Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ η ανάπτυξη στην Ελλάδα

 



Ρυθμούς ανάπτυξης σαφώς υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πετύχει η Ελλάδα φέτος και την επόμενη διετία, σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

  • Η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,4% φέτος, δηλαδή 1,7 μονάδες παραπάνω σε σύγκριση με την ανάπτυξη της τάξης του 0,6% που αναμένεται στη νομισματική ένωση και την ΕΕ.
  • Ως απόρροια των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και της δημοσιονομικής συνέπειας, η οποία αποφέρει πρωτογενή πλεονάσματα, η Κομισιόν αναγνωρίζει ότι η αναλογία του δημόσιου χρέους προς το ΑΕΠ θα υποχωρήσει σαφώς κάτω από το 150% το 2025.
  • Σημαντικός αναπτυξιακός παράγοντας τα επόμενα χρόνια θα είναι, όπως σημειώνουν οι Βρυξέλλες, το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς η υλοποίηση του εθνικού προγράμματος «Ελλάδα 2.0» περνά από τη φάση των μεταρρυθμίσεων στο στάδιο των επενδύσεων.
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει, τέλος, ότι επίδραση προς το καλύτερο σε σχέση με τις προβλέψεις της μπορεί να έχει η βελτίωση της φορολογική συμμόρφωσης μέσω της εν εξελίξει ψηφιοποίησης των φορολογικών και φοροελεγκτικών μηχανισμών, μεταρρύθμιση που αποτελεί κεντρικό στόχο της κυβέρνησης για λόγους φορολογικής δικαιοσύνης. Η Κομισιόν σημειώνει χαρακτηριστικά ότι η ψηφιοποίηση ενδέχεται να αποφέρει απτά αποτελέσματα στο σκέλος των δημόσιων εσόδων ήδη από το 2024, κάτι που δεν συνυπολογίζεται στις νυν προβλέψεις της.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου