Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Σενάρια για επιτροπεία ως το... 2050 με τη ρύθμιση του χρέους



Ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο μακροχρόνιας επιτροπείας για την Ελλάδα, με όχημα αυτή τη φορά τη διευθέτηση του χρέους, έρχεται στο προσκήνιο.

Ένα ακόμη εφιαλτικό σενάριο μακροχρόνιας επιτροπείας για την Ελλάδα, με όχημα αυτή τη φορά τη διευθέτηση του χρέους, έρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, μετά τη διαρροή εγγράφου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στη γερμανική Handelsblatt. 

Ειδικότερα, στο σχετικό έγγραφο εξετάζεται μια ρύθμιση του ελληνικού χρέους δια της δυνατότητας αποπληρωμής τόκων μέχρι το 2050 μέσω της επιβολής ενός ανώτατου πλαφόν. Εκείνο ωστόσο που προκαλεί εντύπωση είναι πως το εν λόγω σχέδιο εκτυλίσσεται σε τρεις δεκαετείς φάσεις. Σε κάθε φάση η Ελλάδα θα πρέπει να πετυχαίνει συγκεκριμένους στόχους προκειμένου να ενεργοποιούνται τα σχετικά μέτρα ελάφρυνσης. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Handelsblatt, οι τρεις αυτές φάσεις τοποθετούνται χρονικά στο 2030, το 2040 και το 2050. «Η επιμήκυνση θα λαμβάνει χώρα μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους». 

Όπως καθίσταται σαφές, τα παραπάνω προδιαγράφουν ένα σενάριο επιτροπείας μέχρι το 2050, όπου η κάθε σειρά μέτρων ελάφρυνσης χρέους θα σχετίζεται με συγκεκριμένα ορόσημα και προϋποθέσεις, τις οποίες θα πρέπει να εκπληρώνει η ελληνική πλευρά. 

Παραμένουν οι διαφορές ΔΝΤ-Βερολίνου 

Στο σχετικό έγγραφο του ESM αναφέρεται πάντως ότι η ανωτέρω πρόταση πιθανότητα δεν θα έβρισκε σύμφωνο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς το τελευταίο θεωρεί ότι μετά το τέλος του προγράμματος απαιτούνται σημαντικές ελαφρύνσεις χωρίς προϋποθέσεις. 

Από την άλλη πλευρά, σταθερά το Βερολίνο μεταφέρει κάθε σχετική συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ειδικότερα, τo γερμανικό υπουργεείο Οικονομικών φαίνεται να μην έχει συμφωνήσει -τουλάχιστον για την ώρα- ούτε στο σενάριο που θέλει την ρύθμιση του χρέους σε δύο φάσεις. Δηλαδή, σε μια πρώτη φάση να αποφασιστεί το πλαίσιο μέτρων χωρίς συγκεκριμένα νούμερα προκειμένου να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα και σε μια δεύτερη φάση να γίνει η ποσοτικοποίηση των μέτρων. 

Την ίδια στιγμή πάντως, η ελληνική κυβέρνηση και πρωθυπουργός επιμένουν να ποντάρουν στο θέμα του χρέους προκειμένου να στρέψουν την προσοχή μακριά από τα νέα σκληρά μέτρα. Το πρωθυπουργικό επιχείρημα εξακολουθεί να είναι ότι εάν δεν δοθεί ρύθμιση του χρέους τα μέτρα για αφορολόγητο και συντάξεις δεν θα εφαρμοστούν. 

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης και τα ραντεβού στο Πεκίνο 

«Είναι η πρώτη φορά στα χρόνια της μνημονιακής περιπέτειας που κλείνουμε μια αξιολόγηση και δεν εφαρμόζουμε μέτρα για να πάρουμε χρήματα, αλλά παίρνουμε χρήματα και δεσμευόμαστε για την εφαρμογή των μέτρων στην επόμενη περίοδο, υπό τον όρο ότι θα έχουμε βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους» δήλωσε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας. Μερικές ημέρες πριν, στο υπουργικό συμβούλιο είχε τονίσει ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την έξοδο από την επιτροπεία. 

Σε κάθε περίπτωση, το Μαξίμου συνεχίζει την προετοιμασία για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Πεκίνο για το φόρουμ αναβίωσης του «Δρόμου του Μεταξιού». Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη εάν τελικώς θα υπάρξει συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τη γενική διευθύντρια του Διεθνές Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. 

Tην ίδια στιγμή, η κυβερνητική πλευρά φαίνεται να έχει προσδοκίες από την εκλογή Μακρόν στη γαλλική προεδρία, ενώ ευελπιστεί ότι θα υπάρξει κάποια συζήτηση για το θέμα του ελληνικού χρέους στη Σύνοδο των G20 στο Μπάρι της Ιταλίας μεταξύ 11-13 Μαϊου, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συνεδριάσει το Washington Group.



Πηγή : thetoc.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου