Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Παρατείνεται η μερική αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων



Παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων μέχρι και τις 10 Απριλίου 2020 στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας για τον κορονοϊό με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Δικαιοσύνης,Υγείας και Εθνικής ΄Άμυνας.

Σύμφωνα με τη νέα ΚΥΑ των κ.κ. Τσιάρα, Κικίλια και Παναγιωτόπουλου, το καθεστώς αναστολής των εργασιών που είχε αποφασιστεί με την από 15.3.2020 ΚΥΑ [ΦΕΚ Β’ 864] διατηρείται και επεκτείνεται στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και στα Ειδικά Δικαστήρια των άρθρων 88 παρ. 2 και 99 του Συντάγματος.

Επίσης, όσον αφορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το Ελεγκτικό Συνέδριο και τα Διοικητικά Δικαστήρια προβλέπεται πλέον η δυνατότητα διενέργειας όλων των διασκέψεων εξ αποστάσεως, με τη χρήση υπηρεσιακών τεχνολογικών μέσων.

Για τα Πολιτικά και Ποινικά Δικαστήρια, όπως ορίζει η ΚΥΑ, οι διασκέψεις και η διεκπεραίωση οποιασδήποτε ενέργειας που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών και των εισαγγελιών, μπορούν να γίνονται εξ αποστάσεως, ενώ προς διευκόλυνση της ενημέρωσης των διαδίκων, των μαρτύρων και των συνηγόρων, η διακοπή της δίκης και ο ορισμός νέας δικασίμου γνωστοποιείται από τον γραμματέα της έδρας στον Δικηγορικό Σύλλογο της έδρας του Δικαστηρίου.

Τέλος, η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, θα πραγματοποιούνται μόνο εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες υποθέσεις στις οποίες συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης και υποθέσεις κακουργημάτων, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31.1.2021.


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου