Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Προσχηματική η πρόταση νόμου του ΠΑΣΟΚ για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασιδιάρη στον Δήμο Αθηναίων


 

Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ έρχεται τώρα, ενώ η Βουλή είναι κλειστή (οι εργασίες της ξεκινούν στις 28/8), να καταθέσει μια πρόταση νόμου για ένα ζήτημα όπως είναι ο αποκλεισμός μια παράταξης από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, για τις οποίες η προθεσμία κατάθεσης υποψηφιοτήτων είναι 31/8.

  • Είναι προφανές ότι το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκε αργά να καταθέσει την αντιφασιστική του πρωτοβουλία, κάτι που από μόνο του μαρτυρά και πόση σημασία δίνει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ στην τροπολογία του.
  • Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης συντακτών στις 27 Ιουλίου είχε τονίσει πως: «Στην περίπτωση των αυτοδιοικητικών εκλογών υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο το οποίο είναι ο ν. 3852/2010 και συγκεκριμένα το άρθρο 236 α΄, το οποίο λέει ότι τίθεται αυτοδικαίως σε αργία όποιος έχει εκλεγεί είτε δήμαρχος, είτε αντιδήμαρχος, είτε δημοτικός σύμβουλος, είτε στον Β’ βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως για οποιοδήποτε κακούργημα.  Υπάρχει αυτός ο νόμος, ισχύει δηλαδή και στη συγκεκριμένη περίπτωση, προφανώς, θα εφαρμοστεί.
  • Αν στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης είναι, όπως ήταν ο στόχος αντίστοιχων προβλέψεων για τις βουλευτικές εκλογές, να μην εκλέγονται καταδικασμένοι για το αδίκημα της ηγεσίας σε εγκληματική οργάνωση ως βουλευτές, υποδυόμενοι τους πολιτικούς αρχηγούς και τους επικεφαλής κομμάτων, και επομένως αναλογικά να μην εκλέγονται περιφερειάρχες ή δήμαρχοι ή περιφερειακοί σύμβουλοι ή δημοτικοί σύμβουλοι τέτοιοι κατάδικοι, τότε υφίσταται ήδη διάταξη που οδηγεί σε έκπτωση από το αξίωμά του κάθε αιρετό που έχει καταδικαστεί για τέλεση κακουργήματος. Άρα η προτεινόμενη ρύθμιση είναι αχρείαστη.
  • Αν στόχος της προτεινόμενης ρύθμισης, είναι να απαγορευτεί η συμμετοχή στις εμφορούμενες από ναζιστικές ιδέες, αυτοδιοικητικές παρατάξεις, τότε διευκρινίζουμε για μία ακόμη φορά ότι οι ανάλογες για τις βουλευτικές εκλογές ρυθμίσεις που έχουν ήδη ψηφιστεί δεν είχαν ποτέ αυτό το στόχο, και πρωτίστως τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν να χορηγήσουν στην δικαστική εξουσία μια τέτοια αρμοδιότητα δικαστικού ελέγχου των ιδεολογιών των κομμάτων.
  • Συνεπώς, η πρόταση νόμου που καταθέτει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ:
    • Δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μια κίνηση εντυπωσιασμού. Κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι παρακολουθεί αμέτοχη τις εξελίξεις, ότι κωφεύει και ότι επιδεικνύει ανοχή απέναντι σε νεοναζιστικά μορφώματα, όταν ήταν η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτή η οποία πρότεινε τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες που ψήφισε η Βουλή.
    • Είναι όλως προσχηματική και γίνεται για λόγους εικόνας και όχι ουσίας.  Το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει στον κατάδικο Κασιδιάρη να καταλάβει οποιοδήποτε αυτοδιοικητικό αξίωμα και επομένως ουδείς λόγος συντρέχει για ανησυχία ως προς αυτό. 


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου