Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Εκλογή Τουσκ: Πολωνικός εμφύλιος με τα πυρά να φθάνουν έως το Βερολίνο



Η απόφαση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιλέξουν εκ νέου τον Ντόναλντ Τουσκ ως πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για μια δεύτερη θητεία διάρκειας 30 μηνών, ενέτεινε τη σφοδρή πολιτική σύγκρουση στο εσωτερικό της Πολωνίας και προσέφερε τη βάση για να εκφραστούν εκ νέου σκληρές αντιγερμανικές και ευρωσκεπτικιστικές θέσεις από την ακραία συντηρητική κυβέρνηση. 

Ο πολιτικός εμφύλιος στην Πολωνία υπόβοσκε εδώ και μήνες, από τη στιγμή που έγινε γνωστή η στήριξη των χριστιανοδημοκρατών ηγετών της ΕΕ -και όχι μόνο- στο πρόσωπο του Ντόναλντ Τουσκ. 

Η απόφαση αυτή δείχνει ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη δήλωσε ο Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ηγέτης του κυβερνώντος δεξιού κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS). Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι ηγέτες των υπολοίπων 27 χωρών-μελών της ΕΕ παραβίασαν τους κανόνες επιλέγοντας τον Τουσκ. «Ο κανόνας που ορίζει ότι οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι πρέπει να έχουν την υποστήριξη της χώρας τους παραβιάστηκε» ανέφερε στους δημοσιογράφους. Είπε μάλιστα ότι η ΕΕ έκανε ένα βήμα στο δρόμο προς τη διάλυσή της, απέρριψε ωστόσο τα σενάρια που ακούγονταν το τελευταίο διάστημα περί αποχώρησης της Πολωνίας από την Ένωση. 

Στο ίδιο μήκος κύματος βρέθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Βίτολντ Βαζτσικόφσκι, που κατηγόρησε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι εκτελεί τις διαταγές του Βερολίνου. «Ο τρόπος με τον οποίο αυτό έγινε πραγματικότητα μας δείχνει διεξοδικά πού βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και πού πάει. Ξέρουμε τώρα ότι αυτή είναι μια ΕΕ υπό τις διαταγές του Βερολίνου» είπε ο Βαστσικόφσκι. 

Εδώ και μήνες ο Κατσίνσκι έχει ανεβάσει τους τόνους κατά του πρώην πρωθυπουργού Τουσκ, στον οποίο επιρρίπτει «ηθικές ευθύνες» για το αεροπορικό δυστύχημα στο Σμολένσκ το 2010, όπου έχασε τη ζωή του ο Λεχ Κατσίνσκι, τότε πρόεδρος της Πολωνίας και αδερφός του προέδρου του PiS. 

Επιπλέον οι αντίπαλοι του Τουσκ του επέρριπταν «υπερβολική εγγύτητα» στη γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, αλλά και «παραβίαση πολιτικής ουδετερότητας», καθώς του καταμαρτυρούν στενούς δεσμούς με την κεντρώα αντιπολίτευση στη χώρα του. Ο ίδιος στήριξε με δηλώσεις του τον περασμένο Δεκέμβριο στο Βρότσλαβ διαδηλωτές που κατηγορούσαν το κυβερνών κόμμα για στρατηγική ανατροπής του κράτους δικαίου στην Πολωνία. 

Αυτό που δεν περίμενε ίσως το υπερσυντηρητικό PiS ήταν υποτήριξη της υποψηφιότητας Τουσκ από τον ομοϊδεάτη πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, για αυτό εξάλλου και ο Κατσίνσκι δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση του. 

Αντιδρώντας στην υποψηφιότητα Τουσκ, η πολωνική κυβέρνηση της πρωθυπουργού Μπεάτα Σίντβο είχε ανακοινώσει μία άλλη υποψηφιότητα, εκείνη του πρώην αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιάτσεκ Σάριους Βόλσκι. 

Ο οικονομολόγος και γνώστης της ΕΕ Γιάτσεκ Σαριούζ Βόλσκι ήταν ένας από τους πολιτικούς που προετοίμασαν το έδαφος για την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ. Επί χρόνια ήταν μέλος πολωνικής πλατφόρμας πολιτών που ανήκε στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και ο Τουσκ. Μόλις ωστόσο η πολωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το κόμμα του τον διέγραψε. 




Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Reuters, Deutsche Welle, ΑΠΕ-ΜΠΕ


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου