Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Οι απάτες είναι το έγκλημα του lockdown

 


Στο Διαδίκτυο συνεχίζουν να… αναζητούν διέξοδο οι απατεώνες βάζοντας στο στόχαστρό τους όλο και περισσότερους πολίτες που έχουν αναγκαστεί να εργάζονται από το σπίτι λόγω Covid-19.

Τη μερίδα του λέοντος στο χάρτη της εγκληματικότητας την εποχή του κορoνοϊού έχουν καταλάβει οι απάτες που παρουσιάζουν και τον Δεκέμβριο αυξητική τάση. Την ίδια ώρα, κλοπές, διαρρήξεις, ληστείες και ανθρωποκτονίες συνεχίζουν να ακολουθούν αντίστροφη πορεία εν μέσω lockdown και παρουσιάζουν νέα μείωση.

Οι απάτες που κατέγραψαν οι υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. το μήνα Δεκέμβριο έφτασαν τις 453, παρουσιάζοντας αύξηση που ξεπερνά το 21% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019. Oπως και στο πρώτο lockdown, λιγότερες ήταν οι ληστείες, οι κλοπές και οι διαρρήξεις, με τη μείωση συγκριτικά με το 2019 να φτάνει το 48%. Το 44% άγγιξε η μείωση και στις κλοπές αυτοκινήτων.

Στο μεταξύ, δεύτερο lockdown με σαφάρι ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά του κορoνοϊού πέρασαν τις ημέρες των γιορτών οι Eλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για τον Δεκέμβριο. Σε μπλόκα στους δρόμους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα παράνομα ανοιχτά καταστήματα, ακόμα και σε σπίτια που έγιναν εστίες υπεράριθμων συναθροίσεων, αναζητούσε η Αστυνομία απείθαρχους παραβάτες, βεβαιώνοντας λιγότερα πρόστιμα σε σύγκριση με το Νοέμβριο.

Λιγότερες παρεμβάσεις

Τον τελευταίο μήνα του 2020, καταγράφηκαν λιγότερες παραβάσεις, παρά τον αυξημένο αριθμό ελέγχων σε όλη την επικράτεια. Το ποσοστό όσων επιμένουν να μη συμμορφώνονται στα μέτρα έπεσε κάτω από το 3%. Βέβαια η κινητικότητα των πολιτών ήταν μεγάλη και αδύνατον να ελεγχθεί στο σύνολό της, όπως παραδέχονται στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Συνολικά οι Αρχές προχώρησαν σε 1.614.764 ελέγχους, διαπιστώνοντας 46.644 παραβάσεις. Τον Νοέμβριο, οι… απείθαρχοι ήταν 50.527 σε 1.433.232 ελέγχους. Κατά το ήμισυ μειώθηκαν οι παραβάσεις που αφορούσαν τη λειτουργία των καταστημάτων, με τις υπηρεσίες της Αστυνομίας να βεβαιώνουν 439 πρόστιμα σε όλη τη χώρα, ενώ τον Νοέμβριο ο αριθμός τους έφτανε τις 934. Από τις παραβάσεις δεν έλειψαν και αυτές που αφορούσαν παράνομες ιδιωτικές συναθροίσεις, με την ΕΛ.ΑΣ. να δίνει ιδιαίτερο βάρος τις μέρες των γιορτών. Οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν συνολικά 2.258 ελέγχους μετά από καταγγελίες για διατάραξη, βεβαιώνοντας 75 παραβάσεις, με αρκετές να αφορούν παράνομα υπεράριθμα πάρτι σε σπίτια σε όλη την επικράτεια.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου