Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

Σοβαρές εξελίξεις στην υπόθεση των 8 τούρκων που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα! Πολιτικοί οι λόγοι;



Σημαντικά στοιχεία φέρνει στο φως το newsit.gr σχετικά με την υπόθεση των οκτώ στρατιωτικών που μπήκαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο, την επομένη του πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Πολιτικοί θεωρούνται πως είναι οι λόγοι καθυστέρησης της ανακοίνωσης της πρωτοβάθμιας απόφασης για το αίτημα ασύλου του Αχμέτ Γκιουζέλ, ενός εκ των 8, σύμφωνα με τη συνήγορο υπεράσπισης του, κ. Σταυρούλα Τομαρά,.

Η κα Τομαρά μιλώντας στο newsit.gr είπε: "Πιστεύω πως έχει αποφασίσει θετικά η χειρίστρια της υπηρεσίας ασύλου στο αίτημα του Αχμέτ Γκιουζέλ για να πάρει άσυλο γιατί στον πρώτο βαθμό αποφασίζουν ατομικά οι χειρίστριες. Είναι προσωπική μου άποψη και φυσικά θα δημιουργηθεί θέμα αν ενα αίτημα απο τα 8 είναι θετικό ενώ τα αλλα 7 είναι αρνητικά. Μπορεί και να κάνω λάθος", αναφέρει χαρακτηριστικα η συνήγορος.

"Έχουμε ένα αίτημα ασύλου του τελευταίου απο τους 8 ο οποίος ειναι και ο αρχαιότερος των 8. Είναι ταγματάρχης και ειναι αυτός που είχε υπηρετήσει στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη. Για τον συγκεκριμένο έχει βγει απόφαση στην πρωτοβάθμια υπηρεσία ασύλου. Το γνωρίζω γιατί μου το είπαν οι υπάλληλοι. Εδω και 2,5 μήνες δεν ανακοινώνεται. Έχει δώσει 2 ή 3 φορές συνέντευξη, την τελευταία στις 19 Σεπτεμβρίου, και έκτοτε δεν εχει ανακοινωθεί η απόφαση", υπενθυμίζει η κ. Τομαρά.

Όπως προσθέτει η συνήγορος, το γραφείο του Υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, κ. Ροτ εχει ζητήσει να επικοινωνήσει η ίδια μαζί του προκειμένου να ενημερωθεί.

"Εχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσης των 8. Συνεκλήθη το συμβούλιο εφετών για τους 3 απο αυτούς την Τρίτη (29/11). Η δίκη με πρόταση της Εισαγγελέως αναβλήθηκε για την επόμενη Τρίτη. Υπάρχει ακόμη ένα συμβούλιο εφετών για τους τρεις απο αυτούς την ερχόμενη Παρασκευή και για τους άλλους δυο την ερχόμενη εβδομάδα", λέει η συνήγορος.

"Τα αιτήματα διεθνούς προστασίας που ήταν να εξεταστούν από την Αρχή Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό για το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουν αναβληθεί μετα απο πρόταση των επιτροπών για Ιανουάριο και Φεβρουάριο λόγω έλλειψης διερμηνέων στην τουρκική γλώσσα. Οι αυτοπρόσωπες συνεντεύξεις θα γίνουν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Υπάρχει μια συνέντευξη στις αρχές Δεκεμβρίου για τον έναν απο τους οκτώ όπου θα παραστώ για να δώσω εξηγήσεις ενώπιον της επιτροπής για τους λόγους τους οποίους διεκόπη απότομα στην πρωτοβάθμια υπηρεσία ασύλου η συνέντευξή του. Αυτός μάλιστα έχει καταγωγή και από την Ελλάδα. Ο παππούς του ήταν απο την Κοζάνη και ανταλλάχθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης", σημειώνει χαρακτηριστικά.





ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ
Πηγή : newsit.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου