Την επιτακτική ανάγκη αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος, προκειμένου οι φυλακές στην Ελλάδα να πάψουν να είναι «αποθήκες ψυχών» αλλά και προκειμένου η χώρα μας να
σταματήσει να εισπράττει σωρηδόν καταδίκες από το Συμβούλιο της Ευρώπης, αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, επισημαίνει με αποκλειστική συνέντευξή του στην «Κ» το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την καταπολέμηση των βασανιστηρίων (CPT) και επικεφαλής της αντιπροσωπείας για την Ελλάδα, Hugh Chetwynd.
Βαθύς γνώστης της κατάστασης, δεδομένου ότι επισκέπτεται τις ελληνικές φυλακές τα τελευταία δέκα χρόνια ως μέλος της CPT και του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Hugh Chetwynd καταδεικνύει την ανάγκη εκπαίδευσης των Ελλήνων σωφρονιστικών υπαλλήλων, προκειμένου να «σταματήσουν απλώς να ανοίγουν και να κλείνουν τις πόρτες της φυλακής» αλλά και την άμεση σύνδεση των νοσοκομείων των φυλακών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. «Πρόκειται για νοσοκομείο μόνο κατ’ όνομα, κυρίως λόγω της έλλειψης προσωπικού» λέει για το νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού ο κ. Chetwynd. Οταν του αντιτείνω ότι όλα αυτά χρειάζονται χρήματα, η απάντησή του είναι αποστομωτική. «Και το να μην κάνεις τίποτα στοιχίζει χρήματα, στην Ελλάδα», δεδομένων των προστίμων που «εισπράττει» από το Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
– Ποια είναι η άποψή σας για τις συνθήκες που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές;
– Το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι σε κρίση. Ο υπερπληθυσμός των κρατουμένων σε συνδυασμό με τον μικρό αριθμό σωφρονιστικών υπαλλήλων και το χαμηλό επίπεδο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάνουν την κατάσταση εκρηκτική. Σε κάποια σωφρονιστικά καταστήματα, οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι τόσο λίγοι που στην πραγματικότητα δεν μπορούν να ελέγξουν τους κρατούμενους. Επί της ουσίας, το μόνο που κάνουν είναι να ανοίγουν και να κλείνουν τα κελιά.
– Μήπως υπερβάλλετε;
– Εχετε δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς, ειδικά αυτοί που εργάζονται στις φυλακές Κορυδαλλού, κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν προσλήψεις προσωπικού, και μάλιστα ειδικά εκπαιδευμένου, αλλιώς οι φυλακές θα παραμείνουν αποθήκες ψυχών, ένα προσωρινό μέρος διαμονής για τους κρατουμένους μέχρι την αποφυλάκισή τους.
– Στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης σχεδόν πάντα υπάρχουν δυσμενείς αναφορές για τα νοσοκομεία των φυλακών και την περίθαλψη των κρατουμένων. Τι προτείνετε;
– Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τα νοσοκομεία των φυλακών υπάγονται στο υπουργείο Υγείας. Οι εργαζόμενοι σε αυτά είναι γιατροί του Δημοσίου. Στην Ελλάδα οι γιατροί των φυλακών είναι σαν φυλακισμένοι. Τους έχουν αφήσει στη μοίρα τους, χωρίς καθοδήγηση και εργαλεία για να κάνουν τη δουλειά τους.
– Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι γνωστή. Για να γίνουν αυτά που προτείνετε χρειάζονται χρήματα. Υπάρχει σχετική πρόβλεψη από το Συμβούλιο της Ευρώπης;
– Η αναδιοργάνωση κοστίζει χρήματα. Το ίδιο όμως και το να μην κάνεις τίποτα. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός των υποθέσεων που φτάνουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και οι καταδικαστικές αποφάσεις επιβαρύνουν σημαντικά τους Ελληνες φορολογούμενους. Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει περιορισμένους πόρους, ωστόσο υπάρχουν διεθνείς μηχανισμοί οικονομικής στήριξης.
– Πιστεύετε ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης;
– Θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να θέσει την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος και των φυλακών ως προτεραιότητα. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δηλώσει τη βούλησή του για αλλαγή και το Συμβούλιο της Ευρώπης θα είναι αρωγός. Είναι η ώρα να δράσουμε. Αμεσα.
Πηγή : kathimerini.gr, bloko
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου