Παρασκευή 18 Μαρτίου 2022

Ο Σάμπυ Μιωνή κέρδισε τη δίκη για συκοφαντική δυσφήμιση με την Γιάννα Παπαδάκου της πήρε το σπίτι

 


Δικαίωση για τον Σάμπυ Μιωνή, στην αντιδικία που είχε με τη Γιάννα Παπαδάκου, ήταν η απόφαση υπ’ αριθμόν 420/2022 του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.

Ο Ελληνοισραηλινός επιχειρηματίας είχε ασκήσει αγωγή καταδολίευσης σε βάρος της δημοσιογράφου, της κυπριακής εταιρείας - βιτρίνα «Promanus Limited», καθώς και των οργάνων διοίκησης της εταιρείας, επειδή η Παπαδάκου, προκειμένου να μην τον αποζημιώσει για συκοφαντικό δημοσίευμα, πούλησε εικονικά το σπίτι της  στην κυπριακή off shore.  Το δικαστήριο, διέρρηξε, ακύρωσε δηλαδή, την πώληση του μεριδίου που κατέχει η δημοσιογράφος στο οικογενειακό ακίνητο -πρόκειται για το ½ εξ αδιαιρέτου μεζονέτας στα Μελίσσια- και επιπροσθέτως επιδίκασε αποζημίωση 20.000 ευρώ στον Μιωνή για την ηθική βλάβη που υπέστη.

Τα γεγονότα που οδήγησαν το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, όπως περιγράφονται στο κείμενο της απόφασης είναι τα ακόλουθα: Ο Μιωνής προσέφυγε στο Ανώτατο δικαστήριο του Λονδίνου, ζητώντας αποζημίωση για συκοφαντικό δημοσίευμα της Παπαδάκου στο «Βήμα της Κυριακής». Σε αυτό, τον κατηγορούσε ψευδώς για δήθεν οφειλές του στο αμερικανικό δημόσιο και για δήθεν φορολογική εμπλοκή του στην Λίστα Λαγκάρντ, κάτι που η δημοσιογράφος, σύμφωνα με τον ενάγοντα, δεν έχει σταματήσει να κάνει με πολλά και συνεχή συκοφαντικά δημοσιεύματά της, αδιάλειπτα, μέχρι και σήμερα.

Η απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, της 22ηςΙουλίου 2014, που καταδίκασε τη δημοσιογράφο να καταβάλει στον επιχειρηματία το ποσό των 116.290 λιρών Αγγλίας (128.000 ευρώ), κηρύχθηκε αμετάκλητα εκτελεστή στην Ελλάδα, με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 28 Μαΐου 2019. Επειδή δεν βρέθηκαν χρήματα στην κατοχή της Παπαδάκου, το δικαστήριο επέβαλλε συντηρητική κατάσχεση στο 50% του μεριδίου της στην διώροφη μεζονέτα που κατέχει από κοινού με τον σύζυγό της. 

Τον Αύγουστο του 2019, ενώ η Παπαδάκου γνώριζε την απόφαση του Αρείου Πάγου, κατά τη διάρκεια της εκ του νόμου αναστολής κάθε πράξης εκτελέσεως, πούλησε το μερίδιο της, της κατοικίας στα Μελίσσια, στην κυπριακή εταιρεία «PromanusLimited», αντί μόλις 5.000 ευρώ. Η αντικειμενική αξία του μεταβιβασθέντος ποσοστού κυριότητας εκτιμήθηκε στα 83.649 ευρώ. Παρά την πώληση του μισού σπιτιού, η Παπαδάκου συνέχισε να ζει με τον σύζυγό της στην οικογενειακή μεζονέτα.

Η κυπριακή εταιρεία περιορισμένης ευθύνης ιδρύθηκε στην Λευκωσία στις 22 Μαρτίου 2019, αρχικά με την επωνυμία Holdsway Holding Limited, η οποία τον επόμενο μήνα άλλαξε σε  Promanus Limited, με αντικείμενο «γενικό εμπόριο και άλλα». Το μετοχικό της κεφάλαιο ήταν 1.000 ευρώ και μοναδικός μέτοχος η εταιρεία MNL Mercury (Nominees) Limited, με την ίδια έδρα στη Λευκωσία.

Στη δίκη ενώπιον του Πρωτοδικείου Αθηνών, οι Κύπριοι συνεργοί της Παπαδάκου κατέθεσαν ότι πίσω από την εταιρεία «Promanus Limited» βρισκόταν ο σύζυγός της, Παντελής Τάφας, ο οποίος ήταν ο πραγματικός δικαιούχος της συγκεκριμένης κυπριακής εταιρείας και συνιδιοκτήτης του υπολοίπου ½ εξ αδιαιρέτου της μεζονέτας–κατοικίας τους στα Μελίσσια, στην οποία και σήμερα διαμένουν.

Σημειώνεται ότι η Γιάννα Παπαδάκου κλήθηκε πρόσφατα από την ανακρίτρια του Ειδικού Δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου σχετικά με τη συμμετοχή της στην καταγγελλόμενη από τον Σάμπυ Μιωνή εγκληματική οργάνωση που στοχοποίησε τον ίδιο, για λόγους οικονομικούς και το δικηγόρο Σταύρο Παπασταύρου, για λόγους πολιτικούς.

Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών έκρινε ότι η πώληση του ½ εξ αδιαίρετου του ακινήτου της Παπαδάκου έγινε εικονικά, και σε συμπαιγνία δική της  με τα όργανα διοίκησης της αγοράστριας, κυπριακής εταιρείας - βιτρίνας και των οργάνων διοίκησής της. «Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια μεθόδευση, μέσω της οποίας η εναγόμενη διατήρησε την χρήση των ακινήτων της, χωρίς  ωστόσο να μπορεί πλέον ο ενάγων ως δανειστής της να ικανοποιήσει την επίδικη απόφασή του, αφού η εναγομένη δεν φέρει ικανή προς αυτό κινητή ή ακίνητη περιουσία, μετά την επίδικη απαλλοτρίωση», γράφει η απόφαση του δικαστηρίου. 

Οι παραπάνω πράξεις, συνεχίζει η απόφαση, «συνιστούν ιδιαίτερα τεχνάσματα», ώστε να «καταστεί αδύνατη η ικανοποίηση της απαίτησης του ενάγοντα. Η ως άνω συμπεριφορά των εναγόμενων, η οποία είναι αξιόμεμπτη συνιστά καταδολίευση σε βάρος του ενάγοντος, αλλά και αδικοπραξία, καθόσον οι εναγόμενοι ενήργησαν με βάση σχέδιο που κατέστρωσαν από κοινού, επιδιώκοντας την μη ικανοποίηση του ενάγοντος και συνεπώς η συμπεριφορά τους αξιολογείται ότι εμπεριέχει συμπαιγνία που βρίσκεται πέρα από το δόλο του οφειλέτη και τη γνώση τρίτου». Για τον λόγο αυτό επιδικάστηκε η επιπλέον αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης στον Μιωνή.  

Ο Μιωνής έχει καταθέσει και δεύτερη αγωγή κατά της Παπαδάκου και του συζύγου της, μετά την αποκάλυψη των Κύπριων οργάνων διοίκησης της εταιρείας βιτρίνα «Promanus Limited» ότι πίσω από αυτήν την εταιρεία βρίσκεται ο Παντελής Τάφας,σύζυγος της Γιάννας Παπαδάκου. Εκκρεμούν, επίσης, εγκλήσεις στην ποινική δικαιοσύνη για το αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών και της απάτης, οι οποίες μετά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, θεωρείται βέβαιο ότι θα δικαιώσουν τον Μιωνή.

Ο επιχειρηματίας έχει δηλώσει ότι, όπως έκανε και στο παρελθόν, θα δωρίσει όλα τα ποσά που θα εισπράξει από τους αντιδίκους του, στο «Χαμόγελο του Παιδιού», την «Κιβωτό του Κόσμου» και άλλες γνωστού κύρους φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Αγωγή διαρρήξεως εκκρεμεί και κατά του Ιωάννη Φιλιππάκη, των εταιρειών που εκπροσωπεί και των μελών Δ.Σ. αυτών, οι οποίοι διέπραξαν το αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών εις βάρος του Μιωνή. Αυτό συνέβη τον Νοέμβριο του 2017, και ενώ είχε ήδη επισπεύσει νόμιμα, εκτέλεση κατά της εφημερίδας «Δημοκρατία», βάσει αμετάκλητα εκτελεστής βρετανικής διαταγής για το ποσό των 380.000 ευρώ, όταν εκχώρησαν όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις των εντύπων της εφημερίδας «Δημοκρατία» στην εν τοις πράγμασι ίδια εταιρεία «Εφημερίς Εστία», για να μην υπάρχει αντικείμενο εκτέλεσης και να μην ικανοποιηθεί ο Μιωνής  ποτέ για την νόμιμη απαίτησή του εναντίον τους.

Η δε αντίστοιχη έγκλησή του κατά των Ι. Φιλιππάκη και Ν. Χαβούτη, ατομικά και ως εκπροσώπων της «Δημοκρατικός Τύπος», για το αδίκημα της καταδολίευσης δανειστών αναμένεται να εκδικαστεί άμεσα, καθώς έχει ήδη κινηθεί η ποινική δίωξη εναντίον τους από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών.

Ο Σάμπυ Μιωνής έχει δηλώσει ότι είναι αποφασισμένος να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματά του και να συμβάλλει στο να αποδοθεί δικαιοσύνη κατά όλων των μελών της ομάδας που προέβησαν σε παράνομες πράξεις εναντίον του και εναντίον των συνεργατών και των οικείων τους, είτε αυτοί είναι δημοσιογράφοι είτε εκδότες είτε υπουργοί είτε κρατικοί λειτουργοί. Και  ότι προχωρά έχοντας εμπιστοσύνη στην κρίση της ελληνικής δικαιοσύνης, καθώς τα αποδεικτικά στοιχεία του είναι αδιάσειστα και αποκαλύπτουν παράνομες ενέργειες και ποινικά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα.


iefimerida



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου