Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ευρώπη και Ελλάδα βλέπουν ελπίδα, αλλά όχι δόση, στο Eurogroup



Οι ελπίδες επικεντρώνονται στις προσπάθειες να προχωρήσει η προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος για τις οριστικές μεταρρυθμίσεις.

Χωρίς προσδοκία για απόφαση για εκταμίευση κάποιας δόσης, αλλά με την ελπίδα για πρόοδο στη συγκεκριμενοποίηση των μεταρρυθμίσεων που προτείνει η Αθήνα, προσέρχεται στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε στο Eurogroup το περίγραμμα επτά μέτρων που προτίθεται να υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση, με τον πρόεδρο της ευρω-ομάδας, Γερούν Ντάισελμπλουμ, να του απαντά πως οι ελληνικές προτάσεις είναι μεν «χρήσιμες», αλλά αποτελούν μόνο ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα πρέπει ούτως ή άλλως να εξετασθούν από τους τρεις θεσμούς.

Πιο σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις, ο οποίος δήλωσε πως μια απλή επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρκεί για να πείσει τους πιστωτές πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν, προσθέτοντας μάλιστα πως ο μόνος τρόπος εκταμίευσης δόσεων στήριξης είναι η ψήφιση των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική Βουλή και η υλοποίησή τους.

«Μια επιστολή εδώ ή εκεί δεν θα αλλάξει πολλά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ντομπρόφσκις στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, εκτιμώντας πως με αυτά τα δεδομένα είναι δύσκολο να ληφθεί κάποια απόφαση για αποδέσμευση χρημάτων προς την Ελλάδα.

Ο κ. Ντομπρόφσκις υπογράμμισε επίσης πως το κλειδί της διαπραγμάτευσης είναι η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, παρά η παρουσίασή τους. «Η κυβέρνηση στην Αθήνα φαίνεται πως έχει μια διαφορετική αντίληψη του προβλήματος από εμάς. Πρέπει να επαναλαμβάνουμε συνεχώς πως για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η κυβέρνηση πρέπει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις».

Πάντως, ούτε η ελληνική πλευρά φαίνεται να αναμένει εκταμίευση χρημάτων στο Eurogroup της Δευτέρας, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν πάντως χθες Σάββατο πως η ελληνική αποστολή πιθανώς θα είναι διατεθειμένη να κάνει κάποιες επιπλέον παραχωρήσεις στη συνεδρίαση, όπως προώθηση ορισμένων ιδιωτικοποιήσεων και αύξηση του ΦΠΑ σε ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές.

Πηγή: skai.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου