Πέμπτη 24 Αυγούστου 2023

Μάχη με τις φωτιές με δυσμενέστατες καιρικές συνθήκες

 


Αντιμέτωπη με 93 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο βρέθηκε η χώρα, υπό το επικίνδυνο μείγμα των υψηλών θερμοκρασιών, των ισχυρών ανέμων και της υψηλής ξηρασίας. Τις προσπάθειες της Πυροσβεστικής δυσχαίρανε το γεγονός ότι το ένα νέο μέτωπο διαδεχόταν το άλλο, δημιουργώντας μεγάλη πίεση στην κατανομή των δυνάμεων σε όλη τη χώρα.

Το φετινό καλοκαίρι αποδεικνύεται το δυσκολότερο ως προς τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας διαχρονικά από την εποχή που συλλέγονται μετεωρολογικά δεδομένα και εκδίδεται χάρτης επικινδυνότητας. Ο δείκτης επικινδυνότητας έφτασε σε επίπεδα κατάστασης συναγερμού (επίπεδο 5) συνολικά 7 φορές φέτος το καλοκαίρι έως σήμερα συγκριτικά με 4 φορές το 2021, 2 φορές το 2019 και 1 φορά το 2012. Η παρατεταμένη ανομβρία περίπου 2,5 μηνών από τα μέσα Ιουνίου έως τώρα σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την παράνομη ανθρωπογενή δραστηριότητα δημιούργησαν τις συνθήκες για αυτή τη μεγάλη καταστροφή στον Έβρο.
 
Όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις βρίσκονται στα διάφορα μέτωπα, με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Παράλληλα γίνεται κάθε προσπάθεια για την προστασία κρίσιμων υποδομών και των περιουσιών των πολιτών. Όλοι αντιλαμβάνονται πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί φωτιά στο δάσος και σε έκταση πολλών χιλιομέτρων.




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου