Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

Οι ειδικοί φοβούνται «έκρηξη» κρουσμάτων - Εισηγήσεις για νέα μέτρα


Ολοένα και πιο έντονοι γίνονται οι φόβοι για έξαρση των κρουσμάτων κοροναϊού τις επόμενες δέκα με 15 ημέρες, οπότε και θα φανεί η επίπτωση των φαινομένων συνωστισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Τα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα έσπασαν το φράγμα των 4.000, καθώς πλέον είναι 4.007 στο σύνολο, σύμφωνα με την τελευταία  καταμέτρηση του ΕΟΔΥ.

Αυθαίρετα : Τελευταία ευκαιρία για νομιμοποίηση - Τι πρόστιμα θα πληρώνουμε

Μεγάλο «αγκάθι» για τις υγειονομικές αρχές, παραμένουν τα υπαίθρια πάρτι και τα beach bars, όπου, όπως φαίνεται, ο έλεγχος κινδυνεύει να χαθεί εντελώς, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει νέα μέτρα.

Οι επιστήμονες προτείνουν εκτεταμένη χρήση μάσκας και συνεχή ενημέρωση των πολιτών καθώς διαπιστώνουν ότι ο ιός επιταχύνει τον ρυθμό του σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πολλοί είναι εκείνοι εξάλλου, προκρίνουν τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων, όπως υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, περιορισμό ή απαγόρευση της λειτουργίας των beach bars και των χώρων που επικρατεί συνωστισμός, ακόμη και να ξαναρχίσει η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, όπως στον καιρό της καραντίνας.

Σε ότι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, αυτά δεν έχουν σταματήσει να προβληματίζουν τις αρχές. Μόνο σήμερα, εντοπίστηκαν 18 εισαγόμενα κρούσματα κοροναϊού, σε σύνολο 24 νέων κρουσμάτων, ενώ δεν πρέπει να θεωρούνται αμελητέα και τα λεγόμενα «ορφανά» κρούσματα.

Επιμένουν οι ειδικοί στη χρήση μάσκας

«Ομόφωνα όσοι ασχολούμαστε με αυτό το θέμα στην Ελλάδα και διεθνώς, πιστεύουμε ότι η μάσκα αποτελεί βασικότατο εργαλείο στη μάχη κατά του κοροναϊού», τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA.

«Ο κοροναϊός θα είναι κοντά μας τους επόμενους μήνες και πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας, ώστε αφενός να συνεχίσουμε να ζούμε και να κάνουμε τις δραστηριότητές μας, αφετέρου να προφυλαχθούμε», σημείωσε και πρόσθεσε : «Έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ότι είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, και ότι πρέπει να τη φοράμε. Η δημόσια υγεία δεν είναι θέμα επιβολής εκ των άνω, είναι θέμα αντίληψης του καθενός από εμάς στο τι πρέπει να κάνει».


«Σε φάση ανόδου της επιδημίας κράτη στα βόρεια σύνορά μας»

Ο κ. Βατόπουλος διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κάποια αντίθεση ανάμεσα στο υπουργείο Υγείας και την επιτροπή των ειδικών. «Η πολιτεία ακολουθεί τους δικούς της ρυθμούς, έχει διάφορες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και διάφορες παραμέτρους. Δεν υπάρχει καμία απολύτως αντίθεση με το υπουργείο Υγείας. Άλλωστε είμαστε επιτροπή του υπ. Υγείας. Με τον υπουργό μιλάμε καθημερινά. Δεν υπάρχει κάποια αντίθεση. Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να φοράμε μάσκα, το θέμα είναι αν θα πρέπει να μπουν πρόστιμα ή όχι, το οποίο είναι μία άλλη ιστορία. Δεν νομίζω ότι ένα μέτρο δημόσιας υγείας πρέπει να πειστούμε διά προστίμων ότι πρέπει να το εφαρμόσουμε», εξήγησε.

«Κοιτούσα τα στοιχεία του ΠΟΥ που δείχνουν ότι όλα τα κράτη που είναι στα βόρεια σύνορά μας βρίσκονται σε φάση ανόδου της επιδημίας. Σε αντίθεση με τη βόρεια Ευρώπη όπου η επιδημία σε αυτή τη φάση είναι σε αποδρομή. Έχουμε κρούσματα και στην Αλβανία, και στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, συνεπώς τα μέτρα που λαμβάνονται στα σύνορα είναι προς την κατεύθυνση λεπτομερέστερης ιχνηλάτησης», κατέληξε ο κ. Βατόπουλος.

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων

«Τα στοιχεία για την Ελλάδα, είναι ανησυχητικά αν συνδυαστούν με την πορεία του κοροναϊού παγκόσμια. Κάτι που επηρεάζει και τη λήψη αποφάσεων», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος,  Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στον ΑΝΤ1

«Τα πράγματα στην χώρα μας δεν είναι τόσο άσχημα, έχουμε μια σταθερή ροή προς το παρόν, ωστόσο δεν παύει να μιλάμε για νέα κρούσματα κι αυτό προκαλεί μια ανησυχία ότι πρέπει να παρθούν κάποια μέτρα, τώρα που είμαστε στη φάση της ελεγχόμενης κανονικότητας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας «για την αυτοπροστασία και για την προστασία των άλλων». Το τετράπτυχο για να μην έχουμε χειρότερα είναι : «Μάσκες, αποστάσεις, υγιεινή των χεριών, προστασία των ευάλωτων ομάδων», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε σε συναγερμό – Να κρατάμε αποστάσεις»

«Το Α και το Ω της πρόληψης είναι οι αποστάσεις» τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Όπως είπε, είμαστε σε συναγερμό με το άνοιγμα του τουρισμού, για να σταματήσουμε τη διασπορά, ενώ κάλεσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις δραστηριότητές τους.

«Το πολύ σημαντικό είναι να τηρούμε τις αποστάσεις να μην πλησιάζουμε, ειδικά όπου υπάρχουν τουρίστες. Θα μπουν οι τουρίστες, θα περάσουν από τα μέτρα, θα ξεφύγουν από τα ραντάρ. Θα φύγουν όμως, ενώ ο ιός θα μείνει», υπογράμμισε, μιλώντας στο Open.

O κ. Σύψας χαρακτήρισε συμβολική την απόφαση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας στα σούπερ μάρκετ, «για να δείξουμε ότι η επιδημία δεν χάθηκε κι ότι ο ιός είναι ακόμη εδώ. Το Α και το Ω της πρόληψης είναι η απόσταση. Αν κάπου δεν μπορούμε να τηρήσουμε την απόσταση των δύο μέτρων, φοράμε τη μάσκα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μας κάνει άτρωτους», σημείωσε, χαρακτηριστικά.
 Καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες.

«Είμαστε στο σημείο όπου έχει αρχίσει η μεγάλη ανησυχία για τα εγχώρια ορφανά κρούσματα. Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για να δούμε το θα γίνει τον Αύγουστο», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων για τον νέο κοροναϊό.

Προσθέτει ότι οι εστίες που προς το παρόν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα είναι η αύξηση στη Β. Ελλάδα (γειτνίαση με χώρες με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο), και κυρίως στη Θεσσαλονίκη, αλλά και την Αττική. «Αν αρχίσουμε να καταγράφουμε αύξηση κρουσμάτων και σε περιοχές όπου δεν είχαμε κανένα ή ένα με δύο κρούσματα τότε θα σημάνει συναγερμός», αναφέρει ο κ. Γαργαλιάνος. Ερωτηθείς για το όριο του συναγερμού, είπε ότι «το βασικότερο είναι η καταγραφή κρουσμάτων σε περιοχές της χώρας, ασχέτως αριθμού».

Συνεχείς οι εικόνες συνωστισμού

Σε ό,τι αφορά τώρα στα πρώτα στοιχεία από την έναρξη των πτήσεων από Μεγάλη Βρετανία τα νέα είναι καλά.

Συγκεκριμένα, στις 15 Ιουλίου έγιναν 1.366 τεστ σε επιβάτες που ταξίδεψαν απευθείας από βρετανικά αεροδρόμια στη χώρα μας. Στις 16 Ιουλίου έγιναν 1.437 τεστ. Τα αποτελέσματα όλων των τεστ, και των δύο ημερών, ήταν αρνητικά.

Στον αντίποδα της χρήσης μάσκας δεν είναι λίγοι εκείνοι που αψηφούν τις οδηγίες προστασίας από τον κοροναϊό. Νυχτερινά μαγαζιά, διοργανώνουν πάρτι όπου οι θαμώνες συνωστίζονται, ενώ το αδιαχώρητο επικρατεί και στα γκισέ του αεροδρομίου. Παρόμοια είναι η εικόνα και σε ελεύθερες παραλίες, με τους λουόμενους να στριμώχνονται κάτω από μια ομπρέλα.

Περισσότερα από χίλια άτομα παρακολούθησαν τη συναυλία γνωστού ράπερ σε νυχτερινό μαγαζί του Ωρωπού, χωρίς αποστάσεις ασφαλείας, ενώ νυχτερινά μαγαζιά στο κέντρο της Χαλκίδας είναι ασφυκτικά γεμάτα. Το αδιαχώρητο επικρατεί και στα γκισέ του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος όπου εκατοντάδες ταξιδιώτες στριμώχνονται στις ουρές για το check in. Κάποιοι χωρίς καν να φορούν μάσκα.

Σε μη οργανωμένες παραλίες της Αττικής, μπορεί οι περισσότερες ομπρέλες να έχουν κάποια απόσταση μεταξύ τους, όμως δε φαίνεται να ισχύει το ίδιο και για όσους αναζητούν τον ίσκιο της.

Παρέες ακόμη και δέκα ατόμων μοιράζονται την ίδια ομπρέλα, με τις ξαπλώστρες, τα καρεκλάκια και τις πετσέτες να είναι δίπλα – δίπλα.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, τις επόμενες δέκα με 15 ημέρες, θα φανεί η επίπτωση των φαινομένων συνωστισμού και της χαλάρωσης στην τήρηση των μέτρων προστασίας. Σε περίπτωση που συνεχιστούν οι εικόνες συνωστισμού, οι υγειονομικές αρχές δεν αποκλείουν την επιβολή της χρήσης μάσκας παντού, και τον περιορισμό λειτουργίας ή ακόμα και το κλείσιμο των beach bars. Εξάλλου κυβερνητικά στελέχη μιλούν για ενδεχόμενο παράτασης του μέτρου της αναστολής των πανηγυριών μέχρι και το τέλος Αυγούστου.

Ήδη έχουν εφαρμοστεί κάποια μέτρα: η μάσκα είναι και πάλι υποχρεωτική στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι έλεγχοι σε εστίαση και πύλες εισόδου της χώρας έχουν ενισχυθεί.

Σε κάθε περίπτωση, έχει σημάνει συναγερμός και νέοι περιορισμοί βρίσκονται στο τραπέζι.


ΤΑ ΝΕΑ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου