Τι λέει στον Ε.Τ. ο επιδημιολόγος Δημήτρης Παρασκευής.
Πιθανώς πιο μολυσματικός είναι ο νέος κορονοϊός, εξαιτίας μετάλλαξής του, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell.
Οι επιστήμονες εξετάζουν εάν μετάλλαξη του Sars-CoV-2, που φέρεται να κυριαρχεί σήμερα στον κόσμο, μολύνει πιο εύκολα τα κύτταρα σε σχέση με τον ιό που είχε εμφανιστεί αρχικά στην Κίνα. Δεν έχει τεκμηριωθεί τίποτα ακόμη, επισημαίνει ο καθηγητής Επιδημιολογίας, Δημήτρης Παρασκευής.
«Πρόκειται για μια έρευνα που ξεκίνησε από τον Απρίλιο και είχε δοθεί σε προδημοσίευση. Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία. Δε γνωρίζουμε εάν ισχύει. Ο ιός μεταλλάσσεται, όπως κάθε ιός, αλλά χωρίς να σημαίνει ότι αλλάζει απαραίτητα. Είναι μια φυσιολογική διαδικασία οι μεταλλάξεις», επισημαίνει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής, μέλος της επιτροπής του υπουργείου Υγείας για τον ιό.
Εξηγεί, μάλιστα, ότι οι αναζωπυρώσεις σε διάφορες χώρες το τελευταίο διάστημα είναι αποτέλεσμα μη τήρησης των μέτρων με αποτέλεσμα ο ιός να μεταδίδεται. «Πρόκειται για έναν ιό που μεταδίδεται πολύ εύκολα, μεταδίδεται και το καλοκαίρι, συνεπώς χρειάζονται μέτρα προστασίας όπως οι αποστάσεις», επισημαίνει.
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών των ΗΠΑ, Αντονι Φάουτσι, σχολίασε για τη συγκεκριμένη μελέτη πως «δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ένας άνθρωπος ανταπεξέρχεται λιγότερο καλά σε αυτήν ή όχι». Πρόσθεσε δε ότι «φαίνεται ότι ο ιός αναπαράγεται καλύτερα και μπορεί να είναι πιο μεταδοτικός, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στο στάδιο δοκιμών για να το επιβεβαιώσουμε. Υπάρχουν πολύ καλοί γενετιστές για τους ιούς που εργάζονται πάνω σε αυτό».
Οι γενετικές μεταλλάξεις του νέου κορονοϊού ερευνώνται σε όλον τον κόσμο από επιστήμονες, οι οποίοι τις δημοσιοποιούν για να τις μοιραστούν με άλλους σε μια διεθνή βάση δεδομένων, την Gisaid, η οποία αποτελεί έναν θησαυρό 30.000 γενετικών αλληλουχιών μέχρι σήμερα.
Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε χθες «άδεια κυκλοφορίας υπό αίρεση» στο αντιικό φάρμακο ρεμδεσιβίρη για τη θεραπεία ασθενών με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού. Υπενθυμίζεται ότι χορήγηση έκτακτης ανάγκης του φαρμάκου έχει εγκριθεί και στις ΗΠΑ.
«Δεν θα φεισθούμε καμίας προσπάθειας να αποκτήσουμε αποτελεσματικές θεραπείες ή εμβόλια κατά του κορονοϊού», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, και πρόσθεσε πως «η σημερινή (σ.σ.: χθεσινή) παροχή άδειας κυκλοφορίας στο πρώτο φάρμακο για την αντιμετώπιση της Covid-19 είναι ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στη μάχη κατά αυτού του ιού», πρόσθεσε.
Για το συγκεκριμένο φάρμακο οι ΗΠΑ προχώρησαν σε αγορά μεγάλων αποθεμάτων. Ο κ. Παρασκευής δεν θεωρεί πολύ πιθανό στο τέλος να υπάρχει πρόβλημα τροφοδότησης της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου με τη θεραπεία που φαίνεται να επιδρά θετικά στη λοίμωξη Covid-19. Εάν, βέβαια, επιτραπεί τελικώς να έχουν οι ΗΠΑ όλη την παραγωγή, οι υπόλοιπες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, θα έχουν πρόβλημα να λάβουν το φάρμακο.
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου