Στόχος του νομοσχεδίου είναι να γίνει το Ε.Σ.Υ. πιο ελκυστικό για τους γιατρούς, να καλυφθούν τα κενά ιατρικού προσωπικού, που παρουσιάζονται τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές, όσο και συγκεκριμένες ειδικότητες και να βρίσκει ο πολίτης τον γιατρό που χρειάζεται την ώρα που τον χρειάζεται. Για τον σκοπό αυτό αναβαθμίζονται μισθολογικά οι γιατροί και παρέχονται -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- δυνατότητες αφενός για μερική απασχόληση στο Ε.Σ.Υ. γιατρών του ιδιωτικού τομέα και αφετέρου απασχόλησης γιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα. Προβλέπονται συγκεκριμένα τρεις παρεμβάσεις:
Πρώτον: Αυξάνονται, σύμφωνα με την εξαγγελία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ., οι αποδοχές των γιατρών. Προβλέπονται συγκεκριμένα: Μεσοσταθμική αύξηση 10% στις απολαβές. Επίδομα στους γιατρούς των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών έως 400 ευρώ. Προσαύξηση επιδόματος νοσοκομειακής απασχόλησης στους γιατρούς των Μ.Ε.Θ. έως 690 ευρώ. Επίδομα σε αναισθησιολόγους 400 ευρώ.
Δεύτερο: Δίνεται -κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις- δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. γιατρών του ιδιωτικού τομέα. Συγκεκριμένα, στις περιπτώσεις που γίνεται προκήρυξη για προσλήψεις και δεν έχουν εμφανιστεί γιατροί -κάτι που αφορά αφενός τις απομονωμένες και κυρίως νησιωτικές περιοχές και αφετέρου κάποιες ειδικότητες- παρέχεται δυνατότητα μερικής απασχόλησης στο Ε.Σ.Υ. γιατρών του ιδιωτικού τομέα.
Τρίτο: Δίνεται η δυνατότητα ήπιου ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του Ε.Σ.Υ. που θα συμμετέχουν στο σύνολο λειτουργίας του νοσοκομείου του Ε.Σ.Υ.. Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται δυνατότητα σε γιατρούς εφόσον εξαντλούν όλο το πρόγραμμα της εργασίας στο Ε.Σ.Υ., να παρέχουν ιδιωτικό έργο. Θα πρέπει δηλαδή να συμμετέχουν και στις εφημερίες και να κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ιατρικών πράξεων και να συμμετέχουν δύο φορές την εβδομάδα στην απογευματινή λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και να έχουν εξαντλήσει αριθμό χειρουργικών πράξεων της πρωινής τους εργασίας. Είναι κάτι που γίνεται σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες. Σημειώνεται ότι για τα στρατιωτικά νοσοκομεία -όπου οι γιατροί έχουν πλήρη ελευθερία για ιδιωτικό έργο- οι πολίτες διαπιστώνουν ότι λειτουργούν πολύ καλά.
Μόνιμο κλισέ του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του νομοσχεδίου είναι ο ισχυρισμός -που επανέλαβε χθες Πέμπτη στη Βουλή ο Αλ. Τσίπρας- ότι με τις παρεμβάσεις που προωθούνται τάχα αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Ε.Σ.Υ.. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, γιατί καθιστώντας το Ε.Σ.Υ. πιο ελκυστικό στους γιατρούς και καλύπτοντας τα κενά ιατρικού προσωπικού μπορεί να βρίσκει κάθε πολίτης στο Ε.Σ.Υ., την ώρα που χρειάζεται, τον γιατρό που χρειάζεται. Και αυτό -όπως τόνισε χθες Πέμπτη στη Βουλή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης- δεν συνιστά αλλοίωση, αλλά ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα του Συστήματος. Υπογράμμισε ανάμεσα στα άλλα, απαντώντας στον Αλ. Τσίπρα:
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, παρεμβαίνοντας σε ένα νομοσχέδιο που αυξάνει τις απολαβές των γιατρών κατά 10%, μιλά για μια αύξηση μισθών των γιατρών που 4,5 χρόνια ως Κυβέρνηση δεν έκανε.
Σε ό,τι αφορά τη μερική απασχόληση. Αυτή τη στιγμή στο Ε.Σ.Υ. δεν υπάρχουν γιατροί διαφορετικών ταχυτήτων; Το μπλοκάκι που υπάρχει από το ’12 το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ στο ’15-’19; Αυτή τη στιγμή καλύπτονται θέσεις στα νοσοκομεία μας από ιδιώτες που εργάζονται με μπλοκάκι.
Προβλέπεται μερική απασχόληση μόνον όπου υπάρχει άγονη προκήρυξη. Εκεί που δεν μπορεί να υπάρξει η πλήρους και αποκλειστική απασχόληση να υπάρχει η μερική από ιδιώτη. Πού αλλοιώνει αυτό το δημόσιο χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ.; Είναι κακό εκεί που δεν καλύπτεται η θέση να μπει οργανωμένα με μερική απασχόληση ο ιδιώτης; Και ποιοι θα ωφεληθούν από αυτό; Δεν θα ωφεληθούν οι πολίτες σε νησιωτικές και άγονες περιοχές όπου δεν υπάρχει γιατρός στο Ε.Σ.Υ.; Ο δημόσιος χαρακτήρας του Συστήματος δεν αλλοιώνεται όταν πηγαίνει κάποιος στο νοσοκομείο και αντί για 8 γιατρούς που πρέπει να υπάρχουν, βρίσκει 5, δεν εξυπηρετείται και χρειάζεται να πάει στην ιδιωτική δομή;
Η δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα παρέχεται με πολύ αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. Θα πρέπει ο γιατρός να έχει εξαντλήσει το πρωινό του ωράριο, να συμμετέχει στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου, να έχει κάνει τις εφημερίες, για να μπορεί εκτός χρόνου εργασίας του να έχει ένα ήπιο ιδιωτικό έργο, «έως δύο φορές την εβδομάδα». Με τον τρόπο αυτό, το Σύστημα μπορεί να κερδίσει τα εξής: Γιατροί που θέλουν να αποχωρήσουν από το Εθνικό Σύστημα Υγείας είτε πηγαίνοντας στο εξωτερικό είτε στον ιδιωτικό τομέα, να παραμείνουν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δίνονται δυνατότητες ήπιου ιδιωτικού έργου έχει απωλέσει τον χαρακτήρα του, το δημόσιο Σύστημα Υγείας;
Δεν αλλοιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας όταν κάποιος έχει αναμονή στα χειρουργεία και υποχρεούται να πάει στην ιδιωτική κλινική; Το ’15, το ’16, το ’17, το ’18 δεν γινόταν; Δεν ξέρουν στο ΣΥΡΙΖΑ ότι κάποιος προκειμένου να μην έχει αναμονή στο Ε.Σ.Υ., πήγαινε στον ιδιωτικό τομέα; Αν με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις καλυφθούν όλα τα κενά και τελικά γίνονται περισσότερα χειρουργεία αυτομάτως δεν προστατεύεται ο δημόσιος χαρακτήρας του Συστήματος;
Το νομοσχέδιο προβλέπει λίστα ηλεκτρονικών χειρουργείων, με την πλήρη παρακολούθηση από το Ε.Σ.Υ., με συγκεκριμένους στόχους που θα έχει ο γιατρός για να μπορεί να κάνει ιδιωτικό έργο.
Πέρα από τις ρυθμίσεις που εισάγονται για να γίνει το Ε.Σ.Υ. πιο ελκυστικό η Κυβέρνηση διαθέτει σημαντικούς πόρους για την αναβάθμιση των υποδομών του.
Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης διατίθενται για την υγεία 1,5 δισ. και για τα νοσοκομεία 318 εκατ., κυρίως για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών, αλλά και για την ανακαίνιση των θαλάμων.
Επίσης, έχουν διατεθεί περίπου 1 δισ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση από το προηγούμενο ΕΣΠΑ και διατίθενται από το νέο άλλα περίπου 700 εκατ..
Αυξήθηκαν τα όρια για τα έξοδα των νοσοκομείων από τα 1,9 δισ. ευρώ που ήταν το 2018, σε 2,7 δισ. ευρώ σήμερα.
Άρα, η Κυβέρνηση υποστηρίζει συνολικά το δημόσιο Σύστημα Υγείας και ταυτόχρονα με το νέο νόμο προχωρά μετά από 10 χρόνια σε αυξήσεις των μισθών στους γιατρούς που υπηρετούν στο Ε.Σ.Υ..
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου