Τρίτη 24 Μαρτίου 2015

Αύριο δίνουν τη λίστα, αυξάνουν ΦΠΑ σε Μύκονο-Σαντορίνη και... ελπίζουν σε δόση-αντίδωρο



Πράσινο φως από Σουλτς για ενδιάμεση χρηματοδότηση αν υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος της βδομάδας - Τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group την Τετάρτη - Αναμένεται να παρουσιαστεί ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων

Η αυριανή ημέρα, Τετάρτη 25 Μαρτίου του 2015, είναι η μέρα κρίσης για την ελληνική οικονομία. Σε συνέχεια των όσων αποφασίστηκαν τα ξημερώματα της 20ης Μαρτίου στις Βρυξέλλες στη μίνι σύνοδο κορυφής του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάριο Ντράγκι, η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει αύριο στους εκπροσώπους των χωρών μελών της Ευρωζώνης τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων που η Αθήνα προτείνει στους δανειστές. 

Όπως μετέδωσε το Bloomberg, αύριο Τετάρτη θα γίνει τηλεδιάσκεψη του Euro Working Group, με επίκεντρο την Ελλάδα. 

Προτού ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων υποβληθεί οριστικά στους δανειστές αναμένεται να τύχει λεπτομερούς αξιολόγησης και επεξεργασίας από παράγοντες των πιστωτών ώστε να μην υπάρξουν νέες παρεξηγήσεις ή αμφισβητήσεις. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και το κατάλληλο «editing» από έμπειρους εκπροσώπους των θεσμών. Με τον τρόπο αυτό η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει την εκταμίευση της λεγόμενης ενδιάμεσης χρηματοδότησης, παρουσιάζοντας παραλλήλως μεταρρυθμίσεις και σχέδια νόμου τα οποία αναμένονται από καιρό. 

Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας, η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει άμεσα στην καταβολή (ή άλλη αξιοποίηση για κάλυψη των αναγκών ρευστότητος) των 1,9 δισ. από τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, αλλά και στην  είσπραξη τουλάχιστον 1,2 δισ. ευρώ από τον EFSF, που περιλαμβάνονταν στο πακέτο των 7,2 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει» προς τη χώρα μας, ήδη και πριν τις εκλογές, για να αποφύγει το ενδεχόμενο να στερέψουν τα κρατικά ταμεία από χρήματα όταν τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντληθούν.  Εκτός από τα 3,1 δισ. όμως, στην κυβέρνηση θεωρούν πως θα ήταν εφικτό να δοθούν  στη χώρα μας και άλλα 1,8 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο, αλλά αυτό εξαρτάται και πάλι από την θετική αξιολόγηση από τους τρεις Θεσμούς και τον EFSF.

Ενα θετικό σήμα για την πιθανή εκταμίευση μέρους της ενδιάμεσης χρηματοδότησης έδωσε με σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica ο Μάρτιν Σουλτς εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και δανειστών μέσα στην εβδομάδα και προανήγγειλε ότι αυτό το deal θα αποτελέσει ικανή και αναγκαία συνθήκη για την παροχή μέρους της υπολειπόμενης βοήθειας από την Ευρώπη.

«Πιστεύω ότι προς το τέλος αυτής της εβδομάδας θα επιτευχθεί νέα συμφωνία, η οποία θα είναι αρκετή για την εκταμίευση της πιο επείγουσας χρηματοδότησης», επισημαίνει ο κ. Σουλτς και ξεκαθαρίζει ότι στη συνέχεια η Ελλάδα «δεν θα έχει πάνω από τρεις μήνες» για να παρουσιάσει ένα «αξιόπιστο, λεπτομερές και οριστικό» σχέδιο. 

Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο αποκαλύπτει ένα-ένα κάποια από τα όπλα που έχει στην κατοχή της προκειμένου να εξευμενίσει την οργή των Ευρωπαίων για την καθυστέρηση υλοποίησης των συμφωνηθέντων και να δείξει στους δανειστές ότι ξεκινά να υλοποιεί όσα είχαν αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη αποκάλυψε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά, αποκαλύπτοντας μία μόνο ένδειξη για το ποιο θα είναι το περιεχόμενο της λίστας των μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να υποβάλει η κυβέρνηση στο Eurogroup.

«Υπάρχουν σκέψεις για τα νησιά. Δεν έχουμε καταλήξει. Όμως αν παραδείγματος χάρη η Μύκονος και η Σαντορίνη πάνε στο ίδιο καθεστώς με την Κρήτη, δεν θα πάθουν κάτι. Αυτό που πρέπει να προστατευθεί είναι η άγονη γραμμή», υπογράμμισε η κ. Βαλαβάνη μιλώντας στον AΝΤ1. 

Όσον αφορά σε πιθανή αύξηση του ΦΠΑ σε ποτά και τσιγάρα, υπογράμμισε ότι τα τσιγάρα είναι πρόβλημα, καθώς οι ειδικοί φόροι είναι ήδη στο 88%. Παράλληλα απέκλεισε το ενδεχόμενο να αυξηθεί η φορολόγηση του πετρελαίου, τονίζοντας ότι η υπερβολική αύξηση των φόρων οδήγησε ήδη σε περιβαλλοντική καταστροφή. 

Εφ' όσον επαληθευτεί η προαναγγελία της κυρίας Βαλαβάνη και αυξηθεί τελικώς ο ΦΠΑ σε κοσμοπολίτικα νησιά όπου το τουριστικό ρεύμα είναι μεγάλο, θα επιβεβαιωθεί πως στο οικονομικό επιτελείο έχουν πλέον συνειδητοποιήσει ότι η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να προχωρήσει με τα τρικ που στην αρχή εξέταζε ο Γιάνης Βαρουφάκης. «Θα ψάξω να βρω έναν φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση» είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Οικονομικών αποκαλύπτοντας ότι αντί να αυξήσει το φόρο θα προσπαθήσει να... ξεγελάσει τους δανειστές, παραγνωρίζοντας ίσως το γεγονός ότι οι δανειστές παρακολουθούν όλες τις δημόσιες εμφανίσεις του κ. Βαρουφάκη και των άλλων μελών της κυβέρνησης. Απόψεις σαν τη σκέψη του κ. Βαρουφάκη για τον ΦΠΑ, που οδήγησαν τους πιστωτές να απωλέσουν την εμπιστοσύνη τους για την ειλικρίνεια των προθέσεων της κυβέρνησης Τσίπρα φαίνεται πως πλέον αποτελούν παρελθόν, και η κυβέρνηση προσανατολίζεται να αυξήσει τους συντελεστές του ΦΠΑ για τα νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. 



Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου