Τη δική τους βροχή δημιουργούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χρησιμοποιώντας drones που πετούν μέσα στα σύννεφα και απελευθερώνουν ηλεκτρικά φορτία ικανά να ρίξουν τη θερμοκρασία που φτάνει τους 50 βαθμούς Κελσίου.
Η βροχή σχηματίζεται χρησιμοποιώντας την τεχνολογία drones που δίνει στα σύννεφα ένα ηλεκτρικό σοκ για να τα «δελεάσει» ώστε να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε βροχόπτωση.
Τα ΗΑΕ είναι μία από τις πιο άγονες χώρες στη Γη και ελπίζει ότι η τεχνική αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στην αύξηση των πενιχρών ετήσιων βροχοπτώσεών της. Κι όπως φαίνεται, λειτουργεί. Βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΑΕ δείχνει νεροποντές σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα έντονη βροχόπτωση στους αυτοκινητόδρομους.
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είπε ότι η βροχόπτωση έχει ενισχυθεί με μια τεχνική γνωστή ως σπορά σύννεφων και σκοπός της είναι να αυξήσει την συμπύκνωσή τους με την ελπίδα πως μπορεί να προκαλέσει βροχή.
Οι επιχειρήσεις αυτές των ΗΑΕ αποτελούν μέρος μιας τρέχουσας αποστολής αξίας 15 εκατομμυρίων δολαρίων για τη δημιουργία βροχής στη χώρα, η οποία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 πιο ξηρών χωρών του κόσμου με μέση βροχόπτωση μόλις 78 χιλιοστών.
Πώς λειτουργεί
Η βροχή δημιουργείται με την χρήση τεχνολογίας drone σε μια έρευνα με επικεφαλής εμπειρογνώμονες στο Πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο καθηγητής Μάαρτεν Αμπάουμ, ο οποίος εργάστηκε σε αυτό το πρότζεκτ, δήλωσε στο BBC νωρίτερα φέτος ότι τα ΗΑΕ έχουν αρκετά σύννεφα για να δημιουργήσουν τις κατάλληλες συνθήκες που επιτρέπουν βροχοπτώσεις.
Στη συγκεκριμένη τεχνολογία, χρησιμοποιείται ένα drone για την απελευθέρωση ηλεκτρικών φορτίων στα σύννεφα, το οποίο βοηθά τα σταγονίδια νερού να συγχωνευθούν και να «κολλήσουν» μεταξύ τους για να σχηματίσουν καθίζηση. «Όταν οι σταγόνες συγχωνεύονται και είναι αρκετά μεγάλες, θα πέσουν σαν βροχή» είπε ο καθηγητής Αμπαούμ.
Η Άλια Αλ-Μαζρούι, διευθύντρια του προγράμματος επιστημονικής έρευνας για τη βελτίωση της βροχόπτωσης στα ΗΑΕ, δήωσε στο Arab News τον Μάρτιο: «Εξοπλισμένα με ένα φορτίο οργάνων εκπομπών ηλεκτρικού φορτίου και προσαρμοσμένους αισθητήρες, αυτά τα drones θα πετάξουν σε χαμηλά υψόμετρα και θα παραδώσουν ηλεκτρικό φορτίου σε μόρια αέρα, τα οποία θα ενθαρρύνουν την καθίζηση».
Πηγή: iefimerida.gr
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου