Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021

Πάλι έβαλε πλάτη στον δικτάτορα Ερντογάν η προκλητική Μέρκελ

 


Οι Γερμανοί δεν πρόκειται να ξεχάσουν ποτέ το ότι οι Τούρκοι ήταν από τους μετρημένους στα δάχτυλα συμμάχους στου δικτάτορα Χίτλερ, και η Μέρκελ το δείχνει σε κάθε της εκδήλωση υπέρ της Τουρκίας και του δικτάτορα Ερντογάν. 

Η Die Welt γράφει με τίτλο «Το τελευταίο deal του Ερντογάν με τη Μέρκελ»: «Τις τελευταίες μέρες η καγκελάριος και η πρόεδρος της Κομισιόν έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για τον τούρκο πρόεδρο.

Το θράσος της Μέρκελ ήταν ότι όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν προσπάθησε να του αποσπάσει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσό για την Τουρκία ενόψει της ανανέωσης της Προσφυγικής Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και παράλληλα ήθελε να τον πείσει να μην επιβαρύνει με πολλούς όρους και αγενείς διατυπώσεις το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.

Εκτός βέβαια από τη Γαλλία, είναι και η Ελλάδα, η Κύπρος, η Αυστρία και το Βέλγιο που είναι ιδιαίτερα επικριτικές έναντι της Άγκυρας, όσον αφορά την βίαιη καταπίεση μειονοτήτων και αντιπολιτευόμενων φωνών, αλλά και την τουρκική πολιτική αποσταθεροποίησης σε σειρά διεθνών διενέξεων.

Η κυριά με τα καθρεφτάκια βλέπει κυρίως τα γερμανικά συμφέρονται στην οικονομική συνεργασία με την Τουρκία, αλλά και τον αμφιλεγόμενο ρόλο της Άγκυρας ως διαχειριστή προσφυγικών ροών. Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει πόσο σημαντικός είναι για τη Δύση. Ακόμα και στο Αφγανιστάν. Γι αυτό και ασκεί πλέον πιέσεις. 

Η ουσία είναι μία όμως, τον Σεπτέμβριο η Ευρώπη γλιτώνει από την Άνγκελα Μέρκελ και μετά θα είναι πολύ πιο δύσκολο του δικτάτορα Ερντογάν να πετύχει σημαντικούς για εκείνον στόχους, όπως η εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης και η άρση της βίζας.

Η καγκελάριος το μόνο που κατάφερε είναι στο κείμενο συμπερασμάτων να αναφερθεί πως ‘λαμβάνεται υπόψη ότι θα ξεκινήσουν διεργασίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας‘, χωρίς καμία απολύτως φιλική διατύπωση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον αυστριακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν άφησαν πολλές επιλογές στην Μέρκελ.

Βελτιώσεις σε δύο κρίσιμα σημεία όσον αφορά τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για την Τουρκία απέσπασε η Ελλάδα.

Σχετικά με την ανάγκη η Άγκυρα να επιμείνει στην πολιτική αποκλιμάκωσης που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο, προστέθηκε η φράση ότι πρέπει να διατηρηθεί «σύμφωνα με τη δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 Μαρτίου 2021».

Στην παράγραφο για το Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δηλώνει ρητά την πλήρη δέσμευσή του υπέρ της λύσης της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Σημειώνει επίσης τη σημασία των Βαρωσίων και του σεβασμού του καθεστώτος τους.

Υπενθυμίζεται ότι την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η στάση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων περί λύσης στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, επανέλαβε νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η τουρκική θέση αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

Οσον αφορά στο μεταναστευτικό και την Τουρκία, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ο σημαντικός ρόλος που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε: «Δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση, υπό δύο προϋποθέσεις όμως, τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προϋπόθεση -προφανώς- είναι η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα»



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου