Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Χωρίς συμφωνία η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης κυβέρνησης - θεσμών




Χωρίς συμφωνία στα θέματα της πρώτης ημέρας διαπραγματεύσεων με τους τρεις εκ των τεσσάρων θεσμών, ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 η διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας διαπραγμάτευση. Στην πρώτη συνάντηση, από την οποία απουσίαζαν ο Έλληνας υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης (βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη) και η επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, τέθηκαν δύο βασικά θέματα:

1. Η στελέχωση του πενταμελούς Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων (τρία στελέχη προτείνονται από την ελληνική πλευρά και δύο από την πλευρά των θεσμών). Σύμφωνα με αρμόδιο κυβερνητικό παράγοντα, δεν υπήρξε τελική συμφωνία επί των προσώπων και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

2. Η ομάδα των ΔΕΚΟ που θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Όπως αναφέρει το τεχνικό μνημόνιο, μεταξύ των εταιρειών του δημοσίου που θα πρέπει να αποτελέσουν περιουσιακά στοιχεία του νέου υπερταμείου είναι η ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΠ-1,96% η ΕΥΑΘ,  η Αττικό Μετρό, η ΔΕΗ, ΔΕΗ-0,38% ο ΑΔΜΗΕ η ΕΛΒΟ κ.α. Σε σχετική ερώτηση αν βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση ακόμη και η λίστα των επιχειρήσεων που θα μεταφερθούν στο νέο ταμείο αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος απέφυγε να απαντήσει.

Κοντά σε συμφωνία φαίνεται να βρίσκονται οι δύο πλευρές όσον αφορά στο θέμα της πώλησης του 5% των μετοχών του ΟΤΕ.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ουσιαστικά την Τρίτη στις 10 το πρωί, ενώ στη διαπραγμάτευση αναμένεται να ενταχθεί και η κ. Βελκουλέσκου. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η επισκόπηση του προγράμματος, αλλά και ζητήματα που αφορούν την ενέργεια.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί ως εξής:

10:00 Επισκόπηση προγράμματος  (την ελληνική κυβέρνηση θα εκπροσωπήσουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης).

11:30 Ενέργεια (Στη συνάντηση θα συμμετάσχει ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης).



Πηγή : naftemporiki.gr



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου