Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022

Άκαρπη η συνάντηση στην Τουρκία - Συνεχίζονται οι δολοφονίες από τους Ρώσους

 


Οι δύο ΥΠΕΞ, Ουκρανίας, Ρωσίας δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν, με τον Ντμίτρο Κούλεμπα να πετά βολές κατά του Σεργκέι Λαβρόφ, λέγοντας ότι οι αποφάσεις φαίνεται ότι λαμβάνονται από άλλους.

Αυτό σημαίνει ότι το καθεστώς του δικτάτορα Πούτιν θα συνεχίσει τις δολοφονίες μέχρι νεωτέρας.

Οι δηλώσεις του Ουκρανού ΥΠΕΞ μετά τις συνομιλίες της Αττάλειας

Δεν ήταν εύκολο αλλά κατάφερε να διευκολύνει τις διμερείς eπαφές από την πρώτη ημέρα της σύρραξης.

Αυτή η συζήτηση ήταν και εύκολη και δύσκολη μαζί.

Εύκολη γιατί ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε τις παραδοσιακές του ρητορίες για την Ουκρανία.

Και δύσκολη γιατί έκανα ότι ήταν δυνατό για να βρω μια λύση για αυτή την ανθρωπιστική τραγωδία. Η πιο απελπιστική κατάσταση γίνεται στη Μαριούπολη. Η πόλη βομβαρδίζεται από αέρως. Βάλλεται από το πυροβολικό και ήρθα εδώ με έναν σκοπό ανθρωπιστικό. Για να μπορέσουμε να αποφασίσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο μέσα και έξω από τη Μαριούπολη. Για τους πολίτες που θέλουν να φύγουν από αυτή την περιοχή όπου βασιλεύει ο φόβος. Και έναν διάδρομο για να πάει ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο Λαβρόφ δεν ήταν έτοιμος να απαντήσει σε αυτό το θέμα, αλλά θα επικοινωνήσει με τη Ρωσία.

Δεν κάναμε πρόοδο σε αυτό το θέμα, πρεπει να ληφθούν αποφάσεις από άλλους στη Ρωσία για να βρούμε μια λύση στην ανθρωπιστική κρίση.

Εγώ θα είμαι έτοιμος για νέα συνάντηση σε αυτό εδώ το φόρουμ για να βρούμε λύσεις.

Οταν συναντώνται οι ΥΠΕΞ μπορούν να βρουν λύσεις ειρήνης και εγώ θα συνεχίσω αυτή τη δέσμευση γιατί σκοπός είναι να λήξει ο πόλεμος και να απελευθερώσουμε τις περιοχές μας από τη ρωσική κατοχή.

Φαίνεται ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της επιδιώκοντας την συνθηκολόγηση του Κιέβου, που δεν πρόκειται ποτέ να πετύχει. Όπως είπε ο Ουκρανός ΥΠ ΕΞ, η εντύπωση που αποκόμισε ήταν ότι η Ρωσία δεν είναι σε θέση αυτή τη στιγμή να επιβάλει εκεχειρία. «Ο Λαβρόφ έχει διαφορετική αντίληψη ως προς το τι κάνουν οι υπουργοί Εξωτερικών σε κρίσεις»

Οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ μετά τις συνομιλίες της Αττάλειας

Ο ΥΠΕΞ του καθεστώτος Πούτιν είπε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν κάποια θέματα «και διαπιστώσαμε ότι τακτικά η άλλη πλευρά υποβάλλει τα ίδια αιτήματα. Ξέρουμε ότι γίνονται συζητήσεις στη Λευκορωσία γι’ αυτά τα θέματα. Και επιβεβαιώσαμε με τη συνάντησή μας σήμερα ότι δεν έχουν εναλλακτικές. Ξαναείπαμε ότι δυστυχώς, επανειλημμένα, οι εθνικιστές έχουν χρησιμοποιήσει τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες. Ξέρουμε την τακτική τους και την προπαγάνδα στα δυτικά ΜΜΕ, αλλά επιβεβαιώνω ότι η ρωσική πλευρά έχει προτείνει να ανοίγουν όσο χρειάζονται διάδρομοι διαφυγής, πράγμα που εξαρτάται από αυτούς που ελέγχουν αυτές τις περιοχές και λαμβάνοντας υπόψη βέβαια και τις συντομότερες και αποτελεσματικότερες οδούς διαφυγής. Η ρωσική πλευρά στις διαπραγματεύσεις στη Λευκορωσία έχει προτείνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα και η ουκρανική πλευρά πήρε τις προτάσεις μας στο Κίεβο και είπε ότι θα απαντήσει εγγράφως, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των δύο χωρών και να είμαστε αποτελεσματικοί στον ανθρωπιστικό τομέα. Η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Οι φίλοι μας στην ΕΕ αντέδρασαν άσχημα και πολύ επικίνδυνα με την προσφορά όπλων και χιλιάδων φορητών ρουκετών στην Ουκρανία. Τα αντιαεροπορικά αυτά συστήματα απειλούν και την πολιτική αεροπορία, υποστήριξε ο Ρώσος υπ ΕΞ. Και τόνισε ότι «θέλουμε να σταματήσει αυτή η πολιτική των απειλών κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για μια επικίνδυνη κατάσταση και για την Ουκρανία και για την Ευρώπη. Δεν έχουμε κανένα σκοπό να επιτεθούμε σε κανέναν και σε καμία χώρα. Χρειάστηκε να επέμβουμε στην Ουκρανία λόγω της απειλής για μας. Επανειλημμένα και στο Ντονέτσκ και στο Λουχάνσκ υπήρξε προγραμματισμένη επίθεση εναντίον των ρωσόφωνων. Το Πεντάγωνο χρησιμοποιεί χρήματα Αμερικανών φορολογουμένων για να στήσει βιολογικά εργαστήρια απαγορευμένα. Η Ουάσιγκτον το αρνήθηκε, βέβαια, η ΕΕ είπε ότι δεν έχει κανένα τέτοιο στοιχείο, αλλά αυτά που λένε δεν μας εκπλήσσουν. Όλες αυτές οι δραστηριότητες, όμως, έγιναν μυστικά. Βάσει διεθνών συμφωνιών κάθε χώρα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει για τέτοιες δραστηριότητες.

Απαντώντας σε ερώτηση για τον βομβαρδισμό του μαιευτηρίου στη Μαριούπολη ο Λαβρόφ είπε προκλητικά ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε να διατυπώνονται τέτοιες κατηγορίες για δήθεν φρικτές ενέργειες που κάνουν οι ρωσικές δυνάμεις, τα ακούσαμε και στο ΣΑ του ΟΗΕ. Το συγκεκριμένο κτίριο είχε καταληφθεί από ακροδεξιούς του Τάγματος Αζόφ που χρησιμοποιούσαν τις μητέρες και τα μωρά ως ανθρώπινη ασπίδα. Μπορείτε και μόνοι σας να αξιολογήσετε τα περί ρωσικής επίθεσης. Ο,τιδήποτε μπορεί να προσεγγίζει την αλήθεια με αντικειμενικό τρόπο ουδέποτε μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σας.

Ο πρόεδρος Πούτιν έχει επιστήσει την προσοχή της Δύσης στο γεγονός ότι η Ουκρανία εξελίχθηκε σε ένα αντιρωσικό φερέφωνο, το οποίο μας αφήνει άναυδους και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε ότι εκφράζουν τις δυτικές αξίες αυτά που έχει πει επανειλημμένα η Ουκρανία κατά της Ρωσίας. Όταν αποφασίστηκαν οι εκλογές δεν υπήρχε καμία απειλή, αλλά μετά αποφάσισαν να κάνουν πειράματα και το ΝΑΤΟ αποφάσισε να εντάξει την Ουκρανία και θα μπορούσαν να εγκαταστήσουν πυραύλους και να απειλήσουν τη Ρωσία.

Όταν τους είπαμε να συζητήσουμε για την ασφάλεια στην Ευρώπη, μας απάντησαν ότι όλα τα συζητούν εκτός από την επέκταση του ΝΑΤΟ. Δεν θέλουμε μια Ουκρανία εξοπλισμένη με νατοΪκά συστήματα, που θα αποτελούσαν απειλή για τα άρματα μάχης μας. Δεν θέλουμε να κάνουμε με μια χώρα όπου οι ναζί παρελαύνουν στους δρόμους της πρωτεύουσας με εμβλήματα των SS, δεν θέλουμε στην Ουκρανία ούτε τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Πούτιν είπε ότι θέλουμε μια ανεξάρτητη Ουκρανία, αλλά όχι την επέκταση του ΝΑΤΟ. Ενδεχομένως ο πρόεδρος Ζελένσκι να αρχίσει σιγά σιγά να εκλογικεύεται.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα βγούμε και από αυτή τη κρίση με υγιή τρόπο και καθαρή συνείδηση και χωρίς να πιστεύουμε ότι οι δυτικές δυνάμεις δήθεν θα είναι ασφαλής σύμμαχος και εταίρος. Ουδέποτε αρνήθηκαν να απαρνηθούν τις αρχές τους, να επιτεθούν όποτε θέλουν.

Για το αίτημα Ζελένσκι για συνάντηση με τον Πούτιν ο Λαβρόφ είπε ότι η ρωσική πλευρά συμφωνεί, αρκεί να υπάρχει βάση συζήτησης.

« Δέστε τι έγινε με το Μινσκ. Επετεύχθη όντως μια συμφωνία, αλλά η ουκρανική πλευρά κωλυσιεργούσε. Μέχρι και το 2018 το Κίεβο έλεγε ότι θα εφαρμόσει τη συμφωνία και κάθε φορά έκανε τα αντίθετα. Όλα αυτά είναι για το θεαθήναι. Οι Αμερικανοί, οι Πολωνοί, οι Τούρκοι έχουν εμπλακεί. Αλλά εγώ εξήγησα ότι το μόνο στο οποίο αποσκοπούν οι συναντήσεις είναι να αντικαταστήσουν τις αποφάσεις για φούσκες για τα ΜΜΕ. O Ρώσος υπ ΕΞ είπε, πάντως, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν δεν θα αρνιόταν μια συνάντηση με τον Ζελένσκι για να συζητήσουν «συγκεκριμένα» θέματα. Στη Λευκορωσία συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, έχουμε υποβάλει σοβαρές προτάσεις και αναμένουμε απάντηση από την ουκρανική πλευρά», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠ ΕΞ.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου