Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Πιο επικίνδυνο το φετινό στέλεχος γρίπης για τους ηλικιωμένους φέτος



Σοβαρό κίνδυνο να νοσήσουν από γρίπη διατρέχουν φέτος τα ηλικιωμένα άτομα! Με βάση τα δεδομένα που έρχονται από τη δραστηριότητα της γρίπης στην Άπω Ανατολή και το Νότιο Ημισφαίριο, εφέτος αναμένεται να επικρατήσει το στέλεχος της γρίπης Α(Η3Ν2), που συνήθως προκαλεί σοβαρή νόσηση σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα, σε αντίθεση με την γρίπη Α(Η1Ν1) που κυριάρχησε πέρυσι και «προτιμά» πιο νεαρές ηλικίες. 

Αυτό εκτίμησε την Τετάρτη ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την παρουσίαση των δράσεων του Κέντρου για την εποχική γρίπη 2016-2017. Ο καθηγητής τόνισε ότι το αντιγριπικό εμβόλιο καλύπτει το συγκεκριμένο στέλεχος και κάλεσε να εμβολιαστούν και όσοι φροντίζουν άτομα που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες. 

Συνολικά, κατά την περυσινή περίοδο εποχικής έξαρσης της γρίπης χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 408 άτομα ενώ σημειώθηκαν 197 θάνατοι. Το 84% όσων έχασαν τη ζωή τους ανήκαν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, και μόνο το 6% είχαν εμβολιαστεί. 

Πέρυσι εμβολιάστηκε το 20%-30% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ εξαιρετικά χαμηλό ήταν το ποσοστό του προσωπικού των νοσοκομείων που εμβολιάστηκαν: μόλις 10,9%. 

Ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, τόνισε ότι τόσο ο ΕΟΦ όσο και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν διαβεβαιώσει πως θα καλυφθεί η σχετική ζήτηση αντιγριπικών εμβολίων και αντιιικών φαρμάκων και εφέτος. Συνολικά, εφέτος θα διατεθούν περίπου 1,2 εκατ. εμβόλια. 

Η συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ παιδίατρος κα Ξανθή Δεδούκου, σημείωσε ότι ήδη έχουν διανεμηθεί στα νοσοκομεία 18.000 δόσεις εμβολίων (από δωρεές εταιρειών) για τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας ενώ το επόμενο δεκαήμερο η διανομή κάρτας εμβολιασμού εργαζομένου στα νοσοκομεία και η οποία θα πρέπει να συμπληρώνεται προκειμένου να υπάρχει καταγραφή. 




Πηγή : healthview.gr


0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου