Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Fitch: Στο 6% η ανάπτυξη στην Ελλάδα τη φετινή χρονιά

 


Στο 6% αναβαθμίζει την εκτίμησή του για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο οίκος Fitch, όπως είχε επισημάνει άλλωστε ο Pau Labro Vila, (CFA και Director της Fitch για τις ελληνικές τράπεζες), σε event του αμερικανικού οίκου με τίτλο «Greek and Cypriot Banks - Rapidly Evolving Banking Systems».

Η καλύτερη του αναμενομένου ανάπτυξη της Ελλάδας το πρώτο εξάμηνο οδηγεί τον οίκο αξιολόγησης στη βελτίωση της πρόβλεψης για την πορεία του ΑΕΠ το 2021 στο 6%. Η κίνηση αυτή, επισημαίνει, δεν οδηγεί σε μείωση της εκτίμησης για το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά υπονοεί ότι η σχέση χρέους/ΑΕΠ έχει κινηθεί σε χαμηλότερο επίπεδο και ότι η ανάπτυξη θα στηρίξει τη μείωση του ελλείμματος από την επόμενη χρονιά.

Η Fitch περιμένει κάποια αστάθεια στην πορεία της ανάπτυξης στο δεύτερο μισό του έτους και αυτό περιορίζει την ανοδική αναθεώρηση. Οι περιορισμοί στην εφοδιαστική αλυσίδα σε εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας και σε εγχώριους κλάδους που είναι περισσότερο εξαρτημένοι από τα κόστη μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη. Κάτι ανάλογο μπορεί να συμβεί από μια αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Ο οίκος πάντως επισημαίνει ότι βλέπει περισσότερη ανοδική δυναμική παρά πτωτική και γι’ αυτό ανεβάζει την εκτίμηση στο 6%. Επισημαίνει δε ότι προς αυτό συνηγορεί το γεγονός πως τα δύο τρίτα του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, οι δείκτες υψηλής ταχύτητας είναι θετικοί για το τρίτο τρίμηνο και η τουριστική σεζόν φαίνεται να πήγε καλά.

Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,5% το α' τρίμηνο του έτους (σε τριμηνιαία βάση) και 3,4% το β’ τρίμηνο, ολοκληρώνοντας τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα ανάπτυξης μετά την απότομη πτώση του β’ τριμήνου του περασμένου έτους που προκλήθηκε από την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων εξαιτίας της πανδημίας. Επιπλέον, η ανάπτυξη ήταν περίπου 7% στο α' εξάμηνο του έτους και το πραγματικό ΑΕΠ επέστρεψε στα επίπεδα προ πανδημίας το β' τρίμηνο, με την εγχώρια ζήτηση να οδηγεί την ανάπτυξη κατά το α’ εξάμηνο φέτος, με τις επενδύσεις και την ιδιωτική κατανάλωση να διευρύνονται σσυγκριτικά με το 2020, ενώ η απότομη αύξηση των εξαγωγών αντισταθμίστηκε από την αύξηση των εισαγωγών.

Ωστόσο για το 2022 έχει μειώσει την εκτίμησή της στο 4% από 5,3%, λόγω του λιγότερου θετικού carryover από το 2021. Η ανάκαμψη όμως θα συνεχιστεί με βασικό πυλώνα και της επίδρασης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Το σκέλος των επιχορηγήσεων για τη χώρα ανέρχεται σε 18,4 δισ. ευρώ (10,1% του ονομαστικού ΑΕΠ του 2019, καθιστώντας την έναν από τους σημαντικότερους δικαιούχους του Ταμείου). Αν και η Fitch αναμένει πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα υποχωρήσει στο 3,5% το 2023 θα παραμείνει πολύ πάνω από τη δυνητική μακροπρόθεσμη ανάπτυξη εξαιτίας σημαντικού παραγωγικού κενού στην οικονομία.

Οι βελτιωμένες προοπτικές για την ανάπτυξη για το 2021 δεν μεταφράζονται σε μια πρόβλεψη για χαμηλότερο δημοσιονομικό έλλειμμα. Αντίθετα, η Fitch εκτιμά ότι θα φτάσει το 10% του ΑΕΠ από 9,5% προηγούμενη πρόβλεψη εξαιτίας των μεγαλύτερων δαπανών για την οικονομία, η οποία υπερκαλύπτει το όφελος από την υψηλότερη ανάπτυξη. Ο οίκος αναμένει ότι το έλλειμμα θα φτάσει το 3,3% του ΑΕΠ το 2023 καθώς θα αποσύρονται τα μέτρα στήριξης.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου