Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

 


Από 1ης Μαΐου, τέθηκε σε ισχύ η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% (ή 50 ευρώ τον μήνα), που θα τον διαμορφώσει στα 713 ευρώ τον μήνα από 663 ευρώ που ήταν προηγουμένως.

Με δεδομένο ότι στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλονται 14 μισθοί τον χρόνο, το ετήσιο όφελος για τους σχεδόν 650.000 εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ισούται με έναν επιπλέον μισθό (50 ευρώ η μηνιαία αύξηση επί 14 μισθούς=700 ευρώ). Εάν μάλιστα συνυπολογιστούν η προηγούμενη συμβολική αύξηση 2% του κατώτατου μισθού, που έγινε την 1η Ιανουαρίου, αλλά και η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι, μιλάμε για μια σωρευτική αύξηση της τάξης του 11,8%.

Πρόκειται για μια αύξηση η οποία κινείται στα απώτατα όρια αντοχής της οικονομίας - και μάλιστα σε περιβάλλον ισχυρής αβεβαιότητας - που απορροφά σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες στην αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων που "γεννά" η διεθνής ενεργειακή κρίση και τους δίνει μέρισμα από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που επετεύχθησαν το 2021.

Την ίδια στιγμή, όμως, η αύξηση του κατώτατου μισθού δεν υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδίως αν ληφθεί υπόψη ότι οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση με διαφόρους τρόπους (μείωση φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών, στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενεργειακές επιδοτήσεις).




0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου