύρουν τις αποστολές τους και η Νορβηγία ματαίωσε τη δική της.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου