Κυριακή 27 Ιουνίου 2021

Μπαινοβγαίνουν οι κακοποιοί: Τα 401 χρόνια φυλακής που έγιναν 7 και άλλες υποθέσεις που προκαλούν τη λογική

 



Περιοριστικοί όροι που πηγαίνουν… περίπατο, ποινές- χάδι, προσωρινή κράτηση «απούσα» λόγω… κορονοϊού, συγχωνεύσεις ποινών, δίκες που δεν διεξάγονται εγκαίρως.

Τέσσερις στους δέκα προφυλακισθέντες έχουν αφεθεί ελεύθεροι την τελευταία τριετία για όλους τους προαναφερθέντες λόγους, με την εγκληματικότητα στη χώρα να λειτουργεί με διαδικασίες… ανακύκλωσης. Κακοποιοί με διψήφιο αριθμό συλλήψεων στο ενεργητικό τους συνεχίζουν ανενόχλητοι τη δράση τους φορτώνοντας το ποινικό τους μητρώο. «Κοντεύουμε να μάθουμε τους κλέφτες με τα μικρά τους ονόματα», σχολίασε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής λίγες μέρες πριν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παραδεχόμενος τη σοβαρότητα του προβλήματος.

«Σε 117 προφυλακισθέντες κατά τα έτη 2018-2020, στις 12/1/2021, ημερομηνία κατά την οποία διεξήχθη έλεγχος στις βάσεις δεδομένων, οι 51 είχαν αποφυλακισθεί στην απόλυτη πλειονότητά τους επειδή η προσωρινή τους κράτηση είχε αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους ή οι ποινές τους είχαν συγχωνευθεί ή λόγω του Νόμου Παρασκευόπουλου ή ακόμα σε δύο περιπτώσεις λόγω του ότι παρήλθε το ανώτατο όριο προφυλάκισης χωρίς να έχει προσδιορισθεί η ημερομηνία διεξαγωγής της δίκης σε πρώτο βαθμό», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας σε συζήτηση για το σωφρονιστικό σύστημα στην Ολομέλεια της Βουλής. Αρκετοί από αυτούς τους 51 έχουν ήδη ξανασυλληφθεί, καθώς συνέχισαν απτόητοι την εγκληματική τους δράση.


ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΤΗ… ΛΟΓΙΚΗ


» Ο «Δράκος» με τις δύο πρόωρες αποφυλακίσεις

Στις 23 Μαΐου του 2020, η Αστυνομία συλλαμβάνει στο νησί της Κέρκυρας τον «Δράκο» του Κάβου. Λίγες ημέρες πριν, μία γυναίκα είχε καταγγείλει στις Αρχές ότι ο 47χρονος την κρατούσε αιχμάλωτη και την κακοποιούσε σεξουαλικά κατ’ επανάληψη, πριν την εντοπίσουν οι αστυνομικοί αφού είχε δηλωθεί η εξαφάνισή της. Ο «Δράκος» είχε καταδικαστεί το 2012 σε κάθειρξη 53 ετών για τον βιασμό 6 γυναικών, όμως βγήκε έχοντας εκτίσει μόλις 5 χρόνια ποινής κάνοντας χρήση διατάξεων του Νόμου Παρασκευόπουλου. Ηταν η δεύτερη φορά που ο «Δράκος» χτυπούσε με θύματα ανυπεράσπιστες γυναίκες, έπειτα από πρόωρη αποφυλάκισή του. Το καλοκαίρι του 2010, υπό την απειλή μαχαιριού, βίασε τρεις Βρετανίδες τουρίστριες σε θαμνώδεις περιοχές στον Κάβο Λευκίμμης, πριν τελικά παραδοθεί στις Αρχές, αφού τον κατήγγειλαν τα θύματά του. Οπως αποκαλύφθηκε, είχε αφεθεί ελεύθερος μόλις ενάμιση μήνα πριν, έχοντας εκτίσει τη μισή ποινή που του είχε επιβληθεί (6 χρόνια) για σεξουαλικές επιθέσεις σε άλλες Βρετανίδες τουρίστριες μεταξύ του 1997 και του 2005.

» Τα 401 χρόνια ποινής, τελικά, έγιναν… 7!

Καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 401 έτη φυλάκισης, αποφυλακίστηκε σε 7 χρόνια, συνελήφθη εκ νέου, γιατί παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί, και αφέθηκε ξανά ελεύθερος. Ο Νίκος Σειραγάκης, καταδικασμένος για παιδεραστία εις βάρος 36 ανήλικων αγοριών στο Ρέθυμνο της Κρήτης, πήρε, τελικά, τον περασμένο Ιούλιο ξανά τον δρόμο για τη φυλακή, καθώς το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας έκρινε πως ο 56χρονος είναι επικίνδυνος να διαπράξει εκ νέου το αδίκημα και πως η «συμπεριφορά του είναι καλή κατ’ επίφαση». Λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκισή του είχε συλληφθεί στη Μενεμένη Θεσσαλονίκης, καθώς εντοπίστηκε να παραβιάζει τον περιοριστικό όρο της μετακίνησής του εκτός περιοχής κατοικίας του που είναι στην Καλαμαριά. Υστερα από απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Γρεβενών, αφέθηκε ξανά ελεύθερος, πριν, τελικά, ασκήσει έφεση κατά του βουλεύματος ο εισαγγελέας Εφετών Δυτικής Μακεδονίας και αποφασιστεί η επιστροφή του στις φυλακές.

» Σύλληψη, απέλαση, επιστροφή και δολοφονία

Τρεις φορές είχε συλληφθεί προσπαθώντας να μπει παράνομα στην Ελλάδα, είχε απελαθεί κι όμως πέρασε ξανά τα σύνορα και σκότωσε. Ο 20χρονος αλβανικής καταγωγής δράστης της στυγερής δολοφονίας ξενοδόχου στην Οία της Σαντορίνης τον περασμένο Δεκέμβριο είχε και αυτός απασχολήσει επανειλημμένα τις ελληνικές Αρχές, πριν από το αποτρόπαιο έγκλημα. Ο νεαρός άνδρας, που βρισκόταν στη χώρα δίχως άδεια παραμονής, γρονθοκόπησε το 69χρονο θύμα έπειτα από καβγά, το χτύπησε με μεταλλικό αντικείμενο, το περιέλουσε με ποτά, του έβαλε φωτιά και στη συνέχεια επιχείρησε να καλύψει τα ίχνη του. «Είχα θολώσει και προσπαθούσα να σβήσω τα ίχνη της δολοφονίας», ομολόγησε ο 20χρονος στους αστυνομικούς, που τον συνέλαβαν ξανά, αυτήν τη φορά όμως ως δράστη ανθρωποκτονίας.

» Θύμα επίθεσης με… περιοριστικούς όρους

Συνελήφθη στο κέντρο της Αθήνας να κινείται με ηλεκτρικό πατίνι φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο. Πάνω του είχε πιστόλι και ναρκωτικά, όμως μια μέρα μετά αφέθηκε ελεύθερος, αφού του ορίστηκε ρητή δικάσιμος. Λίγη ώρα μετά, θα δεχτεί πυροβολισμούς στον Αγιο Παντελεήμονα από… επιβάτες ταξί. Ο 32χρονος «Αρης», πρωταγωνιστικό μέλος συμμορίας της αλβανικής μαφίας, γλίτωσε από τη δολοφονική επίθεση του περασμένου Φεβρουαρίου, έπεσε νεκρός όμως στις 30 Μαΐου σε καφετέρια στα Σεπόλια, έπειτα από την 4η απόπειρα εκτέλεσης εις βάρος του μέσα σε 3 χρόνια. Ο άνδρας από την Αλβανία ήταν γνωστός στις Αρχές, καθώς έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, όμως αφέθηκε ελεύθερος λίγες ώρες μετά τη σύλληψή του με περιοριστικούς όρους.

» Του είχαν περάσει χειροπέδες 20 φορές

Λίγες ημέρες πριν, βίντεο από κάμερα ασφαλείας κατέγραφε τα μέλη σπείρας Αλγερινών κακοποιών να ανοίγουν αυτοκίνητο στην καρδιά της Αθήνας. Ο ένας από τους δράστες έπεσε στα χέρια των Αρχών λίγη ώρα αργότερα. Ηταν η… 20ή φορά που συλλαμβανόταν από αστυνομικούς, ενώ είχε δύο φορές αφεθεί με περιοριστικούς όρους, τους οποίους αποφάσισε να αγνοήσει. Δεν πρόκειται για την εξαίρεση αλλά για τον κανόνα. Αρκετά από τα μέλη εγκληματικών οργανώσεων που απασχολούν κατά καιρούς τις Αρχές έχουν αντίστοιχα βεβαρημένα βιογραφικά συλλήψεων. Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, μία ακόμα σπείρα Αλγερινών που είχε σαρώσει το κέντρο της Αθήνας εξαρθρώθηκε από την Αστυνομία. Το καθένα από τα συνολικά 130 μέλη της είχε συλληφθεί από 5 έως και 22 φορές, ενώ συνολικά είχαν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη σε… 684 περιπτώσεις. Πάνω από 200 φορές είχαν συλληφθεί τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που εξαρθρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Οι κακοποιοί διέπραξαν πάνω από 180 κλοπές και ληστείες μέσα σε έναν χρόνο, ενώ δεν δίστασαν ακόμα και να πωλούν τα κλοπιμαία στο Διαδίκτυο.


ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου