Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Η Κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα

 



Η Κυβέρνηση, ενώ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της πανδημίας, προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα συνεχίζοντας τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία. 

Κατατέθηκε, ήδη, από το Υπουργείο Δικαιοσύνης νομοσχέδιο, που ρυθμίζει το πλαίσιο των σχέσεων γονέων-τέκνων, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση ενός γάμου. Έχει ως βάση την αρχή της μη διάκρισης μεταξύ των γονέων, καθώς καθιερώνει την από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας μετά το διαζύγιο με γνώμονα το συμφέρον του παιδιού. Ανάμεσα στα άλλα:

Προάγει εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης των οικογενειακών διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση.

Θεσπίζει το μαχητό τεκμήριο του 1/3 για την επικοινωνία του παιδιού με τον γονέα, με τον οποίο δεν διαμένει.

Καθιερώνει αντικειμενικά κριτήρια κακής άσκησης της γονικής μέριμνας, τα οποία λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη από το δικαστήριο στη ρύθμιση ζητημάτων γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων. 

Θεσπίζει επαρκείς δικονομικές εγγυήσεις για την προστασία των γυναικών και των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές, σύμφωνα με τις διεθνείς Συμβάσεις και ιδίως με τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

Έχει ήδη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που υπηρετεί το στόχο που είχε θέσει προεκλογικά ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να μην μείνει «κανένα ζώο αδέσποτο, κανένα ζώο κακοποιημένο». Το νομοσχέδιο:

Αποβλέπει στη βελτίωση των συνθηκών ζωής των ζώων συντροφιάς και την προστασία των αδέσποτων.

Υπαγορεύει θεσμοθετημένη συνεργασία μεταξύ Κράτους, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιστημόνων, φιλοζωικών οργανώσεων και πολιτών.

Θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων σε επίπεδο Δήμων, καθώς και ένα συνεκτικό πλαίσιο εποπτείας,  ώστε η εφαρμογή του νέου νόμου να μη μείνει κενό γράμμα.

Διευρύνει τον κατάλογο των πράξεων που περιλαμβάνονται ρητά στη διάταξη περί κακοποίησης ζώων.

Προβλέπει πρόστιμα για τις νέες παραβάσεις,  και αυστηροποιεί τις προβλέψεις για σημαντικές παραβάσεις.



0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου