Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

60 νεκροί στο Σουδάν - Βιάζουν διαδηλωτές και τραυματιοφορείς



Παραστρατιωτικοί καταπνίγουν με αίμα την εξέγερση για δημοκρατία.

O αριθμός των θυμάτων από την αιματηρή και βίαιη καταστολή της εξέγερσης για περισσότερη δημοκρατία στο Σουδάν έχει φτάσει τους 60 σύμφωνα με τον απολογισμό ομάδων που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση της αφρικανικής χώρας. Μέλη μιας παραστρατιωτικής ομάδας που σπέρνει τον φόβο φέρεται να περιφέρεται στους δρόμους του Χαρτούμ και να επιτίθεται σε πολίτες. Υπάρχουν επίσης καταγγελίες για βιασμούς πολιτών και τραυματιοφορέων. 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν δυνάμεις του Μεταβατικού Στρατιωτικού Συμβουλίου (TMC) επιχείρησαν να διαλύσουν άοπλους διαδηλωτές κάνοντας χρήση βίας, σύμφωνα με αναφορές. Για τη βίαιη καταστολή, ο στρατός του Σουδάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη διεθνή κατακραυγή.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, η Βρετανία και η Γερμανία διένειμαν ένα κείμενο που προέτρεπε τους στρατιωτικούς που κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα τον Απρίλιο και τους διαδηλωτές να «συνεχίσουν να συνεργάζονται» προκειμένου «να εξευρεθεί συναινετική λύση στην τρέχουσα κρίση».

Ωστόσο, όπως διευκρίνισαν διπλωμάτες, η Κίνα απέρριψε το κείμενο αυτό και η Ρωσία επέμεινε ότι το Σ.Α. πρέπει να αναμείνει την αντίδραση της Αφρικανικής Ένωσης.

Διαδηλωτές έχουν καταλάβει την πλατεία μπροστά από το γενικό επιτελείο του στρατού από τις 6 Απριλίου, πέντε ημέρες προτού ο στρατός ανατρέψει τελικά τον πρώην πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ, έπειτα από 30 χρόνια στην εξουσία. Είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαδηλώσεις εναντίον του αυταρχικού καθεστώτος.

Τη Δευτέρα, δυνάμεις του στρατού επιχείρησαν να απομακρύνουν τους διαδηλωτές διά της βίας. Οι στρατηγοί, οι οποίοι κατέλαβαν στη συνέχεια την εξουσία,  ανακοίνωσαν χθες ότι ακυρώνουν όλα τα μέτρα στα οποία συμφώνησαν στις συνομιλίες με το κίνημα διαμαρτυρίας και ότι θα οργανώσουν εκλογές μέσα σε εννέα μήνες.




Πηγή : cnn.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου