Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Die Welt: Η Ελλάδα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα το 2034



Απογοητευτικές είναι οι εκτιμήσεις της εταιρείας Prognos AG με έδρα τη Βασιλεία, για την Ελλάδα και την οικονομική κρίση όπως αυτές παρουσιάζονται σε νέα έκθεση που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Μέχρι τις αρχές του 2020 η ελληνική οικονομία θα συρρικνώνεται κατά 0,8% ετησίως με τα ποσοστά ανεργίας στα ύψη», αναφέρει η σχετική έρευνα, η οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μελλοντικών «σοκ» καθώς και αυτής καθ’αυτής της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Ειδικά για το ποσοστό του εθνικού χρέους επί του ΑΕΠ,  η ίδια έκθεση εκτιμά ότι  θα παραμείνει υψηλότατο για χρόνια:

«Από το 2008 μέχρι σήμερα η αναλογία του χρέους στο ΑΕΠ της χώρας διπλασιάστηκε και έφτασε το 200%. Μέχρι το 2022 θα αγγίξει το 245%» σημειώνεται, με την ιδιαίτερη υπογράμμιση ότι «χωρίς πραγματικό κούρεμα χρέους η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια της». Πρόκειται ωστόσο για αυτό ακριβώς το σενάριο που απορρίπτει σταθερά η ευρωζώνη και κατεξοχήν ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αναφέρει η εφημερίδα.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Prognos  AG, Μίχαελ Μπέμερ, μιλώντας στην Die Welt για τις κοινωνικές επιπτώσεις της κρίσης, κάνει λόγο για μια ακόμη γενιά Ελλήνων μέχρις ότου η κοινωνία βρεθεί στα προ κρίσης επίπεδα, γεγονός το οποίο τοποθετεί κοντά στο 2034.

«Από το 2008 η χώρα έχει απολέσει το 1/3 της οικονομικής της ισχύος, σήμερα ένας στους 4 νέους είναι δηλωμένα άνεργος», επισημαίνει.

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι μόνο από την δεκαετία του 2020 πια θα μπορέσει η Ελλάδα να αυξήσει το ΑΕΠ της πάνω από το 2% και να οδεύσει σταθερά στην ανάπτυξη. Ενώ θα χρειασθούν 25 χρόνια πριν το ποσοστό ανεργίας φτάσει το 10%.

Μιλώντας βέβαια για την Ελλάδα, καταλήγει ο Μπέμερ, τα προγνωστικά ενέχουν πάντα μεγάλο βαθμό αβεβαιότητας.


Πηγή : kathimerini.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου