Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Στη... γραμμή της ΝΔ ο Βούτσης για τα νέα πρόσωπα του ΕΣΡ




Η αξιωματική αντιπολίτευση με τις ψήφους της μπορεί να μπλοκάρει έστω και μόνη της τη διαδικασία για τη συγκρότηση του νέου Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου - Τι θα γίνει σε περίπτωση που «ναυαγήσει» και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων 

Πολύωρες διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε χθες, Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στην προσπάθειά του να καρποφορήσει η σημερινή έκτη κατά σειρά- απόπειρα της Διάσκεψης των Προέδρων να εκλέξει νέο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο.

Όπως πληροφορείται το protothema.gr o κ. Βούτσης θα προτείνει σήμερα νέα πρόσωπα για το επταμελές συμβούλιο του ΕΣΡ, υιοθετώντας τις προτάσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, για την ανάδειξη μιας σύνθεσης από την οποία θα απουσιάζουν τα πρόσωπα που είναι κομματικά «χρωματισμένα» και θα κυριαρχούν προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους και ευρείας αποδοχής.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης, αλλά και του προέδρου της Βουλής, είναι να κάμψει την αρνητική στάση που εξακολουθεί να έχει η ΝΔ, η οποία με τις ψήφους της μπορεί να μπλοκάρει έστω και μόνη της τη διαδικασία.

Με συνέντευξη που παραχώρησαν χθες ο Γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Δένδιας επανέλαβαν ότι για να συναινέσει η ΝΔ στην εκλογή νέου ΕΣΡ θα πρέπει προηγουμένως η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με τις συνταγματικές επιταγές και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Έθεσαν ταυτόχρονα τρεις όρους για να αλλάξει η αξιωματική αντιπολίτευση την στάση της, οι οποίοι πάντως είναι διατυπωμένοι με τέτοιο τρόπο, που για πρώτη φορά ανοίγουν ένα «παράθυρο» συνεννόησης.

Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ζήτησε:

1. Να καταργηθεί η πρόβλεψη για μόνο τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

2. Να υπάρξει δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι μετά τη συγκρότηση του Ε.Σ.Ρ., θα καταργήσει το άρθρο 2Α του νόμου 4339, (με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, απλώς ανεστάλη η ισχύς του).

3. Το ΕΣΡ να στελεχωθεί καθ’ ολοκληρία από προσωπικότητες υψηλού κύρους, τεχνογνωσίας και ανεξαρτησίας, όπως ο τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Αθ. Κουτρομάνος, που έχει ήδη προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο πρώην υπουργός Μιχ. Σταθόπουλος που έχει προτείνει ο Σταύρος Θεοδωράκης από το «Ποτάμι».

Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι οι τρεις όροι που θέτει η ΝΔ έχουν ήδη νομοθετηθεί με τις τροπολογίες που ψηφίστηκαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς έχει ήδη συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ, ακυρώνοντας τον σχετικό διαγωνισμό κι επιστρέφοντας όλες τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ.

Εφόσον όμως αποβεί άκαρπη και η σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης (απαιτείται και πάλι πλειοψηφία 4/5 για την εκλογή νέου ΕΣΡ) η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να προχωρήσει αμέσως στην κατάθεση νέου νόμου στη Βουλή, με τον οποίο θα διορίζεται προσωρινή διοίκηση στο ΕΣΡ χωρίς τις απαιτούμενες συνταγματικές διαδικασίες και με την αιτιολογία ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία λειτουργία της ανεξάρτητης αρχής που οδηγεί στην παράταση ενός καθεστώτος ανομίας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Βάσει του ίδιου νόμου, θα εντέλλεται το νέο ΕΣΡ να προχωρήσει στην προσωρινή αδειοδότηση απεριορίστου αριθμού τηλεοπτικών σταθμών, με δικαίωμα διεκδίκησης από οποιονδήποτε μπορεί να εγγυηθεί την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή, 400 θέσεις εργασίας και ετήσιο ενοίκιο περίπου τριών εκατομμυρίων ευρώ.

Με την κατάθεση τέτοιας νομοθετικής πρωτοβουλίας διαφωνεί η ΝΔ αλλά και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτεται εκ νέου το ΕΣΡ και το άρθρο 15 του Συντάγματος, κι εφόσον η κυβέρνηση υλοποιήσει το σχέδιό της αναμένεται νέα σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή.


Πηγή : protothema.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου