Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

Ερντογάν εναντίον δικηγόρων

 


Ενοχλημένος από τις εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο της δικηγόρου Εμπρού Τιμτίκ ύστερα από παρατεταμένη απεργία πείνας, ο Ταγίπ Ερντογάν διεμήνυσε ότι όχι μόνο δεν θα υποχωρήσει σε θέματα Δικαιοσύνης, αλλά θα συνεχίσει τις παρεμβάσεις του για τον έλεγχο του δικηγορικού σώματος. «Θα έπρεπε να συζητάμε αν μέθοδοι όπως η αποβολή από το επάγγελμα θα έπρεπε να εισαχθούν για τους δικηγόρους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του ενώπιον δικαστών και εισαγγελέων στην Αγκυρα, ζητώντας να αφαιρείται η άδεια από όσους συνηγόρους «συνεργάζονται με τρομοκράτες».

Η Εμπρού Τιμτίκ ήταν μέλος του Σύγχρονου Δικηγορικού Συλλόγου, αριστερής οργάνωσης η οποία κατηγορείται ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το εκτός νόμου μαρξιστικό - λενινιστικό κόμμα DHKP-C. Καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση και πέθανε στις 27 Αυγούστου σε νοσοκομείο της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από απεργία πείνας 238 ημερών. Στην κηδεία της παρέστησαν δικηγόροι που φορούσαν τήβεννο, ενώ ο Δικηγορικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης ανήρτησε αφίσα της έξω από τα κεντρικά του γραφεία. Τη θλίψη της για τον θάνατο της δικηγόρου εξέφρασε η Ε.Ε., σημειώνοντας ότι ήταν η τέταρτη κρατούμενη που πέθανε φέτος έπειτα από απεργία πείνας.

«Αποστολή της δικηγορίας δεν είναι να υπερασπίζεται τη βαναυσότητα, αλλά να υπερασπίζεται τη Δικαιοσύνη», υποστήριξε ο Ερντογάν, απαντώντας στους επικριτές του, για να προσθέσει: «Οπως δεν μπορεί ένας κλέφτης να υπερασπίζεται έναν ληστή, έτσι δεν θα έπρεπε εκείνοι που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις να υπερασπίζονται τρομοκράτες». Προχωρώντας ακόμη περισσότερο, εξαπέλυσε οξεία επίθεση εναντίον μεγάλων δικηγορικών συλλόγων της χώρας. «Είναι πολύ οδυνηρό ότι αυτοί οι σύλλογοι, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι θεσμοί Δικαιοσύνης, μετατράπηκαν σε πίσω αυλή τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε.

Πολλοί δικηγορικοί σύλλογοι έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στον πρόεδρο της Τουρκίας για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην προσπάθειά της να τους αποδυναμώσει, η κυβέρνηση θεσμοθέτησε προ μηνών αλλαγές στη δομή των δικηγορικών συλλόγων, δίνοντας τη δυνατότητα να λειτουργούν πολλαπλοί σύλλογοι σε κάθε πόλη. Η χθεσινή ομιλία του Ερντογάν προοιωνίζεται νέες αλλαγές προς την ίδια κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, οι διωκτικές αρχές ανακοίνωσαν χθες τη σύλληψη του επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία. Πρόκειται για τον Μαχμούτ Οζντέν, «εμίρη» της οργάνωσης στη χώρα, ο οποίος συνελήφθη στην επαρχία των Αδάνων μαζί με τρεις συνεργούς του. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο Οζντέν είχε λάβει εντολές από την ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ να πραγματοποιήσει επιθέσεις εντός της τουρκικής επικράτειας στο προσεχές μέλλον. Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah ανέφερε ότι οι διωκτικές αρχές βρήκαν στοιχεία που υπονοούν ότι ο Οζντέν και οι συνεργοί του σχεδίαζαν απαγωγές πολιτικών και άλλες τρομοκρατικές ενέργειες. Στη διάρκεια της επιχείρησης που οδήγησε στη σύλληψη του Οζντέν, κατασχέθηκαν υπολογιστές, ντοκουμέντα, όπλα και πυρομαχικά.

Το Ισλαμικό Κράτος έχει αναλάβει την ευθύνη αρκετών τρομοκρατικών επιθέσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης εκείνης σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης, το 2017, η οποία κόστισε τη ζωή 39 ανθρώπων. Τον Ιούλιο, οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν 27 υπόπτους με την κατηγορία ότι προετοίμαζαν επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου