Τρίτη 5 Απριλίου 2022

Στο 11,9% η ανεργία το Φεβρουάριο

 


Παρά τις επάλληλες κρίσεις  οι πολιτικές που εφαρμόζει η Κυβέρνηση πετυχαίνουν συνεχή και σημαντική αποκλιμάκωση της ανεργίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η ανεργία στη χώρα μας τον περασμένο Φεβρουάριο υποχώρησε στο 11,9% από 12,8% που ήταν τον Ιανουάριο και βρίσκεται πλέον σε επίπεδα που είχε να συναντήσει από τον Μάρτιο του 2010.


Από τον Φεβρουάριο του 2021 έχει υποχωρήσει κατά 4,3 μονάδες, ενώ σημαντική υποχώρηση καταγράφεται και  στη νεανική ανεργία, η οποία διαμορφώθηκε στο 31,1%, έναντι 33,1% τον Ιανουάριο και 40,2% τον περσινό Φεβρουάριο.

Τα ίδια στοιχεία  δείχνουν ότι σε διάστημα ενός έτους ο αριθμός των ανέργων έχει μειωθεί κατά 151.000 άτομα.

Τα αποτελέσματα αυτά δικαιώνουν τη στρατηγική της Κυβέρνησης να προστατέψει τις θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της πανδημίας, τις μεταρρυθμίσεις και τις μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τις πολιτικές για κατάρτιση των ανέργων.


Η προσπάθεια για περαιτέρω μείωση της ανεργίας συνεχίζεται με μια σειρά πολιτικές που θα έχουν ουσιαστική συμβολή στις εργασιακές προοπτικές των ανέργων. Ανάμεσα στα άλλα:


Μπαίνουν σταδιακά σε εφαρμογή νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ μέσω των οποίων επιδιώκεται να δημιουργηθούν το 2022 συνολικά 86.000 νέες θέσεις εργασίας.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα των 150.000 θέσεων με το οποίο επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη, για χρονικό διάστημα έξι μηνών.

Υλοποιείται το πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο» για νέους ηλικίας 18-29 ετών που δεν διαθέτουν προϋπηρεσία.

Προωθείται πρόγραμμα για κατάρτιση 150.000 ατόμων σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες, με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο «Δουλειές ξανά» διευκολύνονται οι άνεργοι συμπολίτες μας να αποκτήσουν νέα όπλα στην προσπάθειά τους να βρουν δουλειά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το επίδομα εργασίας που θεσμοθετείται  για πρώτη φορά, έτσι ώστε ο άνεργος να λαμβάνει το 50% του επιδόματος ανεργίας στο διάστημα που μεσολαβεί από την πρόσληψή του μέχρι την εξάντληση του χρόνου στον οποίο θα λάμβανε το επίδομα ανεργίας.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου