Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός για την αναβίωση της περιοχής στο Μάτι

 



Τέσσερα χρόνια από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, βρισκόμαστε μόλις ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για τη συνολική αναβίωση της περιοχής. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση της χώρας η Κυβέρνησή μας, ξεκίνησε το σχεδιασμό ενός νέου οικισμού στην πυρόπληκτη περιοχή. Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και το συντονισμό της Προεδρίας της Κυβέρνησης προχώρησε ένα έργο που στο παρελθόν θα απαιτούσε πάνω από 10 χρόνια για να υλοποιηθεί.

Ήδη η  περιοχή διαθέτει σχέδιο πόλης, δηλαδή ένα πλήρως θεσμοθετημένο -με την έγκριση του Συμβουλίου της Επικρατείας- Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που περιγράφει αναλυτικά τις χρήσεις γης, την οργάνωση του χώρου και τις πολεοδομικές κατευθύνσεις  για ένα πρότυπο οικισμό.

Παράλληλα, με ταχείες διαδικασίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το ΤΕΕ, προχώρησε στο δεύτερο στάδιο του σχεδιασμού, δηλαδή στην εκπόνηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου Εφαρμογής, που αφορά το σχεδιασμό για κάθε ιδιοκτησία και κοινόχρηστο χώρο στον οικισμό. Το  Σχέδιο ολοκληρώνεται αυτό το διάστημα -με τη συμμετοχή και των κατοίκων- και αναμένεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση ώστε να προχωρήσει και το τελικό στάδιο που είναι η έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κάτι που θα ολοκληρώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε επίπεδο οικοπέδου.

Η Κυβέρνηση όπως έχουμε δεσμευτεί μεριμνά για την πλήρη αποκατάσταση της ζωής στο Μάτι, τιμά με τον τρόπο αυτό έμπρακτα τη μνήμη των αδικοχαμένων συμπολιτών μας και διαμορφώνει ένα πρόγραμμα-πιλότο τόσο για πληγείσες περιοχές όσο και για την πληρέστερη οχύρωση των αντίστοιχων οικισμών.


 



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου